Hvordan er det egentlig å skrive masteroppgave?

Vurderer du √• s√łke masterstudie? Eller lurer du p√• hvordan det er √• skrive en masteroppgave? Da er dette blogginnlegget noe for deg ūüßźūü§ó

NTNU tilbyr en rekke masterprogram. Med en master kan du bygge p√• bachelorgraden og spisse din kompetanse innen det du er interessert i. Noen studieretninger har integrert master, det vil si at studiel√łpet varer i fem √•r og at man g√•r bachelor og mastergraden sammenhengende. Andre, som meg, tar en bachelor f√łrst og bygger p√• senere med en mastergrad. Oversikt over alle masterprogram ved NTNU kan du se her.

Hvorfor valgte jeg å ta master?

Mitt navn er Sara og min reise som student startet i Sydney, Australia etter videreg√•ende. Der tok jeg et halv√•rsstudium i Anglophone Culture and Communication ved International College of Sydney gjennom h√łyskolen i Nesna. Jeg tok dette studiet fordi jeg helt √¶rlig ikke var sikker p√• hva jeg ville studere, og hadde et √łnske om √• bli bedre i engelsk. Etter studiene i Sydney startet jeg p√• bachelor i Internasjonal Markedsf√łring ved Handelsh√łyskolen BI i Oslo hvor jeg tok det siste √•ret p√• bacheloren i Singapore.

Utvekslingsår i Singapore

Lang historie kort; jeg visste at jeg ville studere mer etter bachelorgraden, men hva skulle jeg velge? Til slutt inns√• jeg at alt jeg hadde drevet med fra frivillige verv til utdanning hadde en fellesnevner: kommunikasjon! Jeg fant masterstudiet Medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi ved NTNU i Trondheim og startet siste etappe av utdanningen min her ūüĎ©‚ÄćūüéďūüĎ©‚ÄćūüíĽ

Hva skal jeg skrive om?

P√• mitt masterstudie i medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi skriver alle masteroppgaven alene. Denne skrives det siste semesteret, alts√• over et halvt √•r. Hva du skal skrive om er ogs√• veldig fritt hos oss, noe som er bra – men samtidig gj√łr det enda litt vanskeligere om du ikke vet akkurat hva du vil forske p√• eller unders√łke.

 • Hva er jeg interessert i √• l√¶re eller finne ut mer om?
  Etter flere runder med tankekart og sjeles√łking fant jeg ut av hva jeg ville basert p√• dette sp√łrsm√•let: “Hva er jeg interessert i √• l√¶re eller finne ut mer om?”. Det √• finne et tema eller omr√•de du selv syns er interessant og √łnsker √• l√¶re mer om, tror jeg personlig er noe av det viktigste √• tenke over f√łr du velger hva du vil enten ta master innen eller skrive om i selve masteroppgaven.

  N√•r du skriver masteroppgaven alene s√• kommer du til √• m√łte p√• dager eller perioder hvor arbeidet ikke bare er fryd og gammen, og det er nettopp derfor helt avgj√łrende at du jobber med et tema som du syns er enten viktig √• finne ut mer om, eller kan v√¶re viktig for videre forskning.
 • Hvilke fag syns jeg er spennende?
  Om det ikke er et spesielt tema eller omr√•de du brenner for, eller det st√•r mellom flere, kan det v√¶re lurt √• tenke p√• hvilke fag du har hatt tidligere i studiel√łpet eller som du syns hadde et interessant pensum.

  Jeg hadde hatt et fag kalt Moderne medier og digitalisering. Her syns jeg debatten rundt falske nyheter var interessant. For hva er falske nyheter? Er det en trussel mot den journalistikken vi kjenner til? Hvem sprer slike nyheter? Og hva tenker de unge som vokser opp med sosiale medier og en enorm tilgang til informasjon om falske nyheter? Det var nettopp disse sp√łrsm√•lene som fikk meg inn p√• temaet for min masteroppgave: Unge voksne (18-21 √•r) og deres bevissthet og opplevelse av falske nyheter p√• sosiale medier.
 • Hvordan vil jeg forske p√• dette? (metode)
  Hva slags oppgave du skriver varierer mellom ulike studieretninger. I mitt tilfelle ble det ogs√• viktig √• se p√• hva slags metode jeg ville bruke: vil jeg analysere innhold fra nettet, tidligere forskning, b√łker eller liknende? (dokumentanalyse), vil jeg sende ut en sp√łrreunders√łkelse? (kvantitativ metode) eller vil jeg intervjue folk i m√•lgruppen? (kvalitativ metode). Det finnes selvf√łlgelig flere metoder og m√•ter √• gjennomf√łre datainnsamling, kortere fortalt det stoffet du skal analysere.

  Jeg visste at jeg ville gjennomf√łre intervjuer og snakke med folk. B√•de fordi jeg syns det er g√ły √• h√łre hva andre mener om ting, og fordi jeg ville g√• i dybden og h√łre hvorfor m√•lgruppen tenker som de gj√łr.

Jeg har valgt tema, hva nå? Her kommer 4 lure triks!

Noen studier har lagt opp l√łpet slik at du skriver masteroppgaven din over et helt √•r, mens andre et halvt, slik som meg. Dette varierer fra studie til studie, likevel er det viktig √• legge opp l√łpet s√•nn at lufta ikke g√•r helt ut av ballongen og motivasjonen daler – for det kan bli intenst!

1. Lag en tidsplan

Det jeg i dag er mest glad for, er at jeg f√łr jeg startet √• skrive p√• masteren lagde en tidsplan med mindre og st√łrre frister for n√•r de ulike tingene skulle v√¶re ferdig. Del gjerne tidsfristene eller planen med venner eller veileder s√•nn at du har en slags forpliktelse – ikke bare ovenfor deg selv, men ogs√• de du har delt planen med. P√• denne m√•ten blir du litt mer skjerpet p√• √• faktisk levere til de oppsatte tidene. Husk √• ogs√• legge inn godt med pauser i planen din. Det er viktig √• legge opp l√łpet slik at du har mulighet til √• legge arbeidet p√• hylla og komme tilbake med et friskt sinn ūü§ó 

2. Start tidlig

Er du som meg som jobber best under press? Da hjelper tidsplanen deg √• jobbe jevnt mot innleveringsfristen! P√• min plan hadde jeg bestemt at intervjuguide eller intervjuets sp√łrsm√•l skulle v√¶re klare f√łr jeg kom tilbake til Trondheim etter juleferien. Takket v√¶re at jeg startet tidlig med dette s√• gjorde det ikke noe at prosessen med intervjuer tok lengre tid enn beregnet i tidsplanen.

Fordelen med √• gi full fres n√•r du kommer tilbake p√• skolebenken er at du da har rom for √• kunne ha litt mindre produktive perioder senere i semesteret. Det √• planlegge eller sette deg litt h√•rete m√•l i tidsplanen, gj√łr ogs√• at det ikke er krise om du ikke rekker alt i tide, eller at noe blir forsinket ūüôáūüŹĽūüĎćūüŹľ

3. Hvor arbeider du best?

Det er en fordel √• studere et sted hvor du er produktiv. For meg, med svart belte i slumring og som er h√łyt over gjennomsnittet distrahert over hva alle andre driver med, m√•tte jeg derfor flytte meg fra lesesalen hvor resten av klassen holder til – over til cafe med min studievennine Siri. Hvor du arbeider best er det viktig √• unders√łke. Ofte kan det ogs√• v√¶re √•rleit √• pr√łve ut ulike steder! Fordelen med √• skrive master er at du kan skrive hvor det passer deg best! P√• NTNU har du lesesaler, kantiner, du kan booke klasserom ellers er det ogs√• bibliotek b√•de p√• skolen og ofte i byen, cafeer og andre mulige leseplasser.

4. Skaff deg en heiagjeng!

Det er sjeldent du er i flytsonen hver dag og det er helt greit at motivasjonen synker i perioder. Det er nettopp i disse tidene at det er viktig at du tar kontakt med de rundt deg; enten fra studiet, de du bor med, venner hjemme ifra, familie eller veileder! Vi trenger alle en heiagjeng, spesielt i langvarige prosjekter. Selv om du kanskje skriver om noe du er veldig interessert i, s√• er det ikke uvanlig av hjulene stopper litt opp til tider – s√• mitt siste tips er √• huske √• passe p√• de rundt deg og gi beskjed n√•r du trenger et ekstra motivasjonsboost for √• holde arbeidet g√•ende! ūüíÉūüŹľ ūüēļūüŹľ

Har du lyst til å lese mer om masterstudiet i medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi? Les mer her!

Nysgjerrig p√• hva en masteroppgave er? Da kan du lese mer p√• denne siden ūü§≥

Lurer du p√• noe om master, det √• studere p√• NTNU eller studentlivet generelt? Send oss en melding p√• Instagram, Facebook eller legg igjen en kommentar her p√• bloggen ūüėĄ

Sara, 5. året medier kommunikasjon og informasjonsteknologi.

2 thoughts on “Hvordan er det egentlig √• skrive masteroppgave?

Leave a Reply