Derfor burde du jobbe gratis!


Har du noen gang hørt om folk som har vært på et jobbintervju der de leter etter nyutdannede, men som samtidig skal ha flere års erfaring, og du bare tenker ‘’hæ?’’. Eller lurer du på hva du kan drive med ved siden av studiene dine? Her er mine beretninger om hvordan det er å drive med frivillige verv ved siden av studiene på NTNU Gjøvik.

Men HVA er et verv tenker du kanskje nå?

Da jeg startet å studere her på NTNU Gjøvik var det mange forventninger som surret rundt i hodet mitt. Jeg hadde hørt mye om det å være student fra både venner og familie som hadde studert før meg. Men, når man starter å studere, så vil man gjerne tråkke sin egen sti for å si det slik. Jeg visste at jeg ville engasjere meg i løpet av studietiden min, men jeg hadde ingen anelse om hva jeg ville gjøre. Som mange andre sliter jeg mye med F.O.M.O (eller Fear of missing out) og ville dermed bli med på alt som var av verv og aktiviteter utenfor skolen.

Et verv er en slags ulønnet stilling der man ikke trenger noe som helst erfaring fra før. Men til gjengjeld får man masse arbeidserfaring. Man kan drive med nesten hva man vil uten at det trenger å ha noen sammenheng med den studieretningen man har valgt. Det kan selvfølgelig være fordelaktig å drive med noe man har kompetanse i fra før, men det tar kanskje litt bort fra moroa? Man kan dele inn frivilligheten inn i fire kategorier.

 • Fagforeninger og politikk
 • Linjeforeninger
 • Studenthuset
 • Diverse verv

Fagforeninger og politikk

På NTNU Gjøvik er det en rekke med verv du kan ha innenfor fagforeninger og politikk. En fagforening tar vare på interessene til sine medlemmer i deres respektive yrkesgrupper. Du kan velge mellom:

 • Tekna studentene
 • NITO studentene
 • HK-studentene
 • NSF-student

Jeg ble selv med i Tekna Student Gjøvik, som er fagforeningen for teknologiske masterfag. Når man er med i studentavdelingen til en fagforening er det en veldig god sjanse til å få et innblikk i hvordan fagforeninger fungerer i arbeidslivet. Det mest spektakulære med å være med her må være samlingene vi har to ganger i året; Studentkontakt-opplæringen i september og årsmøtet i februar. Til vanlig står vi på stand og verver folk til Tekna, eller så lager vi sosiale og faglige arrangementer for medlemmene våre.

Videre er NITO, HK og NSF fagforeninger til studenter ved teknologi, helse og administrative studieretninger. Alle disse har en avdeling for studenter ved campus Gjøvik, og et felles mål om å oppnå engasjement hos studenter i deres fagområde.

Tekna-stand

Linjeforeninger

En linjeforening er en studentforening for de forskjellige studieretningene. Det er fem linjeforeninger på campus Gjøvik. En for hvert fakultet; teknologi, helse, design, økonomi og IT. Disse er;

 • INGa
 • Fresk
 • Darling
 • RIK
 • Login

Alle studenter ved NTNU i Gjøvik blir automatisk medlem i sin respektive linjeforening. Siden jeg studerer til å bil maskiningeniør, ble jeg medlem i INGa. Der er jeg også styremedlem nå, og har et verv som har ansvar for linjeforeningens PR og sosiale medier. Det er flere verv ved linjeforeningsstyret, blant annet leder, nestleder, økonomisjef, PR og sosiale media og diverse. Alle linjeforeninger har slike verv, men kan endre på noen ansvarsområder, slik at det passer sine styremedlemmer best.

Studenthuset

Campus Gjøvik har et studenthus. Dette lokalet heter enkelt Huset. Her kan alle studenter møtes, samt bli med på/ bidra til å arrangere temakvelder og -fester. Dette lokalet er drevet i stor grad av frivillige studenter, som kan ta på seg forskjellige verv. Disse vervene er;

 • Bartender
 • Cover
 • Fotograf
 • Teknisk
 • Booking
 • Vakt
 • Arrangementansvarlig

I litt over et år har jeg jobbet som fotograf på Huset. Dette er en givende jobb, der jeg får ta bilder av både sosiale arrangementer og større konserter. Ellers sier titlene seg selv hva de innebærer, der bartendere står i baren, cover tar i mot gjestenes yttertøy, teknisk rigger til arrangementer, booking ordner med artister, vakter står i døren og holder orden og arrangementansvarlige arrangerer hva som skal skje på Huset. I tillegg er det et styre som er det overordnede organet ved Huset, der man også kan kapre seg et verv. Der sitter det en leder, nestleder, barsjef, vaktsjef, bookingansvarlig, sekretær, arrangementansvarlig, PR-info-ansvarlig og teknisk-ansvarlig. Disse er mer eller mindre «teamlederen» til de vervene man ellers kan ta.

Diverse verv

Til slutt har vi noen andre sosiale verv man kan ha på campus. Det er faktisk fritt frem for å starte sin egen forening på campus, men for å nevne noen;

Det er sterk anbefalt å bli med på noen av disse gruppene for å lettere komme i kontakt med andre studenter, og for å ikke minst praktisere en aktivitet som du er interessert i. Hvis du vil vite mer om disse gruppene, ta gjerne en titt innom denne linken. Her kan du finne en hel liste over alle studentorganisasjoner du kan bli medlem i ved NTNU.

Mitt utbytte

Siden jeg startet på universitetet har jeg sittet i fire forskjellige verv og kan trygt si at alle sammen har gitt meg et enormt utbytte, både personlig og faglig. Erfaringen jeg har bygget opp her hjalp meg til og med å lande den siste deltidsjobben min. Folkene jeg har blitt kjent med her er også mennesker jeg kommer til å kalle vennene mine i lang tid framover.  Det har noen ganger vært mye arbeid, men det er ingenting man ikke får til.

-Petter, 2.år, Maskiningeniør

3 thoughts on “Derfor burde du jobbe gratis!

Leave a Reply