Hvordan studere i krisesituasjonen? – Hjemmekontor!

NTNU har stengt alle sine campus som følge av virusutbruddet i Norge og studentene har måttet ty til hjemmekontor. Mange lurer på hvordan dette oppleves for studentene. Her kan du lese om NTNU i Gjøvik sine digitale løsninger og noen studenters hjemmekontor!

NTNU har som kjent stengt sine campuser på grunn av Koronaviruset, noe som påvirker NTNU-studenter merkbart mye. Studiene kan likevel ikke stanse, og studentene er nødt til å arbeide hjemmefra. Ordet “hjemmekontor” er likevel ikke ukjent for studentene i Gjøvik. Det har lenge vært mulig å se forelesninger live hjemmefra, så det er ikke sjeldent at du hører “Jeg kom meg ikke opp av sengen i morrest, så jeg har hjemmekontor”.

Nicoline sitt hjemmekontor

Nicoline er opprinnelig dansk og studerer nå Økonomi, ledelse og bærekraft i Gjøvik. Hun er på sitt andre år. Da virussituasjonen ble en realitet i Norge, reiste hun, samboeren og hunden til samboerens familie i Stokke og jobber med studiene derfra. Nicoline er selv i risikogruppen og kjenner på frykten for smittefare. Da jeg tok kontakt med henne hadde hun det heldigvis bra og ville gladelig fortelle om hvordan hennes tilværelse oppleves nå.

Nicoline studerer Økonomi, ledelse og bærekraft.

Hvordan ser ditt hjemmekontor ut? Og hvordan opplever du denne situasjonen?

Livet med hjemmekontor er veldig annerledes, da man ikke riktig oppnår det skillet mellom skole og fritid. Vi som studerer Økonomi og Logistikk på NTNU Gjøvik er utrolig heldige som har så kompetente undervisere, som gjør det beste ut av en veldig kompleks situasjon. Hvilket gjør det hele mye enklere å forholde seg til i disse tider. De prøver å få til at vi har undervisning over nettet til den tiden vi vanligvis ville ha hatt undervisning på skolen. De sender oss masse eksamensrelevante oppgaver og prøver å holde oss oppdatert på når skolen åpner igjen og hvilken eksamensform vi kommer til å få. Nå skal det sies at samtidig med studiene er det hele tiden nyheter og pressekonferanser å forholde seg til, og jeg ville løyet hvis jeg sa at det ikke tar mye av min tid i løpet av dagen.

Slik ser hjemmekontoret til Nicoline ut.

Nå er jeg også så heldig å ha en samboer som studerer det samme som meg (det er ikke sikkert vi ser det som en styrke om en uke da), så vi kan faktisk ha en dialog og hjelpe hverandre med de forskjellige emnene. Heldigvis har digitale løsninger gjort det enklere å kunne samarbeide med folk som ikke er i nærheten også. Det benytter jeg meg veldig av!  

Sist men bestemt ikke minst vil jeg gjerne si en stor hjertelig takk til all helsepersonell, undervisere og samfunnskritiske arbeidere som står på for hele samfunnet. Det gjelder ikke minst også for mine fantastiske medstudenter innen helse, som står på og hjelper til!

Daniel sitt hjemmekontor

Daniel er på sitt siste år på sin bachelorgrad i Fornybar energi, dette er en ingeniørutdannelse som tilbys på NTNU i Gjøvik. Han skriver for tiden sin bacheloroppgave om fjernvarmenett sammen med sin samboer Marte. De merker godt hvordan virussituasjonen påvirker samfunnet, men de jobber så godt de kan på tross av at tankene og konsentrasjonen kan forsvinne til nyhetene. Daniel og Marte har det bra selv om det er mye å gjøre og flere bekymringer, og her kan dere få se hvordan deres hjemmekontor fungerer.

Daniel studerer fornybar energi

Hvordan ser ditt hjemmekontor ut? Og hvordan opplever du denne situasjonen?

Ettersom vi er på siste året, så har vi ikke så mange fag med innleveringer. I tillegg til bacheloroppgaven har vi et fag som heter «Energisystemanalyse». I dette faget er det gruppearbeid, men nå som vi ikke kan møtes på skolen lenger er vi bare nødt til å jobbe hver for oss. Dette er litt utfordrende ettersom vi skal fylle data inn i et litt komplisert program, og sånn «type» kommunikasjon er litt klundrete å få til elektronisk. I tillegg tar jeg opp et fag som heter «Termodynamikk». Her har vi fått beskjed om at all forelesning er avlyst ut semesteret, og at det vil bli lastet opp kapittel-forelesning hver uke. Emneansvarlig har akkurat lastet opp en forelesning nå.

Daniel og Marte sitt hjemmekontor

Til slutt vil jeg nevne at vi i hele studieløpet har hatt tilgang på en god «arbeidsstasjon» her hjemme. Vi har et stort arbeidsbord, og vi liker aller best å sitte her fremfor på skolen. (Det er alltid utfordrende å finne parkering på skolen uansett, hehe). Med andre ord så er vi ikke like påvirket av konsekvensen av at skolen er stengt som andre som ikke har noe gunstig arbeidsplass hjemme.

Mitt hjemmekontor

Jeg bor i kollektiv med totalt fem stykker. Vi i kollektivet holder en generell nøytral stemning i huset. Alle sliter med å holde konsentrasjonen på studiene, alle jobber sitt beste og alle vil ut og gjøre noe annet, men vi holder oss inne. Det er ingen hemmelighet at hjemmekontor kan være vanskelig. Det er tider der jeg selv vil kaste PCen ut av vinduet av frustrasjon og mangel på konsentrasjon, og sette meg ned med et TV-spill. Særlig når min kjære romkamerat inspirerer hele kollektivet til å følge hans eksempel, se bildet.

Jeg har et fag og en bacheloroppgave å jobbe med denne våren. Så jeg, i likhet med Daniel som jeg nevnte tidligere, har ikke fått så stor forskjell på studiesituasjonen min. Møter gjør jeg gjennom Skype for Business eller Zoom, forelesningene mine får jeg gjennom Blackboard og ellers sitter jeg og jobber med oppgaven min. Alt arbeidet jeg gjør er på PC, da det er mye skriving og tegning i et 3D-tegneprogram. I tillegg er jeg en nokså rastløs person, så jeg har ikke rigget meg noe offisielt kontor. Du kan derimot finne meg sittende fint med PCen på pulten, eller sittende bøyd som en banan i sengen med PCen på fanget. Så jeg har altså vondt i ryggen med andre ord, men arbeidet blir gjort!

Digitale løsninger

NTNU i Gjøvik har nemlig vært utrolig god på digital undervisning og løsninger i en god stund. Nærmest alle auditorier er utstyrt med streamingutstyr, noe som gjør det mulig for alle forelesere å streame og ta opp forelesninger slik at studenter kan se forelesningen live hjemmefra, eller se opptaket senere. Flere forelesere har også samlet og delt sine opptak fra forelesninger som de gjorde året før, slik at studenter også kan ligge lenger fram i undervisningsplanen om de vil. Like gode og lignende løsninger finnes også på de andre campusene som NTNU har i Trondheim og i Ålesund.

På NTNU brukes programmet Blackboard som kommunikasjonplastform mellom forelesere og studenter. Dette programmet er temmelig lik Fronter eller It’s Learning, hvis du er kjent med disse. På Blackboard kan forelesere holde forelesninger live, samtidig som studentene kan sende spørsmål i en chat til foreleseren. Dermed kan foreleseren undervise og svare på spørsmål underveis! Det er selvsagt flere løsninger som brukes, da foreleserne våre er veldig kreative. Så her er det ingen hindringer for undervisning!

Nesten alle innleveringer skjer digitalt. De leveres enten gjennom Blackboard, eller Inspera. Inspera brukes hvis innleveringen har en avgjørende uttelling på din endelige karakter i faget. Digitale eksamener blir også avholdt gjennom Inspera.

Studiene skal gå bra!

Så nå har du fått lese om noen hjemmekontorer og hvordan studentene ved NTNU i Gjøvik fortsatt henger med! Dette her skal gå kjempebra, tross omstendighetene. Hvis du har spørsmål om studietilbud, studiehverdag eller noe som helst rettet mot NTNU-studenter, så må du ikke nøle med å ta kontakt med oss via vår Facebook-chattebot eller vår Instagram. Håper ellers at dere alle har det bra!

-Linn Cathrin, Teknologidesign og ledelse, 3. året

Leave a Reply