Data, programmering, cybersikkerhet – Hva er forskjellene?

Har du sansen for programmering, datateknologi, cybersikkerhet eller er du bare nysgjerrig? På NTNU i Gjøvik kan du studere forskjellige type informatikk-fag, men hva er egentlig forskjellen?

Flere av dere har spurt oss om hva som er forskjellen på de ulike IT-relaterte studiene her i Gjøvik. Mange lurer også på hva som trengs av utstyr før man begynner, og om man må ha særlig gode forkunnskaper for å ha en sjanse til å få gode karakterer. Jeg snakket med studieveileder for alle de tre studieprogrammene, og her skal du få en god oversikt!

Studieprogrammene innen IT, som du kan studere i Gjøvik er følgende:

Mer informasjon om hvert studie kan du få ved å trykke på hver av dem!

Hva er hovedforskjellene?

Forskjellen på studiene kan kort oppsummeres med at Dataingeniørstudiet har flere realfag og fellesemner med andre ingeniørlinjer, mens de to andre har flere rene informatikkemner i ulike retninger.

Dataingeniør er som alle ingeniørutdanninger basert på ingeniørfag som matte, fysikk, ingeniørrelaterte innføringsemner og statistikk. I tillegg til denne grunnleggende ingeniørutdanningen får du da muligheten til å fordype deg i programmering og cybersikkerhet.

En bachelor i programmering gir deg kompetanse i å utvikle avanserte datasystemer, og bruke programmeringsmetoder for spillutvikling, skytjenester, apper og webløsninger. I den første delen av studiet vil du få grunnleggende informatikkfag med programmering som en sentral del. I løpet av det andre studieåret spesialiserer du deg innen: spillutvikling, mobilapplikasjoner, skytjenester eller webløsninger. Til slutt vil du få en avsluttende bacheloroppgave, som gjerne er i samarbeid med næringslivet.

Bachelor i Digital infrastruktur og cybersikkerhet har ca ett år med “standard IT-fag” og ca ett år med fag innen datanettverk, sikkerhet, servere og sky, risikohåndtering og IT-ledelse. Det siste året er det valgemner og den store bacheloroppgaven, som ofte er for en ekstern bedrift.

Studentene her lærer også programmering og utvikling, men de lærer mest om den omgivelsen som dataprogrammer skal leve i, nemlig produksjonsomgivelsen. Produksjonsomgivelsen, som gjerne er en “sky”, er eksempelvis Azure, Amazon, Google, OpenStack osv. Det er der de store verdiene er, og de må være stabile og sikret. Det er for eksempel mot disse områdene det skjer angrep og kapasiteten må være stor nok til å tåle all datatrafikk. Studentene skal ikke lage nye datasystemer, men de skal sørge for stabilitet og sikkerhet i de datasystemene som allerede finnes. Det gjør de ved å jobbe tett sammen med de utviklerne som lager nye systemer.

Hva slags PC trenger jeg?

Studieprogramlederen for Digital infrastruktur og cybersikkerhet svarer at du trenger en laptop (Windows, Mac eller Linux) med minst 8 GB RAM (minne) og minst 250 GB SSD (“harddisk”). Jeg fikk ingen nøyaktige krav for de andre studieprogrammene, men jeg ville nok ha siktet på de samme PC-spesifikasjonene som Digital infrastruktur og cybersikkerhet gjør.

Så da er det bare å kikke hva elektronikkbutikkene har å tilby som treffer disse kriteriene!

Hvilke forkunnskaper må jeg ha?

Det er ulike opptakskrav for hver av disse studieprogrammene. Ingeniørutdanningen krever at du har generell studiekompetanse og Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2), R2 og Fysikk 1. Programmering og Digital infrastruktur og cybersikkerhet krever at du har generell studiekompetanse og Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2). (I alle fall per opptaket i 2020).

Du behøver ikke å ha IT-kunnskaper fra før av, men en stå-på-vilje og et ønske om å lære er viktig for å gjøre det bra!

Jeg håper du nå har fått svar på alt du kanskje lurte på om disse studiene! Hvis du er usikker på hvilke av disse du bør studere til høsten, så husk at du kan omprioritere dine studievalg på Samordna Opptak fram til 1. juli og at du alltids kan sende oss en melding på instagram @ntnustudent!

-Linn Cathrin, maskingingeniør, 2. året

One thought on “Data, programmering, cybersikkerhet – Hva er forskjellene?

Leave a Reply