Ukas student: Arkeologi

Ukas student er Ane som studerer Arkeologi. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Ane på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Fortell litt om deg selv

Hei! Jeg heter Ane og er 24 år. Jeg går 1. året master i arkeologi på NTNU. I tillegg til å studere jobber jeg deltid som barista og ellers bruker jeg fritida mi på trening, venner og linjeforening. 

Hvorfor valgte du arkeologi?

Jeg husker jeg hadde en periode da jeg var lita hvor jeg hadde lyst til å bli arkeolog, men så glemte jeg det helt til den dagen jeg skulle søke meg videre på NTNU. Arkeologi dukka opp og da innså jeg at det var det jeg ville studere. Og jeg har ikke angra på valget! Det jeg liker med arkeologi er at det kombinerer ting, historie, forskning og ikke minst muligheten for å jobbe ute. 

Hvordan er en typisk studieuke for deg?

En typisk studieuke for meg består av 3-4 forelesninger. Utenom forelesningene sitter jeg mye på masterlesesalen hvor jeg prøver å jobbe jevnt med både faga og masterprosjektet mitt. Men mye av tida mi går også til lange lunsjer og skravling med klassekamerater. Ellers er det mye sosialt på kveldene med linjeforening, trening og kosekvelder med klassen. 

Hvordan prioriterer du mellom emnene?

Det er vanskelig å vite hvor mye jobb man skal legge i de ulike faga, men nå i eksamenstida har for eksempel masterprosjektet dessverre blitt lagt litt til sides slik at jeg har kunnet fokusere på de to faga jeg skal skrive eksamen i. I eksamenstida blir det til at jeg prioriterer de etter hvilken eksamen som kommer først, men ellers i semesteret prøver jeg å være ajour i alle. Det føles jo bedre når man er litt forberedt til forelesninger! 

Hva er det beste med arkeologi? 

Å få være ute i felt er absolutt det beste! Det er så mye variert man får gjøre og følelsen av å gjøre funn er utrolig! Det er når jeg er ute i felt at jeg føler alle timene på forelesning er verdt det! 

Hvordan liker du Trondheim?

Jeg elsker Trondheim! Nå har jeg bodd her i over 5 år og jeg håper på å kunne bli boende etter studiet og. Jeg liker veldig godt hvordan Trondheim ikke er for stor eller for liten, men akkurat passe! Som arkeolog syns jeg også det er mye spennende historie både i byen og i resten av Trøndelag. Det er liksom en egen og lun atmosfære i Trondheim som jeg er veldig glad i. 

Hvordan er studentmiljøet?

På arkeologi er det i hvertfall veldig bra! Vi er ikke en så stor gjeng så vi blir derfor godt kjent. Det hjelper veldig at linjeforeninga vår Theodor har god oppslutning. Jeg sitter for øyeblikket som propagandaminister i styret og jeg syns det utrolig gøy å være engasjert i linjeforeninga! Det er alltid noe å glede seg til 🙂  

Er det et marked for arkeologer om dagen?

Ja! Det er alltid noe å gjøre for arkeologene! I Norge driver vi stort sett bare med utgraving når det skal bygges veier eller bygninger. Da må arkeologene ut og grave og dokumentere før det gjøres inngrep. Dessuten har vi samtidsarkeologi som gjør at arkeologer også jobber med alle slags nyere hendelser – alt fra andre verdenskrig til gårsdagens søppel. Arkeologer jobber jo med alt av materiell kultur helt fram til i dag, så vi blir aldri ferdig! 

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig?

Aller først vil jeg ut i felt! Jeg vil samle meg opp så mye erfaring som mulig fra utgravninger, befaringer, registreringer, forarbeid og etterarbeid, og fra alle de ulike periodene vi arbeider med. Hvis jeg er heldig og gjør det bra nok på masteren, håper jeg å kanskje kunne skrive en doktorgrad en dag! 

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Ane her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

2 thoughts on “Ukas student: Arkeologi

Leave a Reply