Søke studier i 2020?

Nå er alt veldig annerledes for alle, og du som vurderer å søke studier til høsten har sikkert mange spørsmål. Jeg har tatt en liten prat med Samordna opptak for å besvare noen av dem.

Akkurat nå er det mye som er uklart, og det er vanskelig å planlegge fremover. Man vet ikke hvordan koronaviruset vil utarte seg, og hvilke konsekvenser som følger. Det legges likevel opp til at det skal bli tatt opp nye studenter til høsten, så søk!

Hva blir endret?

Jeg har snakket med Samordna opptak, som administrerer opptaket av nye studenter i Norge. Trykk her for å komme til deres nettsider.

Er det mulig at skolene ikke tar opp nye studenter på grunn av korona?

Det er lite som endres for søkerne i årets opptak, sier Samordna opptak. Opptaket skal gå som normalt. Vi tar sikte på at alle søknader fra søkere som har søkt og levert dokumentasjon innen fristen skal behandles.

Er det andre endringer/tiltak dere vil forvente i tiden fremover?

Vi følger nøye med på endringer som følger av avlyste eksamener i videregående opplæring, og vi er i tett dialog med både Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet om dokumentasjon for søkere som blir berørt av dette.

Beregnes karaktersnitt på samme måte som før?

Ja, per nå er vi ikke kjent med at det kommer endringer i regelverket som regulerer poengberegning for opptak.

Usikker på hvordan du søker? Les vårt tidligere innlegg: “Hjelp! Hvordan søke gjennom samordna opptak?”.

Til deg som er usikker

Tro meg, du er ikke alene. Det er vanskelig å vite nå om du vil studere allerede i år, og hva du i så fall skal studere.

Her er 3 tips fra meg til deg som er usikker på om og hva du skal søke:

  • Søk uansett! Hvis du er usikker på om du vil studere til høsten, er det lurt å søke uansett – slik at du har muligheten når den tid kommer.
  • Velg studie over by eller hvor andre venner skal. Du kommer til å bli kjent med så mange nye interessante folk uansett. Det viktigste er at du studerer noe du synes er gøy og motiverende.
  • Bruk alle 10 valgene. Du har mulighet til å legge til 10 ulike studier når du søker, bruk disse godt. Er du usikker på hva du vil, kan du velge 10 forskjellige studier som høres interessante ut. Vet du akkurat hva du vil studere? Da kan du se om du finner den samme utdanningen i ulike byer. På denne måten øker du sjansen dine for å komme inn.

Husk at vi svarer på spørsmål om NTNUs studier, studiebyer og studentlivet! Send oss melding på instagram, facebook og her på bloggen. Lykke til videre med søknadsprosessen. Håper vi sees på NTNU til høsten!

Ragna, 3.år, fysikk og matematikk

Leave a Reply