Ukas student: Automatiseringsteknikk

Ukas student er Maria som studerer Automatiseringsteknikk ved NTNU Ålesund. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Maria på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv? 

Hei! Jeg heter Maria og studerer automatiseringsteknikk ved NTNU i Ålesund. Jeg er veldig glad i å være med på alt som skjer, og å prøve ut nye ting. Jeg er veldig sosial og glad i å tilbringe min fritid sammen med gode venner. Utenom dette driver jeg litt med luftsport og terrengsykling, da jeg elsker adrenalin. 

Hvorfor valgte du å studere automatiseringsteknikk?

Under mitt år på forkurs var planen min å kun «teste» ut studentlivet, uten så store tanker om hva jeg vile gjøre etter. Mot slutten av dette året kom det tidligere studenter som hadde gått de forskjellige ingeniør linjene på NTNU i Ålesund innom for å holde en kort presentasjon om sitt studie. Etter dette fant jeg ut at automatiseringsteknikk var det passet meg best og som jeg syntes virket mest interessant. 

Hva mener du med forkurs?

Forkurs kan taes som et 1 års studie. Her kan de som har gått yrkesfag eller idrett (som meg) ta de fagene som trengs for å komme inn på ingeniør linjene på NTNU. Jeg som hadde vanlig studiekompetanse fra før av trengte kun å ta matematikk og fysikk. Om en tar fult forkurs, det vil si alle fagene (matematikk, fysikk, norsk og samfunnsfag) kan man søke seg videre på en forkurs kvote på de forskjellige ingeniørstudiene. Da vil det være lettere å komme inn om karakterene fra videregående ikke er så gode som ønsket. 

Du kan lese mer om de forskjellige forkursene på NTNU her.

Du kan lese om forkurs for ingeniør- og sivilingeniørutdanning her.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Hvordan min studieuke ser ut kommer veldig an på hvor i semester jeg er. På det studiet jeg går er mye tid som går til skole, men jeg prøver å holde dette til hverdagene sånn at helgen kun går til kos. Ved siden av dette jobber jeg rundt 1-2 vakter i uken på XXL. Jeg er ganske engasjert på skolen og sitter med 3 stillinger ved NTNU, så en del tid går til møter og planlegging. Å engasjere seg ved skolen utenom studiene er noe jeg anbefaler på det sterkeste, da dette er en super mulighet til å bli kjent med andre på tvers av studieretninger og gir deg muligheten til å være en del av noe. Utenom dette pleier vi i mitt kollektiv å spise middag sammen noen ganger uken og ser film/serie. Helgene går også til venner og fritidsaktiviteter. 

Hvordan liker du Ålesund som studieby? 

Jeg trives veldig godt i Ålesund. Det er kort vei til fine fjellområder og fantastisk natur. Ettersom dette er noe jeg setter veldig pris på, passer dette stedet godt for meg. Ålesund er også en super koselige by, med fine kafeer og restauranter. 

Hvordan er studentmiljøet?

I og med at Ålesund er en relativt liten studieby, er det lettere å bli kjent med medstudenter og avstandene er korte. Det er mange fine arrangementer i løpet av året som legger til rette for at studenter kan bli kjent på tvers av linjer. 

Er det mange jenter på studiet ditt?

Vi jentene er i mindretall på de fleste ingeniørstudiene, og i min klasse er vi nå kun 5 stykker. Dette har ikke vært noe problem for min del, da jeg trives veldig godt i selskap av gutter. I tillegg finnes noe som heter jenteprosjektet Ada, som jeg også jobber for. Hovedmålet med dette prosjektet er å ta vare på de jentene som går på de forskjellige ingeniørstudiene. Det blir arrangert nettverkstreff, jentekvelder, lunsjer, middager osv. Her får alle jentene muligheten til å møtes og skape et nettverk seg imellom. Så om du er usikker på å velge et slikt studie på grunn av kjønnsfordelingen, vil jeg si det ikke noen problem å skaffe seg jentevenner ved skolen. 

Om du ønsker å ta et titt nærmere på dette kan du gå inn på @jenteprosjektetada_alesund på instagram eller søke jenteprosjektet ada Ålesund på facebook. Her er det også mulig å sende spm eller liknende om det er noe du lurer på angående dette prosjektet. 

Jenteprosjektet Ada finnes også i Trondheim og Gjøvik.

Hva kunne du tenkt deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Min store drøm er å fullføre en doktorgrad slik at jeg kan søke om å bli astronaut. For øyeblikket ligger dette ganske fjernt og det er lang vei frem til at det eventuelt skulle blitt mulig. Det kan også dukke opp noe interessant på veien, som leder inn i andre retninger. 

Foretrekker du å bo med andre eller alene?

Jeg har prøvd begge deler å funnet ut at jeg trives best med å bo med andre. Det var veldig deilig å bo alene, men syntes det kunne bli litt ensomt når jeg skulle lage middag. Det jeg tenker er veldig viktig om man skal bo i kollektiv er å finne noen som en passer i bo sammen med. 

Bør jeg studere automatiseringsteknikk?

Om automatiseringsteknikk virker spennende for deg,  er det viktig å få med seg at det er endringer på studienavnet ved NTNU i Ålesund. Per dags dato heter studiet elektronikk, hvor du da har muligheten til å velge automatiseringsteknikk eller elkraft utover studieløpet. Dette er et studie i en endringsfase, noe som betyr at det muligens kan endre navn og noe fag med tiden. Allikevel vil det grunnleggende være det samme, og det er et supert studie som jeg anbefaler de som ønsker å ta en nærmere titt på!

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Maria her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

Leave a Reply