Interessert i bærekraftig utvikling? Her er 4 studier for deg!

Har du lyst til å gjøre en forskjell i kampen mot klimakrisen? Interesserer du deg for bærekraftig utvikling? På NTNU finnes det flere studier med fokus på nettopp dette, og her får du en oversikt over noen av disse!

Nå nærmer det seg studievalg, og mange av dere har sikkert begynt å tenke på hva dere skal velge. Det er uendelig mange valgmuligheter, og det er virkelig en utfordring å finne ut hva man skal plassere på lista si. Kanskje kan dette innlegget kan være til hjelp? Det håper jeg!

Produktutvikling og produksjon

 • Trondheim
 • 5-årig master
Foto: Geir Mogen

Dette studiet passer for deg som ønsker å lære om fremtidens utfordringer – både på nasjonalt og internasjonalt plan. Gjennom studiet får man blant annet kompetanse i avanserte, digitale verktøy – som brukes for å løse ulike oppgaver. Man lærer blant annet en del om hvordan naturressurser kan gjøres om til forskjellige produkter. Disse produktene kan være alt fra en elektrisk båt, til gjenvinning av varme. Det er fokus på at produksjonen skal være så effektiv som mulig, og at produktene er bærekraftige.

3. året på studiet skal du velge studieretning. Her kan du velge mellom Produktutvikling og materialer, Energi- prosess- og strømningsteknikk, Ledelse og systemfag eller Industriell mekanikk.

Som sivilingeniør i Produktutvikling og produksjon får du en svært allsidig kompetanse, noe som gir deg mange muligheter på jobbmarkedet. Her er noen tingene du kan jobbe med:

 • Utvikling av nye produkter og materialer
 • Løsninger innen fornybar energi
 • Maritim virksomhet og havbruk
 • Forskning og utvikling
 • Rådgivning

Hvis du ønsker å lese mer om dette studiet og mulighetene etterpå, kan du klikke seg inn på denne linken!

Matteknologi

 • Trondheim
 • Bachelor

Ønsker du å kombinere mat, teknologi og bærekraft? Matteknologi fokuserer på hvordan mat kan produseres smartere, og hvordan naturressursene kan utnyttes på best mulig måte. Kan vi for eksempel gjøre noe for å få maten til å vare lengre? Er det tiltak som kan bidra til reduksjon av matsvinn? Hvordan bør maten pakkes inn og oppbevares?

På studiet lærer du om trygg og bærekraftig matproduksjon. Du fordyper deg blant annet i matkjemi, mikrobiologi, prosessteknologi og utvikling av ulike produkter. Du får også en del kunnskap om ernæring, mattrender og smakssansene våre! Kult, hva?

Du lurer kanskje på hva disse matteknologene jobber med etter studiet? Her kommer en liten liste:

 • Mattilsynet. For å sikre at ulike bedrifter leverer gode og trygge produkter.
 • Hygieneansvarlig eller HMS-ansvarlig (HMS = helse, miljø og sikkerhet) i industrien. For å sikre at bedriften gjør nødvendige tiltak for god helse og sikkerhet på arbeidsplassen.
 • Produktutvikling
 • Salg av nye produkter
 • Laboratoriearbeid med mat- og miljøanalyser

Som du ser, er det svært mange jobbmuligheter etter dette studiet. Det er også gode mastermuligheter i etterkant. Hvis du har lyst til å lese mer om dette studiet, kan du klikke den inn her.

For et lite innblikk i studiehverdagen på matteknologi, anbefaler jeg deg å sjekke ut instastoryen til Hanna fra følg-en-student 🙂

Biomarin innovasjon

 • Ålesund
 • Bachelor

Er du interessert i biologi og havet? Dette studiet gir deg kunnskap om hvordan havets ressurser kan utnyttes på etiske og bærekraftige måter. Du vil lære om havbruk, fiskeribransjen, matproduksjon fra havet, helsekost og eksport. 

Studiet kombinerer biologiske fag med innovasjon og markedføring. Det er et variert studie med et bredt fagfelt. NTNU i Ålesund er plassert i en region kjent for biomarin industri – både nasjonalt og internasjonalt.

Etter studiet er du kvalifisert til jobb innen både sjømat, akvakultur og annen marin næring. Du kan blant annet jobbe med produktutvikling, administrasjon, kvalitetssikring og drift.

Syns du dette virker som noe for deg? Klikk deg inn her for å lese mer om studiet!

Materialteknologi

 • Trondheim
 • 5-årig master
Foto: Spætt Film AS

Materialteknologi handler om materialene vi lager forskjellige ting av. Det kan være plast, betong, glass, tre, metaller osv. Dette studiet passer for deg som vil lære mer om disse og andre materialer. Du tilegner deg kunnskap innnen utvikling og produksjon av materialer og hvordan materialets egenskaper avhenger av sammensetning og måten materialet er produsert på. I tillegg er det mye fokus på hva man bør legge vekt på når materiale skal velges.

Dette er et sivilingeniørprogram, på tvers av flere fagfelt. Studiet er en kombinasjon av kjemi, fysikk og matematikk, hvor man arbeider mye med praktiske problemstillinger.

Materialteknologi er et av verdens største fagfelter når det kommer til industri, teknologi og forskning. Som sivilingeniør i materialteknologi har du derfor svært mange jobbmuligheter. Her er noen av de:

 • Produksjon og bearbeiding av materialer
 • Jobb i store industriselskaper som Hydro, Equinor, Aker Solutions og Elkem
 • Karriere innen forskning – enten i industrien eller i universitetsmiljøet

Synes du dette hørtes interessant ut? Sjekk ut studiets nettside her 🙂

Hvis du klikker på denne linken, kan du sjekke ut litt av materialteknologistudenten Amrinder sin studiehverdag.

Håper du fikk et lite innblikk i studiemuligheter innen bærekraftig utvikling, hvis ikke må du bare ta kontakt med oss! Kommenter under eller send oss en melding på facebook eller instagram (@ntnustudent). Vi svarer gjerne 🥰 <3

NB: dette er bare et lite utvalg av studier med fokus på bærekraftig utvikling. Sjekk ut denne linken for alle NTNUs studier <3

Lykke til med studievalget 15. april!

-Ane, bioingeniør, 3. år

One thought on “Interessert i bærekraftig utvikling? Her er 4 studier for deg!

Leave a Reply