Ukas student: Elektronisk systemdesign og innovasjon

Ukas student er Brede som studerer Elektronisk systemdesign og innovasjon på NTNU i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Brede på vår Instastory hvor han viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Han sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hans studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Heyo! Jeg heter Brede Haugland og studerer elektronisk systemdesign og innovasjon (Elsys) her på NTNU i Trondheim. Elsys er et integrert masterstudie på campus Gløshaugen. Jeg gikk studieforberedende på vgs og hadde ett friår/ jobbår før jeg begynte å studere. I løpet av min eksistens på 20+ år har jeg blant annet vært konfirmantleder i 5 år og satset toppidrett i padling! På fritiden nå for tida trener jeg, er (litt for mye) på Samfundet og jobber i DNV GL Fuelfighter.

Hvorfor valgte du å studere Elektronisk systemdesign og innovasjon?

Vel, jeg har alltid vært litt realfaglig anlagt, og var særlig fristet av muligheten til å lage (innovere, om du vil) noe som noen kan få bruk for! Det er masse spennende prosjekter der ute, og bredden til Elsys gir meg muligheten til å jobbe innenfor alt fra romteknologi til medisin til akustikk, så da får jeg forhåpentligvis min andel av nyvinninger i fremtiden. Jeg bet meg også merke i at det er en av de mest likte studiene på gløshaugen, så det virket helt for meg. Det var også et selling-point at det var lagt opp til mye prosjekter i løpet av studiet.

Hvordan er fordelingen av praktisk/ teoretisk arbeid på studiet?

Den er ganske jevnt fordelt synes jeg (særlig med fuelfighter i tillegg), det er selvfølgelig litt mer teori enn det er praksis i gjennomsnitt, men i forhold til at jeg forventet å basically gro fast i en eller annen lesesal i en kjeller på Gløshaugen, kan jeg med glede meddele at det ikke er tilfellet.

Et eksempel på en praktisk oppgave er kretsbygging. Her må man feilsøke en del og så må man ta noen tester av kretsen for å vise at den opererer som tenkt.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Jeg har ganske forutsigbare uker når det kommer til forelesninger, da disse alltid er til samme tid med lite variasjon fra uke til uke. Det som imidlertidig er veldig deilig er at det meste blir enten tatt opp som videoforelesning eller har notater som blir lagt ut hver uke, så om jeg blir syk (som jeg har vært en stund nå) må jeg ikke tvinge meg opp til Gløs, men kan heller bli hjemme og prøve å ikke falle for langt bak.

Dette semesteret har jeg to mattefag, der har vi timer på forelesningssal, en plenumsregning, der vi ser på professor/stipendiat løse oppgaver og interaktiv der vi, i sanntid med professor/stipendiat, prøver å løse matteoppgaver i felles. I Elsys faget (Elektronisk systemdesign og -analyse 1, ESDA) lager vi kretser med litt forskjellige egenskaper, som gir meg litt praksis i en ellers teori-fylt hverdag. Vi har f.eks. laget en krets som demper et signal som kommer inn med en viss margin før man sender det “ut”.

Annet enn det så er jeg mye på Samfundet (Samf) for å slappe av og treffe venner, der jobber jeg som kokk hos Lyche, som har et utrolig godt miljø. Det er stort sett folka på Samf jeg henger med på fritida. Jeg jobber også for DNV GL Fuelfighter, som er en gruppe på 47 studenter som bygger en veldig energieffektiv bil! Her får jeg gjort mye praktisk og jobbet med masse kunnskapsrike mennesker. Dette er en av flere interessegrupper på Gløshaugen drevet av studenter, vi har også revolve, orbit, vortex osv.

Er studiet som du så for deg? Noe du har blitt positivt eller negativt overrasket over?

Studiet er faktisk mye mer praktisk enn jeg så for meg, og på en måte mer egenarbeid og knoting også, selv om det er lagt opp til flere forelesninger og øvingstimer i uka.

Jeg ble også overrasket over akkurat hvor mye tid man kan “budsjettere” til en vanlig studieuke (jeg har jo tatt meg tid til 2 verv, så ser ofte på timeregnskapet), man har masse tid til overs etter at forelesning er over/ før forelesning starter som kan gå til hobbyprosjekter, sosialt og generelt ting man liker å gjøre, det er en skikkelig fri hverdag. Jeg vet ikke om jeg helt klarer å skille det i positive/ negative overraskelser fordi alt er så nytt i studiehverdagen, det føles ikke som om det er noe som er utelukkende negativt.

Er det vanskelig å kombinere verv med studier? Har du mye lesing du må gå igjennom?

Nei det er ikke vanskelig å kombinere verv med studier, det er som nevnt en veldig fri hverdag, og det er definitivt nok tid etter forelesninger og skoleopplegg til å ha litt å gjøre på fritiden. Jeg har tatt meg to verv (som går med et lite nødskrik) og det gjør at jeg har tid til meg selv, samtidig som jeg får utfoldet og utfordret meg selv hver dag. Verv er genialt, bare pass på at du har nok tid (alltid noen som går på en smell der).

Elsys er ikke et bare enkelt studie, jeg har minst 2 innleveringer hver uke (av varierende vanskelighet) dette semesteret, og det er bare 2 av fagene, jeg har også oppgaver som skal leveres i 2 fag til (begge er mattefag), så det blir en del vanskelig/ kontinuerlig jobbing, men det går helt fint å komme seg gjennom alt, det lønner seg alltid å finne noen på studiet du kan sette deg ned og ha en liten kollokvie med!

Hvordan liker du Trondheim som studentby?

Jeg rett og slett elsker det! Det er så mye kult å verve seg til på fritiden, man kan gjøre alt fra å bygge bil, raketter, være på Samfundet og i teorien få en rundt 1700 individer som potensiell venn, og da er det uten å nevne linjeforeninger og deres kjellere og alt det kule du får gjort på studiet. Jeg har kun vært her i et semester og en liten måned, men jeg ser stadig vekk kjente ansikt og gode venner.I Trondheim så er det i grunnen vanskelig å ikke bli invitert til/ bli med i et miljø fylt av andre mennesker med samme type interesse, det er helt unikt spør du meg. 

Hvordan er studentmiljøet?

Jeg har kanskje allerede nevnt dette, men studentmiljøet er fantastisk bra og fantastisk variert. Med rundt 33 000 studenter fra NTNU sin side, er det sinnsykt mye varierte mennesker å møte på. Det er masse utvekslingsstudenter så man får en smakebit av flere kulturer bare man tar seg en kort gåtur og med Samfundet som et slags “sentrum” for studenter, ja det er ikke langt unna genialt. Jeg har jo tatt en særlig prioritet å være kjent med og på Samfundet, og det finnes ikke snev av anger! Jeg (og dette blir du kanskje lei av å lese, men) stortrives her i Trondheim og kjenner allerede nå at jeg gruer meg til mine 5 år har gått.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Nei, vi får vel se hvilken vei vinden blåser? Men en smule mer seriøst: Jeg ser helst for meg at jeg jobber for et firma/selskap som er relativt lite og er i etableringsfasen (startup eller scaleup) som jobber med et eller annet nytt/ interessant slik at jeg får en kanskje hektisk, men veldig variert hverdag, i tillegg til å føle at jeg bidrar med noe viktig der jeg jobber. For øyeblikket kan jeg se for meg noe knyttet til medisin, men jeg har flere semestre igjen før spesialisering, så vi får se hva jeg velger når den tid er kommet.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Brede her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

Leave a Reply