Ukas student: Psykologi profesjon

Ukas student er Jakob som studerer Psykologi profesjon. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans ser ut? Da bør du ta en titt på dette blogginnlegget! 🤗

Denne uka kunne du følge Jakob på vår Instastory hvor han viste frem sin studiehverdag. Rakk du ikke å se det? Fortvil ikke! Han har nemlig svart på et par spørsmål om studiehverdagen som psykologistudent 🧠🙌🏻

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Jakob, jeg er 26 år og kommer fra Bærum utenfor Oslo. Nå går jeg 5. året på profesjonsstudiet i psykologi ved NTNU i Trondheim. Begynte på studiet i 2015, og blir ferdig neste sommer (2021). Jeg bor på Øya som ligger like ved Studentersamfundet i en leilighet som jeg og kjæresten leier sammen.

Hvorfor valgte du psykologistudiet?

Jeg bestemte meg for at jeg ville bli psykolog i løpet av det første året etter videregående. Jeg skulle ikke i militæret, så jeg jobbet på barneskole/SFO, som fotballtrener og på et gamlehjem. Det var der jeg fant ut at jeg synes det var engasjerende å arbeide med mennesker. Jeg visste at jeg ville til Trondheim, fordi mine storesøsken hadde fortalt mye bra om studielivet og miljøet her oppe 😄

Jeg hadde ikke høyt nok karaktersnitt for psykologutdanningen i Trondheim, så andreåret etter videregående tok jeg opp fag på Bjørknes i Oslo. I tillegg flyttet jeg hjemmefra og ble bedre kjent med hovedstaden. Tips til deg som skal ta opp fag: motivasjon er viktig – vit at du virkelig vil nå målet ditt, slik at du maksimerer utbytte av all tiden/pengene/innsatsen du investerer.

Burde man ha psykologi som valgfag på videregående skole for å komme inn på studiet?

Nei, men kanskje finner du ut at psykologi er kjempespennende hvis du tar det som valgfag!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Hva som er typisk varierer fra år til år gjennom studiet. Nå skriver jeg hovedoppgave (som er tilsvarende en masteroppgave) sammen med en annen i klassen, og oppgaven skal leveres før jul. Vi styrer mye av tiden helt selv. Jeg er vanligvis på skolen kl 09 og møter makkeren min. Vi skravler litt før vi begynner å jobbe. Da leser vi faglitteratur eller skriver på oppgaven. I tillegg har vi én forelesning i uka, i et fag som heter rettspsykologi (veldig spennende). Rundt 12-tiden pleier vi å spise lunsj med folk fra klassen 👨🏽‍🍳🍲

Jeg pleier å dra hjem i 14-15-tiden, eller å dra på fotballtrening. Hvis du er sånn passe effektiv og strukturert, er det god tid til andre aktiviteter i løpet av en vanlig uke! Alt fra deltidsjobb, middag med venner, hytte-/ski-/kajakk-turer, chilling osv 🤾🏻‍♂️🎬 

De første årene av studiet er det flere forelesninger i uka (ca. 6-8 timer per uke) i tillegg til en del gruppesamlinger og et par praksisuker. I 4. klasse begynner internklinikk der du får ansvar for behandlingsforløp med pasienter (et barn og en voksen). Da er de fleste ganske mye på universitetet (for å forberede seg, ha terapi, observere medstudenters terapitimer, være i forelesninger, skrive journal osv.) Jeg er ferdig med internklinikk og skriver nå hovedoppgave og har derfor en mer fleksibel uke. Mer informasjon om studiet og fagene finner du her.

Hvordan fungerer praksis på profesjonsstudiet i psykologi?

Vi har tre typer praksis der vi får erfaring med pasienter og behandling. Klikk her for detaljert informasjon om hele studieløpet og alle fagene!

1 Observasjonspraksis: De første to årene på studiet har vi noen fag som heter Klinisk Praktikum 1 – 4. I disse fagene blir man blant annet sendt på praksis. Aller første semester blir 1. klassingene sendt ut på en dagspraksis, der de “skygger” (følger etter og observerer) en psykolog. I 3. og 4. semester blir studentene sendt på en ukespraksis der de også “skygger” en psykolog: Én uke i førstelinja (for eksempel i Trondheim Kommune) og en uke i andrelinja (for eksempel i Barne- og Ungdomspsykiatrisk Poliklinikk).

2 Internklinikk: I 8. og 9. semester deles klassen i grupper på 4 studenter som får sin veileder (psykolog), et felles kontor, og ansvar for hvert sitt terapiforløp med en pasient. En gang i uka kommer pasienten til internklinikken (som ligger i første etasje på instituttet på Dragvoll). Man har samtaleterapi med pasienten én gang i uka i 14 uker, og i tillegg observerer man de andre på gruppa sin terapi gjennom et enveisspeil! Man får prøve både terapi med voksen og barn, hvert sitt semester.

3 Hovedpraksis: Aller siste semester (12. semester) før man er ferdig utdannet har man hovedpraksis. Da får man tildelt en praksisplass (eller man kan ordne praksisplass selv) og jobber der 80% (det betyr fire dager i uka) i et semester. Hva slags arbeidsoppgaver man får, samt hvor stor arbeidsmengde kommer helt an på hvor man havner. Noen studenter får egne pasienter nesten med en gang, andre observerer mer og får kanskje prøvd seg litt mot slutten. Alle studenter i hovedpraksis har en (eller flere) veileder(e) som lærer opp og hjelper studenten gjennom den nye arbeidshverdagen. Fordi man ikke er autorisert psykolog når man er i hovedpraksis er det veilederen som har ansvaret for behandlingen som studenten eventuelt gir til pasientene.

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Trondheim er fantastisk, spør du meg! Kompakt bysentrum, så du kan gå eller sykle til det meste. Det er studenter over alt og tilrettelegges godt med for eksempel studentrabatt på busskort, teater osv 🎭

Min erfaring er at studentene i Trondheim har en inkluderende og hyggelig holdning til hverandre, noe som gjør at det er lett å bli kjent med folk og bli med på ting. Mange tar på seg frivillige verv som gir arbeidserfaring, venner, nettverk og fine opplevelser. Du kan for eksempel jobbe frivillig på Studentersamfundet, organisere konserter under UKA eller holde workshops på ISFIT. Jeg har selv vært aktiv i linjeforeningen. Der jeg var med å arrangere julegalla og tur til Åre, lage studentavis, sang i kor og spilte på fotballaget. Etter påsken skal jeg på surfetur med turgruppa vår. Så det finnes veldig mange muligheter! 🏄🏼‍♂️ 💁🏽‍♂️

Er det guttepoeng og guttekvote på profesjonsstudiet i psykologi?

Ikke per dags dato, men Institutt for Psykologi ved NTNU i Trondheim har søkt om å få guttekvote nå. Ta en titt på denne artikkelen for litt mer info!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Jeg prøver å holde alle dører åpne! En type psykologrolle jeg kan tenke meg er i barne- og ungdomspsykiatrien. Da jobber du med utredning og behandling med barn og ungdom opp til 18 år med psykiske lidelser, og systemet rundt barnet (som barnets familie og skole). Det kan ta form av samtale (med barn, foreldre eller begge), lek, observasjon på skole, dialog med lærer, testing og kartlegging.

Psykologutdanningen gir deg en bred kompetanse og åpner for mange muligheter etter fullført utdanning! Mange psykologer tar etterhvert en spesialisering (videreutdanning parallelt med jobb) innen for eksempel arbeidspsykologi, psykoterapi, samfunnspsykologi, barn/ungdom, familiepsykologi, nevropsykologi, m.m. Du kan lese mer om spesialisering her 🤳🏽

Lurer du på noe mer angående psykologistudiet eller Jakob? Sjekk ut Instastoryen til Jakob her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Sara, medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi, 5. året.

One thought on “Ukas student: Psykologi profesjon

Leave a Reply