Min prioritering: Likestilling og Mangfold

Har du søkt studier, men er fremdeles usikker på hvilket studie du skal ha som førsteprioritet? Sjekk ut dette innlegget og hør hvordan jeg kom frem til at jeg ville sette likestilling og mangfold øverst på lista!

Okei, du har nå gjort den største jobben – du har søkt studier. Gratulerer! Men omprioriteringsfristen er ikke før 1. juli, og du har kanskje ikke bestemt deg helt for hvilket studie du vil ha øverst på lista? Fortvil ikke, veldig mange er i den situasjonen akkurat nå! Selv var jeg i den situasjonen senest i fjor. Her skal du få høre min historie om hvorfor jeg satte opp prioriteringslista slik jeg gjorde, og hvilke tips jeg har til deg slik at du skal finne løsningen som passer deg best. 

Historien om min prioritering

For nøyaktig ett år siden leverte jeg en bacheloroppgave i medievitenskap. På den ene siden var jeg letta over å endelig være ferdig med bacheloren, mens på den andre siden var jeg utrolig spent på hva fremtiden ville bringe. Jeg hadde nemlig søkt to 2-årige masterprogram: Folkehelse og Likestilling og mangfold

I tiden frem mot omprioriteringsfristen byttet jeg plass på studiene ofte, fordi jeg slet med å bestemme meg. Etterhvert skjønte at jeg burde lese meg opp på begge studiene. Jeg gikk inn på NTNU sine nettsider for hvert av studiene og leste om fagene, jobbmuligheter og eventuell utveksling. Etter dette satt jeg igjen med et inntrykk av at folkehelse handlet mye om kartlegging, statistikk og lite som jeg kunne koble opp mot det jeg hadde lært i bachelorgraden i medievitenskap. Inntrykket jeg fikk av likestilling og mangfold var at dette studiet inneholdt mer drøfting og historie, og at likestilling handler om mye mer enn bare menn og kvinner. Da jeg kikket på jobbmuligheter og så hva tidligere studenter hadde som jobb nå, syntes jeg også at jobbene til de som hadde gått likestilling og mangfold hørtes mest spennende ut. Kanskje det også ville bli enklere å kombinere kompetansen fra bachelorgraden og mastergraden om jeg valgte likestilling og mangfold? Jeg veide mye frem og tilbake, men skal jeg være helt ærlig var det magefølelsen som avgjorde. Derfor endte jeg med å sette likestilling og mangfold på 1. plass!

Hva var avgjørende for at jeg satt prioriteringslisten i rekkefølgen jeg gjorde? Jeg stilte meg selv disse spørsmålene: 

  • Kan studiet gi meg en jobb jeg trives med?
  • Kan jeg like studiehverdagen?
  • Hva sier magefølelsen?
Hvorfor velge Trondheim? Nydelige solnedganger, vel!

Hva burde du tenke på når du skal prioritere?

Nå som du har lest min historie, har jeg lyst til å gi deg noen konkrete tips du kan ta i bruk hvis du fortsatt er litt usikker på prioriteringen:

  • Les om studiet: Målet burde være å runde studiets nettside! På NTNU sine sider finner du informasjon om det meste. Gå inn på ”studiets oppbygning” og les om emnene i studiet. Slik kan du finne ut av hva du skal holde på med i studiehverdagen, og videre skjønne om det er noe du kan trives med. Er det mye praktisk? Eller teoretisk? Mye gruppearbeid? Kanskje lab? Det er viktigere at du studerer noe du synes er gøy, enn at du studerer noe fordi det høres kult ut. Inne på de samme sidene kan du også lese om jobbmuligheter, studiemiljø og mulig utveksling.
På studiets nettside er det masse nyttig info
  • Følg magefølelsen: Kiler det ekstra i magen når du tenker på ett bestemt studie? Kanskje du bare føler at et studie er rett, uten at du klarer å si hvorfor? Da er det magefølelsen som prøver å fortelle deg noe! Og alle har vel hørt at det er lurt å stole på magefølelsen. Du trenger ikke ha en nøye planlagt plan, eller å ha hatt en drøm om å gå et bestemt studie i mange år for å kunne ta et valg du trives med. 
  • Det går bra å velge feil: Kanskje du starter til høsten, og finner ut at det studiet du satt på 2., 3. eller til og med 4. valget var det som heller hadde passet deg, så gjør det ingenting. Det er kjempevanlig å angre seg og bytte studie! Jeg har gjort det selv, og likevel fullfører jeg på normert tid. Du søker bare på nytt til neste år, eller så kan du søke om intern overgang hvis studiet du vil bytte til er veldig likt. I mellomtiden kan du fullføre førsteåret eller ta noen åpne emner. Da kan det hende du får tatt noen fag som vil bli relevante senere i studietiden, eller at du lærer noe annet som viser seg å være veldig spennende. Det var faktisk sånn jeg oppdaget likestilling og mangfold, fordi jeg måtte ta åpne emner for å beholde studieretten. Så å hoppe av eller bytte studie er null problem!
  • Snakk med oss!: Vi er her for å hjelpe deg, og vi ønsker at du skal velge det du selv vil. Det som føles bra for nettopp deg! I redaksjonen er vi mange studenter som studerer forskjellige ting, og har ulike erfaringer fra studietiden – både fra studiene og studentlivet. Spør om akkurat det du lurer på, så skal vi gjøre vårt beste for å gi deg et godt svar.

Kontakt oss på NTNU Neste Stopp på Facebook, eller send oss en DM på Instagram, @ntnustudent. Du kan også kommentere under i blogginnlegget, om du vil det. Husk at vi også finnes på NTNU Student på Youtube, så sjekk det ut og abonner! 

-Ingrid, Likestilling og mangfold, 4. året

2 thoughts on “Min prioritering: Likestilling og Mangfold

Leave a Reply