Årets siste Q&A!

Hva er åpen dag og er det et must med deltidsjobb som student? Det og mere til svarer vi på etter beste evne i denne månedens Q&A!

Hver dag får vi inn nye spørsmål fra unge som vurderer å starte på NTNU, noe vi setter stor pris på! Derfor samler vi med jevne mellomrom opp noen av spørsmålene som vi ser at mange av dere lurer på i en Q&A her på studentbloggen.

Hva er åpen dag i Trondheim og når kan man melde seg på det?

NYSGJERRIG PÅ NTNU I TRONDHEIM: Da burde du sjekke ut åpen dag 18. mars! Sånn så det ut i fjor! 😀

Åpen dag er en mulighet for deg som vurderer å begynne på NTNU til å bli bedre kjent med det studieprogrammet du er ekstra interessert i! I år er åpen dag i Trondheim satt til onsdag den 18. mars, fra ca. kl 10-14. Der skal blant annet jeg snakke litt under innledningen på Samfundet, så det er en dag jeg gleder meg veldig til! Mer info finner du her: https://www.ntnu.no/moetntnu/apendag

Hva er forskjellen på maskin/maskiningeniør?

Et godt spørsmål som kan skape forvirring også blant oss NTNU-studenter! Etter at NTNU ble slått sammen med HIST for noen år siden finnes det nå to studieprogram på NTNU som ofte bare omtales som ”maskin”.

De fleste kaller nemlig den 5-årige masteren i Produktutvikling og Produksjon for ”maskin” da dette studieprogrammet het Maskiningeniør tidligere. I tillegg finnes det også bachelor i maskiningeniør, som folk naturlig nok kaller både ”maskin” og maskiningeniør. Enkelt forklart er det altså det gamle navnet til Produktutvikling og Produksjon som henger igjen i studentspråket, og gjør at det dermed fort blir litt kluss med navnet. Så får heller studentene på de to studiene krangle litt om hvem som fortjener navnet mest.

Du kan lese mer om 5-årig master i Produktutvikling og produksjon her, og Bachleor i maskiningeniør her.

Er det mange som har deltidsjobb ved siden av studiene?

Ja, det er absolutt mange som har en deltidsjobb ved siden av studiene, men det er også mange som ikke har det! Nå sitter jeg ikke på noen statistikk over antall NTNU-studenter med og uten deltidsjobb, men jeg kjenner mange i begge grupper som klarer seg bra.

Om du betaler relativt lite i husleie og faste utgifter kan man klare seg på det man får fra Lånekassen, hvis du er flink til å ha et lavt forbruk. Det gjelder naturligvis også om du eventuelt bor hjemme hos foreldrene dine (forutsatt at de ikke leier ut dyrt).

Selv har jeg hatt en eller to deltidsjobber ved siden av studiene gjennom hele studietiden, noen jeg synes har vært veldig ålreit, både erfaringsmessig og økonomisk. Husk også at arbeidserfaring er godt å ha med seg når du skal ut og søke jobb etter endt studietid. Et annet alternativ til en deltidsjobb ved siden av studiene er å ta en sommerjobb hvor man tjener seg opp litt penger man kan ha i bakhånd gjennom semesteret.

Hvilke fag bør jeg ta på videregående hvis jeg skal studere sivilingeniør i data på NTNU?

Hei! Hvis du har planer om å studere det femårige masterprogrammet i datateknologi må du ha matematikk R1 og R2, med minst karakteren 4 i R2. I tillegg må du også ha fysikk 1, men der er det ikke noe spesifikt karakterkrav.

POPULÆRT STUDIE: Sivilingeniør i data har blitt vanskeligere og vanskeligere å komme inn på de siste årene, men ikke gi opp av den grunn!

Inntakskravet i fjor var imidlertid på hele 58,3/60,7 poeng (førstegangsvitnemål/ordinær kvote), så det kan fort lønne seg å ta noen flere fag som gir deg ekstra realfagspoeng!

Når kan jeg søke studier ved NTNU?

Søknadsportalen åpner opp for generelle søknader fra 1. februar 2020, så inntil den tid er det bare å fortsette og tenke godt på hva man har lyst til å studere – et valg vi prøver å hjelpe deg med så godt vi kan! For de aller fleste studier på NTNU er søknadsfristen på Samordna opptak 15. april. Noen studier har imidlertid egne søknadsfrister, for eksempel utøvende kunst og musikk.

Om du har tatt, eller tar et årsstudium på NTNU kan du også søke om intern overgang til et annet studieprogram, dette må imidlertid skje før 15. februar! Alt du trenger å vite om søknader og frister finner du forøvrig her: https://www.ntnu.no/studier/opptak

PS: Husk at du kan søke opptil 10 forskjellige studieprogram og omprioritere rekkefølgen på dem helt frem til 1. juli!

Det var alt for denne gang!

Da gjenstår det bare å ønske alle en fortsatt god romjul og minne om at dere alltid kan sende inn spørsmål til oss, både her på bloggen, på Instagram @ntnustudent og Facebook – NTNU Neste Stopp.

– Peter, 5. År, indøk.

Leave a Reply