Student i Gjøvik: Deltidsjobb eller sommerjobb?

Skal du studere til høsten og lurer på om du burde ha en jobb i tillegg til studiene dine? Her kan du lese om hvilke jobbvalg andre fulltidsstudenter har gjort og hvorfor!

Før jeg ble student leste jeg en artikkel i en eller annen avis at man burde droppe studielånet og tørke rumper på omsorgsenteret for å tjene nok til livets opphold. Du har kanskje hørt noen lignende utsagn. Nå har det seg sånn at man kan jobbe underveis i studietiden uten å velge bort studielånet. Da får man gjerne litt ekstra inntekt til både forbruk eller sparing. I tillegg er arbeidserfaringen minst like mye verdt! Flere studenter har valgt å ta en deltidsjobb eller en sommerjobb. Noen har til og med fått alt til å gå rundt ved å ha sitt eget firma!

NTNU Karriere

NTNU Karriere er en karrieretjeneste for studenter ved NTNU. Her kan studenter bli med på kurs og lære hvordan man skriver en god søknad og CV. Disse kan også hjelpe deg å komme i kontakt med arbeidsmarkedet!

Jeg tok kontakt med NTNU Karriere og fikk mye god informasjon av Stine Halle Faugstadmo om fordelen med deltids- og sommerjobber. Hun sier at det er flere grunner til at det er en fordel med deltidsjobb/sommerjobb:

  • Først og fremst: Arbeidsgivere ansetter personer – ikke utdanninger! Det er hele pakka «deg» som gjelder – og både utdanning, deltidsjobber/sommerjobber, frivillige verv og hvem du er som person teller i en ansettelsesprosess. Hvilke kompetanser og erfaringer som er mest relevante for ulike jobber kan variere ut fra hva innholdet i de ulike jobbene er.
  • Du får prøvd deg på nye oppgaver, noe som fører til nye erfaringer, ferdigheter og kompetanser. Eks: Har du jobbet i en butikk, så får du bl.a erfaring med kundebehandling og teamarbeid – og det å kunne takle stressende situasjoner. Det kan være relevante erfaringer for mange ulike jobber.
  • Du får konkrete eksempler fra arbeidslivet å vise til i søknader og intervjusituasjon.
  • Du blir bedre kjent med deg selv, og om hvilke arbeidsoppgaver du trives med. Det kan være til hjelp deg dagen du skal begynne å se etter egne arbeidsmuligheter og søke på heltidsjobber.
  • Du har sikret deg referanser og får et nettverk som kanskje kan være nyttig ved en senere anledning.
  • Du viser arbeidsgiver at du håndtere flere aktiviteter samtidig
  • Du får generell erfaring fra arbeidslivet og arbeidslivets regler, det i seg selv er en fordel.

Anne Maren har deltidsjobb

Anne Maren, 22 år, fra Stavern.

Anne Maren studerer elektroingeniør på NTNU i Gjøvik. Hun er tilkallingsvikar hos dagligvarebutikken Joker ved siden av studiene og jobber cirka en til to dager i uken.

Hun begynte rett på studiet etter videregående og trengte litt tid til å komme seg inn i studentrutinene. Da hun følte at hun hadde kontroll på den nye hverdagen begynte hun å søke seg deltidsjobb.

Hvordan fikk du jobben?

Jeg fikk jobben ved at jeg tilfeldigvis gikk innom butikken og så at de søkte nye medarbeidere. Jeg kom tilbake dagen etterpå med CV og søknad og fikk tatt en prat med sjefen. Derfra gikk det veldig fort egentlig.

Hvordan fungerer det for deg å ha jobb ved siden av studiene?

Etter litt prøving og feiling så fungerer jobb ved studiene veldig bra så langt. Handler veldig om planlegging og der begynner jeg å komme meg bra.

Har du noen tips til andre studenter som søker jobb i Gjøvik?

Et tips kan være at hvis du veit med sikkert hvor du skal studere, kan du allerede våren før eller i løpet av sommeren begynner jobbsøkingen. Da er det garantert mange studenter som er ferdige på universitetet og skal flytte. Så butikker eller andre arbeidsgiverne rundt om i byen trenger nye folk.

Jeg veit også at frivillighetssentralen i byen har en egen ordning med småjobber. Det kan også gi en ekstra inntekt som kan komme godt med.

Er jobben relevant for ditt studium? Hvor viktig er det for deg at den er relevant?

Jobben er ikke 100% relevant, men jeg tenker at all jobberfaring er relevant uansett for hvilken jobb jeg får etter studiet. Ettersom dette er en jobb jeg har hele året, er ikke det så viktig for meg at den er sånn superrelevant. Jeg tenker at jeg kan søke etter relevant sommerjobb mot slutten av studietiden, som jeg hører at mange anbefaler.

Sigurd har sommerjobb

Sigurd, 22 år, fra Maura i Nannestad

Sigurd studerer byggingeniør i Gjøvik og har en sommerjobb hos byggentrepenøren Ø.M. Fjeld avd. Romerike. Der er han sommerstudent som arbeider på prosjektet “Berger Hage” som bygger leiligheter i Lørenskog.

Sigurd oppfordrer alle studenter til å nyte studielivet mens de kan! Han sier at før du vet ordet av det er du i den store verden og skal jobbe resten av livet. Relevante sommerjobber gir det veldig god erfaring som du kan ta med videre i arbeidslivet, samtidig som det ser veldig bra ut på CV-en!

Hvordan fikk du denne sommerjobben?

Jeg kom i kontakt med Ø.M Fjeld på karrieredagene jeg har vært med på å arrangere her på NTNU Gjøvik. Derfra holdt vi kontakten, og jeg fikk sommerjobben etter er veldig hyggelig skype-intervju. Etter det jobbet jeg der sommeren 2019, og nå også fått jobb samme sted sommeren 2020.

Hvor mye av sommeren setter du av til jobb?

Vi har fire uker fellesferie i firmaet, men utenom det blir det jobb fra jeg er ferdig med siste eksamen i starten av juni og til skolen starter igjen i august.

Hvor viktig er det for studentøkonomien å ha en sommerjobb?

Det er veldig viktig. For meg som ikke har tid til jobb ved siden av studiet er det helt nødvendig for økonomien at jeg har sommerjobb. Lønnen jeg får i løpet av sommeren kommer godt med resten av året!

Er jobben relevant for ditt studium? Hvor viktig er det for deg at den er relevant?

Den er faktisk veldig relevant for meg. Jeg blir lært opp i akkurat de tingene jeg skal jobbe med som byggingeniør når jeg er ferdigutdannet. Du bør helt klart prøve å finne deg en jobb som er relevant for ditt studie. Skulle det bli vanskelig er det uansett bedre med en sommerjobb som ikke er relevant, enn å gå hele sommeren uten jobb.

Ulf har deltidsjobb

Ulf, 22 år, fra Rælingen

Ulf studerer maskiningeniør og har en deltidsjobb som prosjektingeniørassistent. Han jobber en dag i uken.

Ulf oppfordrer alle studenter til å være motivert og frempå når det kommer til jobb i studiehverdagen. Han ønsker alle nye studenter lykke til med kommende studier og håper at de kommer i kontakt med arbeidslivet tidlig.

Hvordan fikk du jobben?

Jeg kom over jobben da en foreleser la ut utlysningen i emnerommet på BlackBoard. Tips til andre studenter er å være frampå. Hvis du er interessert i en bedrift så send dem en mail eller ring og spør. Det er mange bedrifter som kan være interessert i å få bedre kontakt med studenter.

Er jobben relevant for ditt studium? Hvor viktig er det for deg at den er relevant?

Ja, jobben min er meget relevant for studiet mitt. Dette er absolutt viktig for meg ettersom at det gjør jobben mer interessant, da jeg kan bruke ting jeg lærer på studiet i praksis på jobb! I tillegg er det gull verdt å møte andre innenfor samme fagområde.

Hvordan fungerer det for deg å ha jobb ved siden av studiene?

Det funker helt greit. Jeg går glipp av en forelesning, men det funker fint når man kan se opptak i etterkant.

Ingrid har sommerjobb

Ingrid, 21 år, fra Haugesund

Ingrid studerer Teknologidesign og ledelse og har en sommerjobb Haugesund Revatismesykehus. Der har hun jobbet de siste to somrene.

Ingrid går nå på sitt siste år i sitt bachelorprogram og har ikke tenkt til å studere videre. Hun har dermed begynt å søke fulltidsstillinger. Mens hun venter pent på svar, har hun fått tilbud om å jobbe hos sykehuset denne sommeren også. Hun ser positivt på det fordi da har hun jobb sommeren, men hun krysser fingrene for at en relevant jobb ligger rett rundt hjørnet.

Hva slags sommerjobb har du?

På denne jobben har jeg forskjellige vakter. Den lengste er på 12 timer. Vaktene blir delt opp i morgen, ettermiddag, kveld og natt. Jeg har fått tildelt mitt eget kontor, tilgang til pc-server, egen mail og egen vakttelefon.

Jeg driver med teknisk drift, altså å transportere utstyr og skittentøy, ta ut søplet og stengning av lokalene. Det er mange oppgaver og alle disse er sprett ut over arbeidsdagen slik at det er litt dødtid underveis, men da kan jeg gjerne kikke litt på Netflix. I tillegg til drift er jeg på tilkalling dersom andre ansatte på huset har behov for hjelp. De kan ringe meg når som helst når jeg er på vakt, også på natten når jeg har sovende vakt.

Hvordan fikk du denne sommerjobben?

Jeg fikk denne jobben gjennom min far. Han er teknisk ansvarlig ved revmatismesykehuset og han tipset meg om at de pleier å ha flere som søker jobb hos dem om sommeren. Jeg sendte en søknad og fikk jobben. Året etter fikk jeg spørsmål om jeg ønsker å jobbe hos dem igjen og det svarte jeg ja til.

Hvor viktig er det for studentøkonomien å ha en sommerjobb?

Min sommerjobb har gjort at jeg har mer å «unne meg med». Jeg setter likevel det meste av pengene jeg tjener til sparing og lever fortsatt så godt jeg kan på studentlånet. Så det er ikke noe jeg vil kalle viktig, men det kommer godt ut i lengden med litt ekstra penger å gå på.

Er jobben relevant for ditt studium?

Jobben er ikke relevant for mitt studium. Jeg synes det ikke er så viktig at sommerjobben er relevant, det viktigste er at du får litt jobberfaring å putte på CV-en og litt ekstra penger å bruke gjennom året.

Harald har deltidsjobb og eget firma

Harald, 23 år, fra Snertingdal

Harald studerer Teknologidesign og ledelse, og har både en deltidsjobb hos NTNU og et eget enkeltmannsforetak.

Det er mange muligheter for jobb hos NTNU. Så Harald anbefaler alle studenter å søke jobb som læringsassistent i fag de liker. Da får du enda mer faglig utbytte, og muligheten til å hjelpe andre studenter til å lære faget bedre.

Hva jobber du som?

Jeg jobber som læringsassistent i faget Produksjonsmetoder og i laben til fakultet for ingeniørvitenskap og vareproduksjon på NTNU. I faget Produksjonsmetoder har jeg lab-veiledning i dreiing og fresing, mens jeg på laben jobber med diverse ting som dokumentasjon i maskinarkiv, oppsett av maskiner og drift av utstyr. Jeg har også et enkeltmannsforetak, Downscale 3D. Der bygger jeg hovedsakelig skalamodeller av norsk landbruksutstyr i skala 1:32. Kundene mine er både bedrifter og private samlere. Jeg bruker mye 3D-printing og gjør nå all produksjon selv.

Hvordan fikk du jobben? Har du noen tips til andre studentjobbsøkere i Gjøvik?

Den første jobben som studentassistent fikk jeg ved å være engasjert og gjennom at en annen student involverte meg i prosjekter han jobbet med. Etter dette har flere muligheter åpnet seg, men de fleste av jobbene som læringsassistent har jeg også fått gjennom vanlig søking hvert semester. Det beste er å vise engasjement, da legger foreleser merke til deg og det teller positivt når du søker på jobben.

Hvor ofte jobber du?

Jeg jobber hovedsakelig som læringsassistent hver onsdag formiddag dette semesteret. I enkeltmannsforetaket jobber jeg stort sett hver helg, og noen ettermiddager i uka.

Er jobben relevant for ditt studium? Hvor viktig er det for deg at den er relevant?

Både jobbene på NTNU og enkeltmannsforetaket er veldig relevante for studiet jeg går på. Jeg studerer Teknologidesign og ledelse og det jeg gjør i Downscale 3D har mange likhetstrekk med det vi lærer på studiet. Det å jobbe som læringsassistent er også veldig relevant. Jeg merker at jeg lærer mye mer av faget ved å lære det bort året etter. Da får jeg reflektert mer over det jeg har lært tidligere, og jeg liker å hjelpe andre studenter.

Hvordan fungerer det for deg å ha jobb ved siden av studiene?

Det fungerer stort sett bra, men det kan bli litt hektisk i eksamensperiodene hvis jeg ikke har planlagt godt. Heldigvis har de fleste jobbene mine som læringsassistent stort sett blitt ferdig før eksamensperioden. I Downscale 3D prøver jeg å planlegge produksjonen slik at jeg har mindre ordre i eksamensperioden. Ofte kontakter jeg også kundene slik at noen leveranser kan utsettes, og dette har stort sett gått greit. Da får jeg fokusert mer på eksamen i disse periodene.

Hvor viktig er det for studentøkonomien å ha en deltidsjobb?

For meg er det ikke veldig viktig, men det er en fin bonusinntekt. I Downscale 3D tar jeg sjelden ut noe lønn og bruker heller overskuddet til å investere i nytt utstyr.

Bare positivt

Nå håper jeg at du er motivert til å jobbe litt ved siden av studiene. Lær fra tidligere studenter så mye som mulig! Dersom du har noen spørsmål angående deltidsjobb i Gjøvik eller om studenter med sommerjobb, er det bare å ta kontakt med oss på Instagram eller Facebook. Du kan også legge igjen en kommentar i dette blogginnlegget!

-Linn Cathrin, Maskiningeniør, 2. året

Leave a Reply