Ukas student: Spansk

Ukas student er Ida som tar et årsstudium i Spansk. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Ida på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Jeg heter Ida, er 20 år og kommer fra Bergen. Jeg studerer et årsstudium i Spansk og stortrives med det. På fritiden er jeg mye med venner, holder på med verv, trener litt og reiser en del.

Hvorfor valgte du å studere Spansk?

Jeg ville gjerne prøve et årsstudium før jeg begynte å studere en større grad. Jeg er veldig glad i reising og å lære om andre kulturer og tradisjoner. På videregående hadde jeg spansk, men følte aldri jeg lærte det skikkelig. Dermed var det perfekt å dedikere et helt år til å lære nettopp dette. En måneds lang studietur til Spania og et ganske fritt studie som gjorde det mulig å reise i tillegg, hjalp også godt på valget.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Hver dag starter alltid med en kaffekopp og prat med gode venner i Cafe-Sito (kafeen på skolen). Her sitter vi en time eller to før vi har forelesning. Vi har en eller to forelesninger/gruppetimer dagen og etter det jobber jeg litt videre i kafeen sammen med venner, (gjerne mer snakking en faktisk jobbing). Jeg er vanligvis på skolen fra rundt 9 til rundt 15. På kvelden er det mye forskjellig som skjer.

I høst var jeg med på UKA, Norges største kulturfestival, arrangert av studentene i Trondheim. Så da gikk nesten hver kveld med til enten jobbing eller noe sosialt. Utenom det går dem mye i trening og venner og kanskje et foredrag i ny og ne. Det er alltid mye som skjer i Trondheim! Helgene går ofte med til flere kafebesøk, middag med venner, en tur på Samfundet og kanskje litt oppgaveskriving hvis vi har en innlevering den uken.

Hvordan foregår undervisningen?

I spansk årsstudium har man 4 emner (fag) i semesteret. Her har man alt fra litteratur og historie til språk, setningsoppbygging og syntaks. Man har en forelesning (foreleser snakker) og en gruppetime (studentene jobber sammen) i uken. Det er mye dialog mellom foreleser og studenter, som gjør at man snakker en del spansk i løpet av en time, men man blir ikke presset til noe. Det som er viktig å få med seg er at all undervisning er på spansk. Forelesere snakker spansk fra dag én. Det er et lite sjokk når man begynner, og gjør de første to-tre ukene ekstremt tøffe, men læringskurven er bratt, og plutselig løsner det og du henger med som bare det!

Krever det mye arbeid å henge med?

Hvis man ikke har hatt så mye spansk tidligere så krever det litt å henge med. Det krever at du er motivert og kommer til forelesninger. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke er den mest hardtarbeidende studenten som finnes, men jeg har likevel lært ekstremt mye på dette året. Hvis man finner seg en gjeng å jobbe sammen med så kan man hjelpe hverandre og «kosejobbe» sammen. Se litt spanske filmer, les litt spanske bøker, hvis du har lyst til å lære språket så får du det til.

Hvor mye forkunnskaper må man ha?

Det er veldig ulikt nivå på de som begynner. Noen har vært på utveksling eller bodd i spansktalende land, noen har spansk 2 eller 3 fra videregående og noen kan mindre enn det. Fordi all undervisning er på spansk og det meste av pensum er på spansk, må man ha litt forkunnskaper, men man må på ingen måte være flytende! Jeg hadde som sagt bare spansk 2 på videregående, som er det de anbefaler at du har, og jeg har klart meg bra. Jeg vet og om flere i klassen med lavere nivå som også har klart seg. Så lenge du har motivasjonen og noenlunde kjennskap til spansk så tror jeg man klarer det.

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Jeg elsker Trondheim! Det å ta et årsstudium var egentlig også en liten test om jeg faktisk ville studere her, og la oss bare si at jeg ikke skal tilbake til Bergen på en stund!

Hvordan er studentmiljøet?

Som sagt har vi forholdsvis små klasser. Dette vil si at man har god mulighet til å bli kjent med alle du går med. Man får og et helt spesielt forhold til forelesere. Det mange kanskje sliter en del med når de begynner på studier er at man bare blir en del av mengden, i forelesninger på opptil 500 stykker er det vanskelig å bli sett. Slik er det ikke på årsstudium i spansk. Når vi er cirka 30 stykker i klassen, er det er lett å være trygg i forelesninger, fordi du kjenner alle rundt deg. Vi har og, uten å overdrive, de beste foreleserne det går an å ha. De er gode, imøtekommende og ser hver enkel student. De er folkene man enkelt kan ta seg en kaffe med i pausen og bare sitte å snakke. Det gjør studiedagene koselige og det gjør det lettere å lære.

Blir reising en del av studiet?

På spansk årsstudium har man vårsemesteret en 4-ukers studietur til Santiago de Compostela. Turen ble dessverre avlyst for vår del, men tidligere studenter har sagt at den er super! Man lærer mye og har det gøy med medstudentene sine. Jeg dro heldigvis en måned til Cuba i julen, som var supert for å praktisere språket og lære mer kultur. Undervisning er ikke obligatorisk, så hvis du klarer å ta igjen det du går glipp av er det fritt frem for reising. Foreleserne syntes det er supert at du drar for å lære mer språk så de hjelper deg masse på vei!   

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Jeg har blitt så glad i spansk og kulturen i de spansktalende landene at jeg definitivt vil ha mer med spansk å gjøre! Det finnes selvfølgelig noen åpenbare retninger man kan bruke en grad i språk, som lærer eller turisme, men det man gjerne ikke tenker over er at de fleste bedrifter og institusjoner har behov for folk som er flerspråklige. Jeg har lyst til å ta en ingenørgrad innen noe maritimt, og finne en jobb der jeg kan samarbeide med Latin-Amerika. I tillegg er det å ha lært et språk supert for utviklingsmuligheter. Min plan er å komme meg i hvert fall et halvt år til Mexico og gjerne en tur innom Spania i løpet av studiene mine, og ved å allerede ha kontroll på språket er det veldig mye lettere å gjennomføre.

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Ida her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. å

Leave a Reply