Ukas student: Sosiologi

Ukas student er Martin som studerer Sosiologi på NTNU i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Martin på vår Instastory hvor han viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Han sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hans studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv? 

Mitt navn er Martin, jeg er 24 år gammel og studerer nå sosiologi på NTNU i Trondheim. Jeg har fra før av studert Europastudier med fremmedspråk engelsk og tok en bachelor derfra, i tillegg har jeg også studert religionsvitenskap og Praktisk-Pedagogisk Utdanning (PPU). Det betyr at jeg er utdannet lærer eller adjunkt, men jeg skal til høsten ta mastergraden i sosiologi for å bli lektor. Jeg har studert mye og liker det veldig godt, men utenfor studiet har jeg også gjort litt forskjellig som er veldig gøy! Jeg har vært med i linjeforening og vært faddersjef, altså hatt ansvar for fadderukene, jeg har hatt ansvar for det sosiale mellom fadderukene og jeg har vært leder for linjeforeningen. Dette har vært veldig spennende og lærerikt! Jeg anbefaler alle å være med i en forening eller annen frivillig organisasjon på siden av studiene. 

Hvorfor valgte du å studere sosiologi? 

Jeg valgte å studere sosiologi etter en del erfaring som student. Det virket som et spennende og fleksibelt studie som gav meg mange muligheter etter jeg er ferdig, men som fremdeles var veldig spennende underveis! Vi har gjort sosiale eksperiment, skrevet blogg og laget podcast, men vi har også lært mye teori. Vi har studert grunnsteinene i samfunnet vårt og hvordan vi funker i det. Vi har lært om hvorfor vi er som vi er, påvirkningen fra mor og far, påvirkningen vi har på andre og hvordan organisasjoner kan fungere optimalt. Kort sagt er det kjempespennende og variert! 

Mye av grunnen til at det ble sosiologi for meg var også fordi jeg ble veldig glad i å gjøre statistikk og masteren i sosiologi er veldig god for det! Da kan jeg gjøre egen forskning på samfunnet vårt og vise til tall på hvorfor det er sånn. Gøy!! 

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg? 

Jeg pleier å lese og skrive på Dragvoll til vanlig. Jeg kan jo gjøre det meste hjemmefra, men jeg har skap og bøker på Dragvoll for å ha hjemme som en «frisone». Da er jeg på Dragvoll i 9-tiden og hjem igjen i 5-tiden. Jeg har ikke så mye forelesninger eller gruppeøvinger, men det er fint med litt avbrekk i lesingen med en forelesning eller gruppeøving! Det betyr jo og at man styrer veldig mye selv hva man vil gjøre og når. Det fine med å gå på Dragvoll er at det alltid er hyggelige folk på campus! Jeg setter derfor også av tid til å fjase og ha det artig, det er viktig! 

Er det mye som foregår på engelsk? 

Både ja og nei. En del av pensumbøkene våre er på engelsk, men det avhenger fra foreleser til foreleser om de underviser på norsk eller engelsk. Hittil på bachelor i sosiologi har jeg ikke hatt noen undervisning på engelsk, men jeg har hatt det tidligere. Undervisning pleier som oftest å være på norsk i hvert fall! Engelske bøker går som oftest greit og hvis det tar mer tid å lese bøker på engelsk blir det lettere når de er såpass spennende som de er! 

Hvordan liker du Trondheim som studieby? 

Helt fantastisk! Trondheim er en kjempebra studieby og jeg kunne ikke tenkt meg å studere noe annet sted! Jeg kunne studert i Bergen som er nærmere der jeg er fra, men jeg ønsket å utfordre meg selv litt og prøve noe nytt! Jeg tror også det er lettere å bli kjent med masse nye folk når man selv er ny, noe jeg syntes var veldig nyttig og bra! Det kommer utrolig mange nye studenter til Trondheim hvert år (faktisk er jeg litt usikker på om det finnes trøndere her lengre?) så hvis du er ny i byen finner du garantert mange i samme situasjon og mange som vil bli kjent! 

Hvordan er studentmiljøet? 

Jeg tror det skjer noe gøy hver eneste dag i Trondheim som studentene arrangerer! Alt fra lav- til høy terskel! Det finnes turgrupper, sportsklubber, interesseorganisasjoner for det meste, konserter og show, improteatergrupper, kurs og workshops, studentpolitikk og utrolig mye man kan delta på eller bidra til! Jeg gir studentmiljøet karakteren A og hadde vi hatt A+ ville det fått pluss pluss pluss! 

Jeg har også vært med i Kulturstyret, et styre bestående av studenter som deler ut 1,5 millioner kr hvert år til frivillige studentorganisasjoner. Disse pengene er overskuddet til Sit som går tilbake til studentene i studiebyene Trondheim, Gjøvik og Ålesund. Det skjer veldig mye gøy i alle tre byene, men naturligvis kjenner jeg best til Trondheim.

Hva er forskjellen på en sosiolog og en sosionom? 

En sosionom får en mer yrkesutdanning enn en sosiolog. Selv om begge to kan jobbe med mye det samme er sosionomene slik jeg har forstått det spesialisert inn mot mindre grupper av samfunnet som for eksempel i Nav, barnevern, flyktning- og innvandrerarbeid, rusomsorgen og mer. Der sosionomer har mer tett kontakt med dem og hjelper dem på et individnivå har sosiologer ofte posisjoner som handler mer om planlegging og tilrettelegging og et mer teoretisk perspektiv og er oftere konsulenter til organisasjoner som arbeider med det. Vi sosiologer bruker dermed det våre problemløsningsskills til å gjøre organisasjoner bedre i kontakt med samfunnet og innad i organisasjoner gjerne også. Mer informasjon om sosiologistudiet finner du her og mer informasjon om sosionomutdanningen finner du her.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene? 

Jeg har jo alt utdannet meg til lærer eller adjunkt, men tar nå mastergraden i sosiologi for å bli lektor. Teknisk sett blir jeg lektor med opprykk siden jeg har litt ekstra utdanning. Dersom jeg mot formodning ikke blir lærer kunne jeg tenkt meg å forske eller å jobbe med big data eller planlegging/utredning for offentlig sektor. Det er i hvert fall mange muligheter for meg i jobbmarkedet! Du kan lese mer om dette her.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Martin her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

Leave a Reply