Gjøvik Exclusive

NTNU tilbyr 371 studieprogram (i alle fall per 2019). Disse er fordelt på våre tre studiebyer Ålesund, Trondheim og Gjøvik. Mange studieprogram er like i alle de tre byene, og noen er unike for hver av dem. Her kan du lese om noen studieprogram som er unike på NTNU i Gjøvik. 

Det er mange studietilbud hos NTNU, men det er noen som er unike for Gjøvik i NTNU. I dette innlegget får du lese om noen av studiene som er unik for Gjøvik, og ikke nok med det! Du skal også få se hva studenter ved de aktuelle studiene sier om hvordan de opplever studiet og studiebyen. Her ser du en liste over syv bachelorutdanninger, altså treårige utdanninger, NTNU tilbyr kun i Gjøvik:

Klikk på hver av dem hvis du ønsker å lese om studienes oppbygning, opptakskrav og jobbmuligheter.

Bli kjent med studentene og deres studieprogram

Webutvikling

Kristian, 22 år, fra Gran

Kristian studerer Webutvikling og er på sitt første år. Dette studieprogrammet dreier seg om kommunikasjonplattformen web og hvordan du utvikler nye innovative og brukervennlige løsninger til dette. Her svarer Kristian på noen spørsmål om sitt studie!

Hva fikk deg til å velge ditt studieprogram?

Jeg valgte Webutvikling fordi jeg er synes det er interessant å lære kodespråk, og syntes at det hørtes spennende ut med designfag i tillegg. Jeg var ikke helt sikker på hva jeg skulle velge, men nå er jeg veldig fornøyd med valget!

Hva mener du er det aller beste med studiet?

Jeg mener det beste er alt utstyret vi har tilgang på. Webutvikling er en del av instituttet for design, og gir oss tilgang til mye spennende utstyr som 3D-printere, laserkuttere og mange data-laber. En annen positiv ting er at vi får jobbe med lab-oppgaver, hvor vi bruker det vi har lært til å fullføre en litt større oppgave. For eksempel å lage og designe en nettside helt fra bunnen.

Hvordan har du det som student i Gjøvik?

Jeg har det veldig bra her i Gjøvik, og trives som student her. Det er mange forskjellige aktiviteter å holde på med her, samtidig som du har alt du trenger relativt nære. Det er gode bussmuligheter, så du trenger ikke bil for å komme seg rundt. Det er også bra uteliv her og et supert studentmiljø. Jeg stortrives i Gjøvik!

Trykk her for å lese mer om Webutvikling.

Grafisk design vs. Interaksjonsdesign

Elise studerer interaksjonsdesign og er på sitt andre år i studieløpet. Her forteller hun litt om hva forskjellen på grafisk design og interaksjonsdesign er, og hvordan hun selv opplever studiehverdagen.

Elise, 20 år, fra Valdres.

Hva er forskjellen på grafisk design og interaksjonsdesign?

Grafisk design går hovedsakelig ut på visuell kommunikasjon gjennom mobile medier, film og animasjon, produktemballasje, skilt, reklame ol. Hovedmålet er å formidle et budskap gjennom det visuelle. Målet til interaksjonsdesignere et at designet ikke bare skal være fint å se på, men også brukervennlig. Brukervennlighet er stikkordet i alt vi gjør. Vi tar hensyn til fargeblinde, de med nedsatte funksjoner eller bare de med lite erfaring innen det teknologiske. Vi utformer løsninger som støtter menneskets atferd. Vi er også så heldige at vi får ha praksis ute i bedrift, som er unikt for oss innenfor design-linjene på Gjøvik. Dette gir oss både erfaring og ny kunnskap. Interaksjonsdesignstudentene er også veldig sosiale og miljøet i klassene er veldig bra på tvers av årskullene.

Hva fikk deg til å velge ditt studieprogram? 

Under siste år på videregående dro vi til NTNU Gjøvik på «Åpen dag». Her hørte jeg på mange forskjellige studier, spesielt innen IT og design. Men selve studieprogrammet «Interaksjonsdesign» hørtes spennende ut. Tidligere hadde jeg jobbet med webdesign og lett koding som hobby, og denne studieretningen minte meg veldig om dette. Jeg tok egentlig en sjanse ved å søke interaksjonsdesign, men innså fort at det var helt rett valg. 

Hva er din beste opplevelse relatert til ditt studie? 

Til nå vil dette være et emne vi hadde i høst; Informasjonsarkitektur. Her gikk vi sammen med noen fra Grafisk design, og vi designet en booking-nettside for hotell. Vi fikk en bred problemstilling som vi kunne jobbe med, og derfra var tøylene ganske løse. Da kunne vi bruke vår egen kreativitet og fikk prøve oss frem med mye teori i praksis. Det å få jobbe med oppgaver som vi også vil møte på i arbeidslivet er veldig lærerikt. Det er også en morsom opplevelse å få designe noe og se hvor langt vi kom fra første prototype til et ferdig produkt.

Hva er det mest utfordrende med ditt studieprogram? 

Det mest utfordrende er at det er mange gruppeoppgaver som overlapper hverandre. Det kan være vanskelig å avtale møter og arbeidstid dersom vi har tre forskjellige gruppearbeid i samme tidsperiode. Heldigvis er lærerne veldig hjelpsomme, og vi får ofte velge grupper selv slik at det er lett å få til møter. Men vi blir også satt sammen av lærerne til tider.

Trykk her for å lese mer om Interaksjonsdesign.

Programmering

Susanne, fra Bergen.

Malin og Susanne er på sitt første år som programmeringsstudenter. De er begge hyggelige og energiske jenter som svarte på spørsmål om sitt studie med stor glede. Først og fremst handler Programmering om programmeringsmetoder for applikasjoner, spillutvikling, skytjenester og webløsninger.

Hva fikk deg til å velge ditt studieprogram?

Susanne svarte: Det som fikk meg til å velge Programmering på akkurat NTNU var det uvanlige fokuset på applikasjonsutvikling og spillutvikling som kommer senere i studiet. Jeg har lenge trives med matte og realfag i tillegg til fag som kunst og håndverk. Jeg ville kombinere disse i en utdanning. Jeg tenker at dette studiet er perfekt for akkurat dette.

Hva synes du er det beste med ditt studieprogram?

Main svarte: Det beste med studieprogrammet er at det er akkurat passe med utfordringer, og at du blir oppfordret til å utforske på egenhånd. Så selv om du aldri har programmert før, så lærer du fort. Det er veldig lett å bli hektet!

Hva er din beste opplevelse relatert til ditt studieprogram?

Susanne svarte: Så langt i studiet har det vært mest gruppeoppgaver eller innleveringer. Det jeg mener at har vært mest interessant er noen av programmeringsoppgavene vi har hatt i matematikkfaget. I vår forrige innlevering skulle vi simulere en fugleflokk som unngikk en rovfugl. Fuglene skulle ha en tendens til å fly i samme retning, holde sammen og ikke kollidere i hverandre. Rovfuglen skulle jakte på dem og når rovfuglen kom nært en av fuglene skulle den prøve å flykte fra rovfuglen.

Malin svarte: Den beste opplevelsen er for min del folkene jeg har møtt. Alle, både medstudenter og forelesere, er ekstremt interesserte og flinke med det de driver med. Foreleserne elsker å snakke om det de underviser i, men enda mer liker de å få spørsmål.

Hvordan har du det som student i Gjøvik?

Susanne svarte: Jeg liker Gjøvik. Jeg kommer fra Bergen, så det har vært en stor forandring for meg i forhold til været i hvert fall! Nå trenger jeg ikke å dra med meg en paraply overalt! Jeg synes at Gjøvik er en koselig by. Det er fint med snø, koselige butikker og i tillegg til det er det et flott kjøpesenter her! Eneste nedsiden er den lange reisetiden tilbake til Bergen, men jeg trives veldig godt her ellers.

Trykk her for å lese mer om Programmering.

Teknologidesign og ledelse

Asbjørn, 23 år, fra Kvinnherad.

Asbjørn studerer Teknologidesign og ledelse, og er på sitt tredje og siste år i studieløpet. Teknologidesign og ledelse handler om alle prosesser fra produktet er en idé til den er produsert. Studiet tar for seg funksjonalitet, estetikk, kvalitet, bærekraft og økonomi. Asbjørn svarte gledelig på spørsmål om studiet!

Hva fikk deg til å velge ditt studieprogram?

Jeg var interessert i produktdesign. Før jeg søkte drev jeg og lekte meg med 3D-programvarer og var interessert i å lære mer. Jeg fant studiet ved en tilfeldighet via en Facebookreklame fra NTNU, og ble sjokkert! Jeg trodde at de på NTNU bare studerte fysikk og “rocket-science”, men der tok jeg jammen meg feil!

Hva er det du ønsker å jobbe som når du er ferdig med å studere?

Skal vi se, hva vil jeg bli når jeg blir stor? Vet du hva, det aner jeg ikke. Kanskje blir jeg produktdesigner? Kanskje jobber jeg i banken? Eller har jeg fått mitt eget firma? Det store spørsmålet med de altfor mange svarene! Jeg aner ikke!

Hva er din beste opplevelse relatert til ditt studieprogram?

Det må uten tvil ha vært en oppgave som vi gjorde i Produktdesign. Vi skulle designe en egen lampe, og ja… det høres kanskje ikke så spennende ut, men tro meg. Det kan være helt sykt bra! Vi måtte praktisk talt se lyst på oppgaven (pun intended).

Trykk her for å lese mer om Teknologidesign og ledelse.

Geomatikkingeniør

Magnus fra Oslo og Stewart fra Flekke

Magnus og Stewart studerer på sitt andre år på Geomatikk-studiet, de stilte med glede opp for å snakke om geomatikk.

Nå skal det nevnes Geomatikkingeniør ble “nytt” høsten 2019, det vil si at før het studiet bare “Geomatikk” og hadde ikke ingeniørmatte, -fysikk og -kjemi. Så nå vil studenter som tar Geomatikkingeniør få en ingeniørutdannelse, sammen med fag innenfor geomatikk.

Hva er Geomatikk?

Karene svarer: Geomatikk tar for seg landmåling og arbeid med kart. Det er for eksempel kart som Google Maps eller de kartene du ser når du sjekker været på Yr. Altså kart som tar for seg et geografisk område, men som også gir deg informasjon om for eksempel vær, trafikk eller befolkning i det gitte området. Jobbmulighetene er mange når du er ferdige med studiet, og du kan få en jobb både på et kontor, ved anlegg eller en jobb som kombinerer disse.

Hva fikk deg til å velge dette studiet?

Stewart svarer: Jeg har en bachelor i friluftsliv fra før av, og jeg kjente at jeg trengte en forandring. Så jeg tenkte at geomatikk er perfekt, fordi da kan jeg ha en jobb der jeg kan være ute i naturen samtidig som jeg driver med landmåling.

Dette er blant annet noe av utstyret som studentene får bruke

Hva mener du er det beste med studiet ditt?

Magnus svarer: Jeg liker egentlig alt! Det aller artigste er å få oppgaver der du går fysisk ut og skal for eksempel måle høydeforskjeller. Vi får bruke utstyr i oppgavene våre her, som er det samme utstyret vi vil måtte bruke når vi er ute i arbeidslivet. Så du blir godt forberedt!

Hva er din beste opplevelse relatert til ditt studie?

Magnus svarer: Det å få sommerjobb som er relatert til mitt studie, allerede på mitt første år, var veldig gøy! Jeg fikk sommerjobb hos Veidekke, og det å ha følelsen av at en bedrift stoler på det jeg gjør er en god følelse. I jobben jeg gjorde det fikk jeg blant annet fly drone og ta bilder av et område det skulle gjøres et bygningsprosjekt på.

Hvordan har du det som student i Gjøvik?

Stewart svarer: Kjempebra! Du kan drive med alt du vil av hobbier. Jeg, for eksempel, driver med klatring og Magnus spiller amerikansk fotball. Ellers kan du spille innebandy, hockey eller drive med friidrett.

Trykk her for å lese mer om Geomatikkingeniør.

Ble du nysgjerrig på Gjøvik og våre studietilbud?

Vi i redaksjonen hos NTNU Neste Stopp / NTNU Student er alltids tilgjengelig til å svare på spørsmål angående studietilbud og studentlivet Ålesund, Trondheim og Gjøvik. Du kan også finne mer informasjon om studietilbud på www.ntnu.no, eller du kan følge oss på Instagram (@ntnustudent) eller sjekke ut våre videoer på YouTube.

– Linn Cathrin, Maskiningeniør, 2. året

2 thoughts on “Gjøvik Exclusive

Leave a Reply