Hvordan er det egentlig å skrive masteroppgave?

Vurderer du å søke masterstudie? Eller lurer du på hvordan det er å skrive en masteroppgave? Da er dette blogginnlegget noe for deg 🧐🤗

NTNU tilbyr en rekke masterprogram. Med en master kan du bygge på bachelorgraden og spisse din kompetanse innen det du er interessert i. Noen studieretninger har integrert master, det vil si at studieløpet varer i fem år og at man går bachelor og mastergraden sammenhengende. Andre, som meg, tar en bachelor først og bygger på senere med en mastergrad. Oversikt over alle masterprogram ved NTNU kan du se her.

Hvorfor valgte jeg å ta master?

Mitt navn er Sara og min reise som student startet i Sydney, Australia etter videregående. Der tok jeg et halvårsstudium i Anglophone Culture and Communication ved International College of Sydney gjennom høyskolen i Nesna. Jeg tok dette studiet fordi jeg helt ærlig ikke var sikker på hva jeg ville studere, og hadde et ønske om å bli bedre i engelsk. Etter studiene i Sydney startet jeg på bachelor i Internasjonal Markedsføring ved Handelshøyskolen BI i Oslo hvor jeg tok det siste året på bacheloren i Singapore.

Utvekslingsår i Singapore

Lang historie kort; jeg visste at jeg ville studere mer etter bachelorgraden, men hva skulle jeg velge? Til slutt innså jeg at alt jeg hadde drevet med fra frivillige verv til utdanning hadde en fellesnevner: kommunikasjon! Jeg fant masterstudiet Medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi ved NTNU i Trondheim og startet siste etappe av utdanningen min her 👩‍🎓👩‍💻

Hva skal jeg skrive om?

På mitt masterstudie i medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi skriver alle masteroppgaven alene. Denne skrives det siste semesteret, altså over et halvt år. Hva du skal skrive om er også veldig fritt hos oss, noe som er bra – men samtidig gjør det enda litt vanskeligere om du ikke vet akkurat hva du vil forske på eller undersøke.

 • Hva er jeg interessert i å lære eller finne ut mer om?
  Etter flere runder med tankekart og sjelesøking fant jeg ut av hva jeg ville basert på dette spørsmålet: “Hva er jeg interessert i å lære eller finne ut mer om?”. Det å finne et tema eller område du selv syns er interessant og ønsker å lære mer om, tror jeg personlig er noe av det viktigste å tenke over før du velger hva du vil enten ta master innen eller skrive om i selve masteroppgaven.

  Når du skriver masteroppgaven alene så kommer du til å møte på dager eller perioder hvor arbeidet ikke bare er fryd og gammen, og det er nettopp derfor helt avgjørende at du jobber med et tema som du syns er enten viktig å finne ut mer om, eller kan være viktig for videre forskning.
 • Hvilke fag syns jeg er spennende?
  Om det ikke er et spesielt tema eller område du brenner for, eller det står mellom flere, kan det være lurt å tenke på hvilke fag du har hatt tidligere i studieløpet eller som du syns hadde et interessant pensum.

  Jeg hadde hatt et fag kalt Moderne medier og digitalisering. Her syns jeg debatten rundt falske nyheter var interessant. For hva er falske nyheter? Er det en trussel mot den journalistikken vi kjenner til? Hvem sprer slike nyheter? Og hva tenker de unge som vokser opp med sosiale medier og en enorm tilgang til informasjon om falske nyheter? Det var nettopp disse spørsmålene som fikk meg inn på temaet for min masteroppgave: Unge voksne (18-21 år) og deres bevissthet og opplevelse av falske nyheter på sosiale medier.
 • Hvordan vil jeg forske på dette? (metode)
  Hva slags oppgave du skriver varierer mellom ulike studieretninger. I mitt tilfelle ble det også viktig å se på hva slags metode jeg ville bruke: vil jeg analysere innhold fra nettet, tidligere forskning, bøker eller liknende? (dokumentanalyse), vil jeg sende ut en spørreundersøkelse? (kvantitativ metode) eller vil jeg intervjue folk i målgruppen? (kvalitativ metode). Det finnes selvfølgelig flere metoder og måter å gjennomføre datainnsamling, kortere fortalt det stoffet du skal analysere.

  Jeg visste at jeg ville gjennomføre intervjuer og snakke med folk. Både fordi jeg syns det er gøy å høre hva andre mener om ting, og fordi jeg ville gå i dybden og høre hvorfor målgruppen tenker som de gjør.

Jeg har valgt tema, hva nå? Her kommer 4 lure triks!

Noen studier har lagt opp løpet slik at du skriver masteroppgaven din over et helt år, mens andre et halvt, slik som meg. Dette varierer fra studie til studie, likevel er det viktig å legge opp løpet sånn at lufta ikke går helt ut av ballongen og motivasjonen daler – for det kan bli intenst!

1. Lag en tidsplan

Det jeg i dag er mest glad for, er at jeg før jeg startet å skrive på masteren lagde en tidsplan med mindre og større frister for når de ulike tingene skulle være ferdig. Del gjerne tidsfristene eller planen med venner eller veileder sånn at du har en slags forpliktelse – ikke bare ovenfor deg selv, men også de du har delt planen med. På denne måten blir du litt mer skjerpet på å faktisk levere til de oppsatte tidene. Husk å også legge inn godt med pauser i planen din. Det er viktig å legge opp løpet slik at du har mulighet til å legge arbeidet på hylla og komme tilbake med et friskt sinn 🤗 

2. Start tidlig

Er du som meg som jobber best under press? Da hjelper tidsplanen deg å jobbe jevnt mot innleveringsfristen! På min plan hadde jeg bestemt at intervjuguide eller intervjuets spørsmål skulle være klare før jeg kom tilbake til Trondheim etter juleferien. Takket være at jeg startet tidlig med dette så gjorde det ikke noe at prosessen med intervjuer tok lengre tid enn beregnet i tidsplanen.

Fordelen med å gi full fres når du kommer tilbake på skolebenken er at du da har rom for å kunne ha litt mindre produktive perioder senere i semesteret. Det å planlegge eller sette deg litt hårete mål i tidsplanen, gjør også at det ikke er krise om du ikke rekker alt i tide, eller at noe blir forsinket 🙇🏻👍🏼

3. Hvor arbeider du best?

Det er en fordel å studere et sted hvor du er produktiv. For meg, med svart belte i slumring og som er høyt over gjennomsnittet distrahert over hva alle andre driver med, måtte jeg derfor flytte meg fra lesesalen hvor resten av klassen holder til – over til cafe med min studievennine Siri. Hvor du arbeider best er det viktig å undersøke. Ofte kan det også være årleit å prøve ut ulike steder! Fordelen med å skrive master er at du kan skrive hvor det passer deg best! På NTNU har du lesesaler, kantiner, du kan booke klasserom ellers er det også bibliotek både på skolen og ofte i byen, cafeer og andre mulige leseplasser.

4. Skaff deg en heiagjeng!

Det er sjeldent du er i flytsonen hver dag og det er helt greit at motivasjonen synker i perioder. Det er nettopp i disse tidene at det er viktig at du tar kontakt med de rundt deg; enten fra studiet, de du bor med, venner hjemme ifra, familie eller veileder! Vi trenger alle en heiagjeng, spesielt i langvarige prosjekter. Selv om du kanskje skriver om noe du er veldig interessert i, så er det ikke uvanlig av hjulene stopper litt opp til tider – så mitt siste tips er å huske å passe på de rundt deg og gi beskjed når du trenger et ekstra motivasjonsboost for å holde arbeidet gående! 💃🏼 🕺🏼

Har du lyst til å lese mer om masterstudiet i medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi? Les mer her!

Nysgjerrig på hva en masteroppgave er? Da kan du lese mer på denne siden 🤳

Lurer du på noe om master, det å studere på NTNU eller studentlivet generelt? Send oss en melding på Instagram, Facebook eller legg igjen en kommentar her på bloggen 😄

Sara, 5. året medier kommunikasjon og informasjonsteknologi.

One thought on “Hvordan er det egentlig å skrive masteroppgave?

Leave a Reply