Gøy som student – uten å drikke?

Jeg skiller meg ofte ut på fest. Ikke fordi jeg glemmer at kleskoden er sløyfe og vest. Men heller fordi jeg er avholds og aldri drikker alkohol. Under følger noen av mine erfaringer fra edru studentliv.

Hvorfor drikker du ikke?

Dette spørsmålet kommer du alltid til å få om du er der det drikkes alkohol. Så enten du er totalt avholds, har en «hvit» måned eller bare ønsker en rolig kveld for én gangs skyld – ha et gjennomtenkt svar klart. For min del pleier svaret å være «Fordi det er flere fordeler enn ulemper ved å ikke drikke», før jeg forsøker å lede samtalen inn på noe annet. Som regel lar folk problemstillingen ligge, og er fornøyd med svaret uten at du trenger å argumentere. Blir det videre spørsmål, kan jo følgende fordeler med å avstå nevnes:

  • Du har full kontroll på egne handlinger
  • Du husker alt som skjer
  • Det er billigere
  • Du kan kjøre bil
  • Du blir ikke hangover, bare trøtt
  • Vennene dine har med seg noen som kan ta ansvar – nemlig deg

La meg samtidig påpeke at dette blogginnlegget ikke har til hensikt å melde på dem som drikker, men heller vise de som ikke gjør det at man kan delta fullt ut i studentlivet selv om man er avholds.

God stemning selv om man er edru 😉

Hva med drikkeleker?

Drikkeleker har ofte en sentral plass i sosiale sammenkomster blant studenter – men du trenger ikke å drikke alkohol for å ta del i fellesskapet. Er man samlet før man tar turen ut på byen, vil det som regel være et mindretall av de tilstedeværende som er engasjert i en drikkelek. Da kan du som ikke drikker heller fordype deg i en samtale med noen av de andre som er der. Alternativt, dersom alle er med på drikkeleken, kan du delta ved å drikke vann, brus eller ha en drikkekompis som tar «byrden» på dine vegne.

Hvordan takler andre folk det når du sier «nei takk»?

Særlig i fadderukene, når det generelt drikkes mye alkohol, kan det være utfordrende å si nei. Folk er utrygge på hverandre og har ikke rukket å bli kjent, så du vil oppleve at medstudenter ønsker å få i deg drikke. Vit da at de fleste har gode hensikter, nemlig at du skal ha tidenes fadderuker. For dem er det gjerne slik at ingen alkohol = ingen stemning. I det store og hele er det allikevel slik at folk respekterer valget ditt. Jeg har aldri følt meg utsatt for drikkepress av andre studenter.

Samtidig må det nevnes at noen få studentarrangementer har et særs høyt alkoholfokus. Velger du å oppsøke disse, må du ha litt vilje og utholdenhet for å klare å si nei gang på gang i flere timer. Da er det mer selve situasjonen du setter deg selv i, enn andre enkeltstudenter, som utøver drikkepresset. Som regel kommuniseres det tydelig at dette er arrangementer med høyt alkoholfokus, og ofte suppleres det med et alkoholfritt alternativt opplegg.

Mine faste følgesvenner på fest <3

Andre alternativer – såklart!

Og er du ikke glad i bylivet, finnes det tonnevis av alkoholfrie ting å slenge seg med på. Er du mer komfortabel med en rolig spill- eller filmkveld, kjør på. Studentforeningene har dessuten blitt mye flinkere til å tilby arrangementer hvor det ikke er alkohol involvert. Så enten det er på eget eller «offisielt» initiativ, finnes det massevis av muligheter for moro uten alkohol.

Har du flere spørsmål til edru uteliv i Trondheim, Gjøvik eller Ålesund? Hvordan det er å være avholds og student? Send en DM til @ntnustudent på Instagram eller kommenter under, og du skal få svar 😊

Gaute, Industriell Økonomi og Teknologiledelse, 2.år

One thought on “Gøy som student – uten å drikke?

Leave a Reply