Min studieuke – Maskiningeniør/ Teknologidesign og ledelse

Hva gjør egentlig en student? Har man mye fritid? Blir det sene kvelder på skolen? Og hva er forskjell på øvingstimer og forelesninger? Studentlivet er ikke alltid så lett å forstå, men her får du et lite innblikk i min uke som student ved NTNU!

Mitt navn er Linn Cathrin, jeg er 24 år gammel og studerer i Gjøvik. Jeg er på det andre året av min maskiningeniør-grad, og på det tredje året i “Teknologidesign og ledelse”, også kjent som “TDL”. Maskiningeniør-studiet gir meg en utdanning som ingeniør med maskintekniske fag, og TDL går ut på prosessene rundt et produkt fra den er en idé til den er produsert og solgt. Begge studieretningene tilhører institutt for vareproduksjon og byggteknikk, og har noen felles emner, eller “fag” om du vil.

Det er ganske uortodoks å studere to studier parallelt, så ikke tro at dette er noe jeg tar lett på. Og som du kanskje kan gjette så er jeg sjeldent i nærheten av fagstoff uten en kopp sterk kaffe. Fordi jeg har studert litt før, så har jeg fått godkjent noen emner i ingeniørstudiet. Det betyr at jeg har fire til fem emner i semesteret. Dette semesteret har jeg fire emner; Fysikk og kjemi, elementmetoden, universell utforming og teknologiledelse. 

Her kan du lese om maskiningeinør, og her kan du lese om teknologidesign og ledelse.

Slik ser min typiske timeplan ut for dette semesteret:

Min timeplan

Mandag:

Jeg har innleveringer i alle emnene mine, så jeg jobber på disse i løpet av de periodene jeg ikke har forelesninger. Derfor går mye av mandagen på å gjøre skolearbeid. På mandager har jeg forelesning i elementmetoden og i fysikk og kjemi. Begge emnene er obligatoriske i maskiningeniørstudiet, men elementmetoden er også et valgemne jeg får godkjent for i TDL. 

I elementmetoden har jeg tre innleveringer totalt i semesteret, og i fysikk og kjemi har jeg ukentlige innleveringer. Jeg må fullføre og bestå alle tre innleveringene i elementmetoden for å få lov til å ta eksamen, mens i fysikk og kjemi må jeg bestå 9 av 13 ukentlige innleveringer for å få lov til å ta eksamen. Det er hva som også er kjent som “obligatoriske innleveringer”, som må bestås for å ta eksamen, men teller ikke på den avsluttende karakteren. 

I forelesningssalen til kjemi

Tirsdag:

På tirsdager er det “øving” i både elementmetoden og i fysikk og kjemi. Det betyr at man kan komme og få hjelp til oppgavene i faget. Jeg bruker disse timene til å spørre om hjelp hvis jeg trenger det, ellers bruker jeg faktisk å sitte for meg selv med en kopp kaffe og musikk på ørene mens jeg jobber med innleveringene mine. 

Onsdag:

Jeg har kun én forelesning i fysikk og kjemi på onsdager. Resten av dagen går som regel til selvstudier. Denne onsdagen jobbet jeg med modellbygging av et prosjekt jeg har i universell utforming. Dette emnet går ut på hvordan man kan utvikle løsninger som tar hensyn til alle mennesker, uansett hvilke funksjonsnedsettelse de kan ha. Prosjektet i seg selv går ut på å redesigne en inngang på en ungdomsskole, slik at det ser både pent ut og at det er funksjonelt for alle. Jeg synes dette er et skikkelig spennende prosjekt og jeg har lært så mye om hvilke tiltak og byggregler man må ta hensyn til. Jeg skulle gjerne vist det endelige resultatet, men dessverre er vi ikke ferdig ennå!

Modellbygging

Torsdag:

På torsdager har jeg kun en øvingstime i teknologiledelse. Dette emnet handler i korte trekk om ledelse ved produksjon i en bedrift. Det er et ganske interessant, men stort emne. Så det er mye å sette seg inn i mot eksamen. Derfor bruker jeg også mesteparten av torsdagene på å gjøre oppgaver og lese.

Fredag:

Fredagene er den eneste dagen i uken der forelesninger overlapper hverandre. Det skjer fordi jeg tar to forskjellige studieløp, og de tilhørende forelesningene koordineres ikke i forhold til hverandre. Derfor varierer det litt hva jeg gjør fra fredag til fredag; noen ganger er jeg tilstede på hele fysikkforelesningen, for så å gå litt for sent til forelesning i teknologiledelse. Og andre ganger er jeg i fysikkforelesning kun den første halvdelen, for så å rekke hele forelesningen i teknologiledelse. Det varierer i forhold til hvilke temaer foreleserne skal gå gjennom, så jeg prioriterer forelesninger deretter. Heldigvis er begge forelesningene i samme bygg og skilles kun ved en etasje, så det er ikke vanskelig å komme seg fra den ene til den andre. 

Videre på fredager har jeg veiledningstime i universell utforming. Selve forelesninger i dette emnet streames og legges som videoer i “BlackBoard”, et nettsted som tilsvarer “Fronter” eller “It’s Learning”. Jeg virkelig digger dette emnet siden foreleseren har videoer, artikler og PDF’er om pensum lagt ut i BlackBoard, noe som gjør at man kan velge om man vil se eller lese om fagstoffet. Jeg er lesehest og foretrekker å lese og notere fremfor å se på videoer, så det er slik jeg lærer meg pensum. I tillegg får jeg benyttet kunnskapen i prosjektarbeid, noe som jeg synes er kjempeartig.

Dette var litt om min typiske studieuke! Hvis du skulle lure på noe om de to studieretningene jeg tar, så er det bare å ta kontakt med oss på Instagram, Facebook eller i kommentarfeltet til blogginnlegget.

Linn Cathrin, 2. & 3. året, Maksiningeniør & Teknologidesign og ledelse

One thought on “Min studieuke – Maskiningeniør/ Teknologidesign og ledelse

Leave a Reply