Ukas student: Kjemi

Ukas student er Emilie som studerer Kjemi. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Emilie på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Heisann! Jeg heter Emilie, og er 21 år gammel. Jeg studerer kjemi ved NTNU, og går siste året på bachelorprogrammet her. Jeg spiller trompet på fritiden i bandet til linjeforeningen min, og strikker en god del ellers på fritiden. Utenom dette er jeg mye med venner etter undervisningen, samt i helgene. Vi finner på ting som å gå på kino, gå turer, strikkekvelder og lignende.

Hvorfor valgte du å studere Bachelor i kjemi?

Jeg syntes kjemiundervisningen på videregående var svært interessant, noe som åpnet øynene mine for kjemi. Jeg ble fast bestemt på at jeg skulle studere kjemi, og søkte alle mulige kjemilinjer ved NTNU i Trondheim. Min store drøm siden barneskolen var å kunne studere ved NTNU da jeg har en eldre kusine som studerte bioteknologi her.

Er det spesielle forskjeller på kjemi, bioteknologi og biologi?

Ja, det er det. I bachelor i kjemi er det kun hovedfokus på kjemiske prinsipper, molekyler, reaksjonsmekanismer og generelt forklaringer på hvorfor reaksjoner skjer. I bioteknologi er det læren om en del kjemiske prosesser i kroppen, bakterieflora, celler ol. I biologistudiet er det nok, i likhet med kjemistudiet, hovedfokus på biologi og biologiske prosesser i naturen. Dere kan lese mer om de ulike studiene her: kjemi, bioteknologi og biologi.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Ettersom jeg går siste året på bachelor er det veldig mye frihet. Jeg har kun to dager i uka med forelesninger, så her kreves det disiplin. Det blir veldig mye egenstudie, og selvfølgelig en del skriving på bacheloroppgaven. På mandager er timeplanen tom, slik at det er lett og dra seg litt ekstra før man står opp og går til skolen. På tirsdager og torsdager har jeg to forelesninger, slik at dagene hovedsakelig går til dette, samt litt sosialt i mellom med litt lunsjpause! På onsdag er det helt fri igjen, og jeg har prøvd å sette av denne dagen til å skrive på bacheloroppgaven for å få litt flyt i skrivingen når man først setter seg ned. På fredag er det heller ingen forelesninger, og her kreves det enorm disiplin for å ikke ende opp med å ta tidlig helg! Jeg setter opp en liten plan for uka med hva jeg skal gjøre, slik at jeg har en plan for hver dag, som gjør det lettere å holde fokus og disiplin gjennom uka. På bachelorprogrammet i kjemi har vi et felles arbeidsrom for alle trinnene, slik at man alltid har noen å sitte med og god mulighet til hjelp, og litt for god mulighet til å prokrastinere litt arbeid..

Er arbeidsmengden stor, og er det tungt teoretisk, altså vanskelig å forstå?

Totalt sett så øker arbeidsmengden i løpet av de tre årene. Det kreves en del av deg som student for å lære fagene innenfor kjemi, og de andre sidefagene som vi har bl. a. matte, informasjonsteknologi og statistikk. Hver person trenger ulik arbeidsmengde for å oppnå det som kreves av læringsmålene, men man er nødt til å regne med vanlige arbeidsdager på 8t for å holde en grei oversikt. Det har hendt at jeg har tilbragt oppimot 10-11 timer på skolen i hektiske perioder, MEN husk at dette ikke nødvendigvis er effektiv arbeidstid!

Forståelsen kommer etterhvert som man leser, så dersom man bygger seg et godt grunnlag i starten er det lettere å forstå konseptene videre utover i de senere fagene.

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Jeg har blitt fryktelig glad i denne byen her, perfekt størrelse, og studentmiljøet er tipptopp. Det er mange fine rusleturer man kan ta i sentrum, men også i marka (Estenstadmarka og Bymarka på hver sin kant av byen). Det er gode muligheter for å samles, da Studentersamfundet er en fin møteplass med kafeer, restaurant og barer. Jeg har ikke selv vært veldig aktiv her de første årene, men har besøkt Samfundet for å ta en kaffe eller en øl litt mer det siste året på bacheloren. Ellers er det mange muligheter til å møte andre mennesker på campus, da man har SiT sine kafeer og kantiner, slik at man kan slå av en prat samt variere litt i løpet av studiedagen.

Hvordan er studentmiljøet?

Det finnes veldig mange arenaer man kan bli med i; Samfundet, linjeforeninger, NTNU idrett med mer. Jeg spiller selv i band, og stortrives med dette. Det er ofte fester i helger, eller bare koselige sammenkomster. Jeg er ikke den som blir med på alle festene, da jeg trives bedre i rolige omstendigheter, og det opplever jeg blir veldig akseptert! Jeg opplever studentmiljøet som veldig inkluderende, og man har alltid noen å snakke med. Det arrangeres fadderuke den første uka før studiestart, som er en veldig fin mulighet for å bli kjent med nye personer! Ellers møter du mennesker på forelesninger, slik at det er lett å ta kontakt! Husk at du ikke er den eneste som har flyttet hjemmefra, slik at det er mange som ønsker å bli kjent med nye mennesker selv om det kan virke litt skummelt i starten.

Hva kan man jobbe med når man er ferdig å studere?

Kjemi er et bredt felt, slik at det er gode muligheter for jobb. Du kan få jobb innenfor farmasi, matproduksjon, forskning, laboratorier på sykehus, oljeindustri og lærer for å nevne noe! Dersom du ønsker å undervise er det nødvendig å ha pedagogikk. Dette finnes som et årsstudium ved NTNU.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Dette er et veldig godt spørsmål, for jeg vet enda ikke helt hva jeg ønsker å gjøre etter jeg har levert bacheloren. Jeg har bestemt meg for å ta et friår neste år før jeg eventuelt begynner på en master! Per i dag vurderer jeg å ta en master innenfor nevrologi, da jeg har fått opp øynene for all den kjemien som skjer inne i kroppen, som får oss til å fungerer slik vi gjør! Fascinerende!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Emilie her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

Leave a Reply