Sånn er det å bytte studie

Skal du velge studieprogram og er redd for å velge feil?

Mange kommende studenter lurer på hvor låst de er til studievalget de tar denne våren. Må man fullføre et studieprogram om man begynner på det? Er det helt krise om man bytter studie? Svaret på begge disse spørsmålene er naturligvis nei!

Vi er her for deg!

Selv om vi i NTNUstudent gjør så godt vi kan for å hjelpe deg med å ta et godt studievalg, er det som regel noen som ender opp med å ønske å bytte studieprogram. Den gode nyheten er at det som regel går helt fint det også! Det finnes ikke noe fasitsvar på når man ”bør” bytte, men naturlig nok taper du minst tid jo fortere du havner på riktig sted. Noen velger å ta flere fag i et par semester, slik at de får tatt igjen fagene de mangler, mens andre bruker et år ekstra (husk bare på at lengre studietid betyr større lån hos Lånekassen).  

Hvorfor bytter folk studieprogram?

Selv kjenner jeg folk som har studert i både to og tre år før de har byttet studieprogram, men hvorfor er det slik? Et spørsmål uten ett fasitsvar, for her finnes det mange forskjellige årsaker og grunner. Generelt sett vil jeg påstå at studietiden er en fase i livet hvor mye endrer seg, også interesser og motivasjon for forskjellige ting.

Undervisningen på universitetet skjer på en ganske annerledes måte enn på VGS.

Dessuten er læringsmetodene på universitetet helt annerledes fra videregående, og ting man syntes virket kjedelig på VGS kan plutselig bli mye mer spennende på universitetet (og selvfølgelig også motsatt). Selv har jeg byttet studieprogram to ganger, først fra Bygg og miljøteknikk til Produktutvikling og Produksjon, og så videre til Industriell økonomi og teknologiledelse, dermed sitter jeg på mye førstehåndskunnskap om akkurat dette.

Hvordan bytter du?

De fleste studier på NTNU har mulighet for å søke om intern overgang dersom du allerede er NTNU-student. Det betyr at hvis du for eksempel studerer sivilingeniør i Datateknologi kan du søke deg over til Produktutvikling og produksjon. Hvis det er flere søkere enn ledige plasser er det konkurransepoengene fra VGS som avgjør hvem som får bytte. Unntaket fra dette er Industriell Økonomi og teknologiledelse (indøk), hvor du ikke har mulighet til å søke intern overgang, men i stedet må bruke VGS-karakterene dine til å søke via Samordna Opptak.

Alt du trenger å vite om overgang mellom studieprogram finner du her.

Mange av bachelorgradene på NTNU inneholder et breddeår, som Stine har beskrevet i dette supre innlegget. Som hun skriver har du altså mulighet til å ta to årsstudium i to studier du synes virker interessante, for deretter å skrive bachelor-oppgave innenfor det av de to studieprogrammene du likte best!

Hva med det sosiale?

Dette er noe mange er bekymret for når de bytter studie, for hvordan er det egentlig å bytte seg ”bort” fra alle du har blitt kjent med? Så lenge du bytter til et studieprogram på samme campus har du svært gode muligheter til å beholde vennene dine fra ditt opprinnelige studieprogram, da man for eksempel kan møtes i lunsjen eller andre pauser i løpet av dagen. Min erfaring er at det ikke er så viktig å ha forelesninger sammen når man først har blitt kjent, dessuten skal man tross alt helst være ganske stille når man er i dem.

Rundt omkring på NTNU finnes det masse steder man kan lunsje med venner!

Ikke minst byr dessuten bytte av studieprogram på muligheter til å knytte masse nye bekjentskaper! Her er det viktig å være litt frampå, og for eksempel delta på arrangementer i regi av linjeforeningen osv. på den måten kan du raskt komme inn i miljøet på ditt nye studieprogram. Fag med gruppearbeid er også en fin anledning til å bli kjent med andre studenter på samme studie som deg!

Det var det for i dag! Har du noen spørsmål knyttet til dette, eller lurer på noe helt annet, kan du alltid stille oss spørsmål her, eller på @ntnustudent på Instagram.

PS: Om du vil få en smakebit på et studie før du søker kan du bli med på åpen dag på NTNU 18. mars, mer info om det finner du her.

Peter, 5. år. Industriell økonomi og teknologiledelse

One thought on “Sånn er det å bytte studie

Leave a Reply