Mine første eksamener!

Hei, nå er jeg endelig ferdig med mitt første semester. Nå er det bare 5 igjen! Det som kommer i vente når man avslutter et semester er selvfølgelig eksamen! Der viser du hva du kan innen de ulike fagene. Nå skal jeg fortelle litt om eksamenstiden og eksamensdagen, og mitt møte med de.

Eksamenstiden

Du fullfører som regel alle timene i fagene dine en stund før selve eksamen. Tiden mellom undervisningsslutt og første eksamen kalles eksamenstiden. Det er da studentene tar siste den innspurten for å få noen gode karakterer. Jeg hadde god tid før eksamen, så jeg jobbet hardt noen dager og slappet av litt mer andre dager. Det er lett å bli litt isolert om du bare sitter hjemme og øver hele dagen. Derfor pleier jeg å dra på skolen for å møte venner og øve der.

Jeg liker å stille spørsmål, samarbeide og diskutere, og da lærer jeg ofte fortere. Jeg har også et lite konkurranseinstinkt som kikker inn i blant og som gjør at jeg kan lære kjappere. Det jeg synes er den verste fienden i eksamenstiden er rutiner. Du bestemmer alt selv, så det er veldig lett å snu om på døgnet og bli usystematisk. Jeg havnet litt i den fellen selv, men hadde god tid så jeg klarte å snu rytmen tilbake og få skikkelige rutiner igjen. Det ble lange dager med matematikk for meg. Den eneste følelsen jeg var redd for å få, var å gå ut av eksamenslokalet og føle at jeg kunne ha gjort det bedre. Heldigvis følte jeg meg litt heldig på eksamen og den gikk veldig fint.

Eksamensdagen

Jeg var veldig redd for å forsove meg, selv om jeg egentlig aldri pleier å gjøre det. Så jeg lagde en avtale med en kompis om at vi skulle ringe hverandre om morgenen slik at ingen av oss skulle forsove seg. Som regel kommer jeg meg lett ut av sengen på eksamensdagen siden kroppen allerede er litt anspent. Jeg rekker ikke å spise så mye under eksamen, så jeg pleier å spise litt før og ha med en lett brødskive under selve eksamen. Det er viktig å møte opp tidlig i eksamenslokalene, ca 40 minutter før om du aldri har hatt eksamen ved NTNU og 30 min til vanlig. Når du kommer inn i eksamenslokalene er det viktig å gjøre alt klart til eksamen sånn at du kan starte når eksamen begynner.

Ting som overrasket meg

De eksamenene jeg tok var nettbaserte, hvilket er blitt mer og mer vanlig. Da bruker NTNU et program som heter Inspera. Selv var jeg litt uforberedt til eksamen når det kom til den praktiske delen. For å kunne bruke Inspera til å ta eksamen på din egen pc må du laste ned et program som sørger for at pcen er låst til selve eksamen og at du ikke kan benytte andre programmer eller filer samtidig. Jeg lastet ned dette programmet dagen før eksamen og visste ikke at vi skulle bruke det engang. Inspera er vel den store forskjellen på eksamen fra videregående skole til høyere utdanning.

Bilderesultat for inspera

En annen ting som overasket meg litt var karaktersystemet til høyere utdanning. Jeg visste det var A, B ,C , D, E og stryk (F), men hvor mange prosent riktig du må ha bare for å bestå, overasket meg litt. Så gikk karakterene hyppig opp etter det. Her er den generelle oversikten om du ikke har fått noen annen beskjed om vurdering i faget.

NTNU har laget en enkel og oversiktlig video for deg som lurer hvordan eksamen fungerer. Sjekk gjerne denne ut her!

Lurer på noe mer? Send oss en melding da vel! Vi er tilgjengelige på FacebookInstagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen.

Viktor, 1.år, elektroingeniør

Leave a Reply