Bolig – Q&A

Er du en av de 56 520 som har søkt NTNU, og nå er på jakt etter et sted å bo?

For endel uker siden hadde vi en Q&A om bolig på vår Instagram (@ntnustudent). I dette blogginnlegget svarer vi litt mer utfyllende på spørsmålene dere sendte inn til oss!

Hva koster de ulike boligene i måneden?

Dette finnes det naturligvis ikke noe fasitsvar på, men de fleste betaler mellom 4000 og 6000, hvor min personlige oppfatning er at det er vanlig å befinne seg i øvre del av det sjiktet, i alle fall om man bor sentralt. Det er selvfølgelig mulig å få omtrent så dyrt man vil også, samtidig som det skal godt gjøres å finne noe bra til under 4000. Særlig om du vil bo alene må du nok regne med å betale 7-8000, mens om du har en kjæreste å dele med kan dere komme under 4000 per person.

Hva er forskjellen på SiT og det private markedet?

Hovedforskjellen her er vel egentlig bare hvem du leier av. SiT er Studentsamskipnaden i Trondheim (og Gjøvik og Ålesund), som i tillegg til å tilby studentboliger også drifter fasiliteter som kantiner og treningssenter. På det private markedet leier du hybel/hus/leilighet direkte av privatpersoner, eller eventuelt private utleiefirmaer.  Generelt kan man vel si at SiT er litt mer opptatte av studenters ve og vel enn den gjennomsnittlige utleier, men selv har jeg leid privat i syv år og det går som regel veldig smertefritt det også.

Eksempel på SiT-hybel fra Teknobyen studentby.

Kan man ha hund i en SiT bolig?

Om du skal bo i studentbolig via SiT er svaret på dette spørsmålet nei. Har du en firbeint venn du vil ha med deg kan det derfor være smart å se seg om etter noe på det private markedet. Heller ikke der er det alle utleiere som godtar kjæledyr, men det er i alle fall mulig å finne noen boliger som godtar f.eks. hund og/eller katt.

Er det best å bo billig i utkanten av sentrum, eller sentralt men dyrere?

Dette er egentlig litt smak og behag, og kommer an på hvem du er som person. Om du stort sett liker å være hjemme når du ikke er på skolen kan du få leid flotte boliger til en billig penge utenfor sentrum. Selv foretrekker jeg å bo nærme skolen, men jeg kjenner også folk som leier store, fine hus utenfor bykjernen og er fornøyde med det. Samtidig er det verdt å merke seg at et 30-dagers busskort for studenter koster 505 kroner, hvilket du ofte er nødt til å ha om du bor et stykke unna skolen. Altså bør husleien være en god del lavere om det faktisk skal lønne seg å leie utenfor sentrum. Ikke minst om du liker å ta en tur på byen i helgene, da sparer du også mye på å kunne gå hjem i stedet for å ta taxi. Er du glad i friluftsliv og skog og mark, kan det imidlertid være helt supert å bo i nærheten av marka.  

PS: I og med at jeg bor i Trondheim er dette svaret naturlig nok basert på hvordan det er å bo i Trondheim. Lurer du på noe om bolig i Ålesund eller Gjøvik kan du lese mer om dette her: Ålesund, Gjøvik. Et gammelt innlegg med mer om Trondheim finner du her.

Det finnes boliger til leie omtrent hvor som helst i Trondheim! (Skjermdump fra Finn.no)

Hvis man er usikker på om man vil studere til høsten, når bør man finne bolig og hva er siste frist?

Egentlig er det bare å begynne å lete etter bolig så fort du har bestemt deg for hva du vil gjøre, det er gjerne uansett ikke før i juni at ting begynner å komme på markedet. Mer om hvordan du kan finne et sted å bo finner du i dette innlegget!

Har du lyst til å leie hos SiT? Da bør du klikke deg inn på https://www.sit.no/hybel/sok-bolig og søke så fort som mulig, SiT har nemlig en ordning som gjør det ganske greit å komme seg ut av kontrakten om du likevel ikke vil studere. Se en oversikt over studentboligene til SiT i dette innlegget.

Hvordan søke plass i kollektiv med venninner fra vgs?

Det letteste om man vil bo med venner er å finne en leilighet eller et hus på det private markedet med flere rom, slik at dere leier huset/leiligheten sammen. Eventuelt kan dere også se på f.eks. hybel.no etter eksisterende kollektiv som har fått to eller flere ledige plasser. Om dere ønsker å bo sammen i en SiT-bolig er det hakket mer kronglete, i og med at det forutsetter at minst to rom blir ledige i samme enhet samtidig. Om dere ønsker dette må dere skrive inn hverandres navn i søknaden, så prøver SiT å løse det etter beste evne.  

Tak-over-hodet garanti!

Avslutningsvis synes jeg det er greit å minne om at du som ny student i Trondheim er garantert et sted å bo når du ankommer studiebyen. Mer om dette finner du på takoverhodet.com.

Har du flere spørsmål om bolig er det bare å sende dem til oss på @ntnustudent på Instagram, til NTNU Neste Stopp på Facebook, eller kommentere dem her på bloggen!

– Peter. 5. År, Indøk

One thought on “Bolig – Q&A

Leave a Reply