Studiene som finnes i alle NTNU-byene

Foto: Anders Gimmestad Gule

På NTNU kan du studere veldig mye forskjellig. Det varierer litt hvilke studier som tilbys i Ålesund, Gjøvik og Trondheim, men heldigvis er det flere studier som finnes i alle tre byene! Sjekk ut innlegget, og finn ut om noe av det DU vil studere tilbys i alle tre NTNU-byene.  

Elektroingeniør

Dette studiet er en 3-årig bachelor hvor du lærer masse innen elektrofeltet. Dagens samfunn er preget av digitalisering, elektrifisering, automatisering og robotikk. Som elektroingeniør kan du ta del i dette. Du blir rett og slett viktig for all teknologi som er avhengig av strøm! 

Med denne utdanningen kan du jobbe med mye forskjellig, og du blir veldig attraktiv på arbeidsmarkedet. På veien mot en mer bærekraftig utvikling satses det nemlig stort på modernisering og utvikling av energisystemer – som elektroingeniør kan du bidra til nettopp dette. 

Halvveis ut i studieløpet skal du velge hva du vil fordype deg i, og her har du litt forskjellige muligheter alt ettersom hvilken by du vil studere i og hva du vil lære mer om. 

Hvis du vil vite mer om elektroingeniørstudiet kan du sjekke ut studiets nettside her. I tillegg har vi i redaksjonen vår egen elektroingeniørstudent i Ålesund med på laget, nemlig Viktor. Sjekk ut noe av innholdet hans på bloggen her eller Instagram her.  

Dataingeniør

Er du interessert i programmering? Da kan dataingeniør være studiet for deg! I denne 3-årige bachelorgraden lærer du å utvikle digitale løsninger som kombinerer teoretiske og tekniske kunnskaper, med praktiske ferdigheter. Studiet er bygd opp med mye kreativt og praktisk arbeid. I det første studieåret er alle fagene like i alle tre studiebyene. 2. året starter du på spesialisering etter hvilken studieby du søkte deg inn på. Litt variasjon er det mellom studiet i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.

Du kan lese mer om dataingeniørstudiet her på studiets nettside. I tillegg kan du finne innhold om studiet i våre kanaler! Sander studerer dataingeniør i Gjøvik og er med i #NTNUMittFørsteÅr. Du kan lese mer om Sander på Instagram her eller på bloggen her

Bachelor i økonomi og administrasjon

Denne bachelorgraden gir deg bred kunnskap om bedrifts- og samfunnsøkonomi, og du lærer å forstå problemstillinger om effektiv og nyttig produksjon av varer og tjenester. I tillegg kan du lære en del om hvordan det påvirker samfunnet og miljøet vi lever i. Studiet er allsidig og legger grunnlag for mange ulike karriereveier. På samme måte som elektroingeniør og dataingeniør, skal du velge fordypningsretning underveis i studiet. Her varierer det etter hvilken studieby du velger. 

Hvis du er interessert i økonomi og administrasjon synes jeg du skal sjekke ut studiets nettside her, så kan du lese litt om de ulike fordypningsretningene. Jeg vil også anbefale deg å lese dette intervjuet av Felix som har tatt denne bachelorgraden og kommet seg ut i arbeidslivet!

Sykepleie

Sykepleierstudenter in action

Mange søker seg inn på sykepleieutdanning hvert år, og da passer det bra at du kan studere det i alle NTNU-byene. For å bli sykepleier må du ta en 3-årig bachelor med både teori og praksis. Å være sykepleier innebærer mange forskjellige arbeidsoppgaver, men utgangspunktet er at du vil jobbe med mennesker, behandle sykdom og fremme helse. I tillegg finnes det ulike videreutdanninger som du også kan ta i alle NTNU-byene! Det kan for eksempel være anestesi-, operasjons– eller intensivsykepleie, for å nevne noe. Hvis du vil vite mer om sykepleiestudiet burde du sjekke ut studiets nettside her, og dette blogginnlegget av sykepleierstudenten Geir i Ålesund!

Byggingeniør

Foto: Geir Mogen

Kanskje du vil bidra til bærekraftige løsninger ved å bygge veinett, infrastruktur og bygninger? Da burde du sjekke ut byggingeniør! En bachelorgrad i byggingeniør gir deg mulighet til å jobbe med dagens utfordringer innen bygg. Gjennom hele studiet vil du bruke teori i prosjekter, gruppearbeid og laboratorieøvinger – så det blir ikke bare stillesitting og lesing. På byggingeniør skal du også velge spesialisering etterhvert, og da varierer mulighetene mellom de ulike studiebyene. 

Det finnes masse informasjon om byggingeniør studiet på nett, og det kan du finne her. Vil du vite mer om studentenes erfaring med studiet? I dette blogginnlegget forteller Stine og Ingeborg deg om sine opplevelser!

Bachelor i fornybar energi

Dette er studiet for deg som er interessert i effektiv og miljøvennlig bruk og produksjon av energi! Bachelorgraden gjør deg til en ingeniør som kvalifiserer til mange ulike, spennende jobber innen fornybar energi. Studiet er veldig relevant for fremtidens energiløsninger, og ganske så populært. Heldigvis tilbys studiet i både Gjøvik, Trondheim og Ålesund🙌 
I løpet av studiet velger du hva du vil fordype deg i, og her ser du hva du kan velge mellom i de ulike byene:

Høres dette interessant ut? Les mer om energi og miljø på studiets nettsider her!

Maskiningeniør

Er maskiningeniøren den klassiske ingeniøren? Noen mener det! Som maskiningeniør kan du ta i bruk eksisterende teknologi og bruke den til å utvikle nye teknologier og tjenester. Studiehverdagen er spennende og varierende, noe maskinstudenten Øyvind i Trondheim kan fortelle deg om i dette innlegget, eller Petter som studerer i Gjøvik skriver om i dette innlegget. På maskiningeniørstudiet skal du også velge spesialisering underveis, og dette er retningene du kan gå i de ulike byene: 

studiets nettside finner du mer informasjon om hva maskiningeniør går ut på, diverse fag, jobbmuligheter og mer! I desember var også maskinstudenten Kirsti, Ukas student, så sjekk ut blogginnlegget om henne også.

Jeg kunne skrevet sååå mye mer om hvert studie, men det hadde tatt deg en evighet å lese det ferdig. Nå håper jeg at du hvertfall har fått et innblikk i hvilke studier som finnes i både Ålesund, Gjøvik og Trondheim, så kan det være andre grunner til hvorfor du velger den ene eller den andre eller den tredje byen. Som du fikk se, finnes det likevel noen forskjeller mellom studiene i de ulike byene, fordi det tilbys ulike typer fordypning underveis i studiene – noe det er lurt å være obs på når du skal søke. 

Har du spørsmål om studiebyene, disse studiene, eller studentlivet generelt? Kommenter under eller ta kontakt med oss på Instagram @ntnustudent, eller på Facebook NTNU Neste Stopp. Vi svarer deg med glede!

-Ingrid, likestilling og mangfold, 4.året

Leave a Reply