Student i Ålesund: Deltidsjobb eller sommerjobb?

Skal du studere til høsten og lurer på om du burde ha en jobb i tillegg til studiene dine? Her kan du lese om hvilke jobbvalg andre fulltidsstudenter har gjort og hvorfor!

Det er fullt mulig å skaffe deltidsjobb i Ålesund. Moa er et av de største kjøpesentrene i landet, så der finner du mange butikker og klesforretninger som kan bli din neste arbeidsplass! Om du bor i byen finnes det også mange butikker og matforretninger. I tillegg er det studenter som jobber på nattklubber i helger som vakt eller bartender. Ønsker du en jobb med gangavstand fra der du bor, er det generelt mange matbutikker spredt utover Ålesund. NTNU har også en del stillinger for studenter, for eksempel studentassistent, eller “studass” stillinger hvor man hjelper andre studenter med oppgaver og arbeidskrav i forskjellige fag.

Dekker lånekassen til? Eller trenger man jobb?

Du får rundt 8265kr i mnd fra lånekassen. Du bruker alt fra 3500 til 6000kr på bosted, internett og strøm, avhengig av din situasjon. Resterende går for det meste til matbudsjettet, bussbillett og mobilregning. Lånekassen går som regel til det essensielle du trenger, men ikke så mye mer. I tillegg får du storstipend på rundt 20.000 i hvert halvår. Disse pengene går ofte til skoleutstyr, som pensumsbøker, depositum, fadderuke, diverse medlemskap, og lignende større utgifter. Mange studenter sparer så mye av storstipendet som mulig til å spe på med gjennom resten av semesteret.

Om du trenger deltidsjobb er nok veldig avhengig av din situasjon. Har du f.eks. kun 4000kr i månedlige utgifter vil du ha mer utbytte av Lånekassen enn om du f.eks. har 7000++ i utgifter. Dermed velger mange studenter å ha deltidsjobb eller sommerjobb for å ha litt ekstra.

Deltidsjobb som student

Studenter generelt har mye å gjøre, og de studentene som har deltidsjobb vedsiden av studiet må ofte gjøre en ekstra innsats for å ikke henge etter. Studenter som er strukturert og planlegger ukene sine skal få til dette fint! Det er lurt å ha en deltidsjobb som passer til timeplanen din. At du tar f.eks kveldsvakter i en butikk. Da slipper du at det krasjer med timeplanen.

Sommerjobb som student

Neste alternativet er sommerjobb! Sommeren er til for å nytes og oppleve noe nytt, men som student kan du få også muligheten til å få jobbe med noe som er relevant for studiet ditt! Å få arbeidserfaring innenfor ditt fagfelt er bra og få på CV-en, viser innsats og sommeren er en perfekt mulighet for dette. Om du tjene mye penger om sommeren kan du tjene inn like mye som du hadde gjort på deltidsjobben. Spørs på hvor mye du jobbet på deltid og sommeren så klart, men ingen har sagt at du ikke kan gjøre begge deler!!

John–Erik har deltidsjobb

Bildet kan inneholde: 1 person

John-Erik studerer elektroingeniør ved NTNU Ålesund og har deltidsjobb på Coop Obs Bygg ved siden av studiene. Jobben valgte han å ta fordi han følte studielånet ikke lar økonomien går rundt aleine.

Hvordan fikk du jobben?

Eg fikk jobben via en kompis som kjente sjefen på Coop Obs Bygg og la inn ett godt ord for meg.

Hvordan fungerer det for deg i praksis å ha jobb ved siden av studiene?

Det fungerer egentlig ganske greit. Jobben er langt opp til å fungere sammen med studiene på den måten at eg jobber bare i helgene og etter skoletid, i tillegg til at eg får ekstra fri i eksamensperioden.

Har du noen tips til andre studenter som søker jobb i Ålesund?

Til de som vil ha en ekstrajobb, bør dei egentlig bare ringe ett firma dei syns virker spennende og så legge inn en CV. En ekstrajobb gjør at du ikke alltid får gjort like mye skolearbeid hver kveld, så du må planlegge litt.

Er jobben relevant for ditt studium?

Jobben er ikke direkte relevant for mitt studium, men den er relevant med tanke på fagbrevet mitt og at eg har vert i arbeidslivet. Det gjør at jeg føler jeg kan hjelpe kundene på en bedre måte. All arbeidserfaring er god arbeidserfaring. Bare at man tar på seg en jobb tror jeg viser en viss interesse til fremtidige arbeidsgivere. I tillegg kan man få en god referanse som kan vere bra å ha med videre.

Ole-Martin har flere jobber ved siden av studiet

Ole-Martin studerer bachelor sykepleie 2. året. Ved siden av studiet har han jobbet som studentambassadør, arrangør av åpen dag, freelance fotograf/videograf og er nå ansatt i NTNUstudent sitt PR team. Før han startet å studere hadde han ingen annen arbeidserfaring enn et par sommerjobber på en Marina og brukte derfor det første året på mye frivillig arbeid hvor han fikk tilnærmet seg ny kunnskap.

Hvordan fikk du jobben?

Den første studentambassadør jobben min fikk jeg gjennom en lærer som la merke til at jeg var engasjert og flink til å prate foran folk. Deretter bevegde det seg videre til at folk så videomateriale jeg hadde produsert frivillig for fadderuken og var interessert i liknende produksjon. Det var da jeg innså at jeg kunne tjene penger på det og startet opp for meg selv.

Hvordan fungerer det for deg i praksis å ha jobb ved siden av studiene?

Vi i sykepleien har jo praksis og det gjør at det kan bli tungt å ha jobb ved siden av. For meg er det ikke noe problem fordi både den faste stillingen min hos NTNU og enkeltpersonforetaket gir meg muligheten til å jobbe litt som jeg vil. Det er ingen faste tider, bare frister som betyr at jeg kan tilpasse det etter hverdagen. De som har faste arbeidstider bruker som oftes kun å jobbe i helgene siden vi sjeldent har praksis da.

Har du noen tips til andre studenter som søker jobb i Ålesund?

Mitt tips til dere fremtidige jobbsøkere er å engasjere dere i studentmiljøet. Alle jobbene mine har kommet gjennom at jeg “kjenner” noen og alt det frivillige jeg har gjort har blitt tilbakebetalt i gode kontakter. Det er mye lettere å få en jobb du har blitt anbefalt til gjennom noen du kjenner.

Er jobben relevant for ditt studium?

Sykepleien er en inngangsport inn i helsevesenet som har behov for all kompetansen de kan få. Siden vi har så mye praksis gikk jeg bevisst inn for å jobbe med noe annet ved siden av studiet, siden jeg ville skille meg ut fra mengden med en bredere kompetanse. Jeg håper at det vil gjøre at jeg lettere kan bevege meg innenfor sektoren og ikke sitte fast i en stilling. Jobben min er ikke direkte relevant til sykepleierstudiet, men i lengden ser jeg for meg at det er mer nyttig enn at jeg har jobbet 6 måneder ekstra på sykehuset som assistent. Jeg får tilegnet meg kunnskap om økonomi, salg, forhandling, reklamering, menneskebehandling og selvdisiplin samtidig som jeg vokser som person. I tillegg ser CV-en veldig mye flottere ut med titler som selvstendig næringsdrivende og ildsjel for utdannelse.

Sitter du igjen med spørsmål om studentlivet, eksamen ved høyere utdanning, eller noe annet som dreier seg om NTNU? Legg igjen en kommentar under innlegget eller send oss en melding på Instagram eller Facebook da vell!

Viktor Karl Gravdal, Elektroingeniør, 1. år

Leave a Reply