Konsulent, hva er det?

Har du noen gang lurt på hva en konsulent er? Kanskje har du sett at veldig mange studier sier at du kan jobbe som konsulent etterpå? Men hva gjør egentlig en konsulent? Dette blogginnlegget prøver å gi deg svaret!

Om du sjekker ut nettsidene til NTNU kan du lese om jobbmulighetene som finnes etter du har fullført studiet. Der står det ofte at du kan bli konsulent. Men hva betyr det egentlig?

Hva er en konsulent?

En konsulent er en slags rådgiver eller en problemfikser. Som konsulent jobber du gjerne i et konsulentfirma, som leier deg ut til andre bedrifter som trenger hjelp. Som konsulent sitter du nemlig på mye kompetanse innen ditt fagfelt, og det er veldig nyttig å kunne leie deg for en kortere periode for å løse et problem. Det finnes utrolige mange forskjellige typer konsulent, og typiske fagområder de jobber i kan være:

  • IT
  • Økonomi
  • Bygg og anlegg
  • Kommunikasjon
  • Teknologi

Vi har snakket med tidligere NTNU-studenter som nå jobber som konsulent, og håper det vil gi deg litt mer klarhet i hva en konsulentjobb faktisk kan innebære!

IT-konsulent

Julie jobber som IT-konsulent

Jeg heter Julie, er 26 år og kommer fra Fredrikstad. Etter endte fem år på Kommunikasjonsteknologi med fordypning i digital økonomi, jobber jeg nå som “infrastructure engineer” i konsulentselskapet Sopra Steria. Meget flott tittel, eller hva?

At jeg jobber som konsulent vil si at selskapet jeg er ansatt i leier meg ut, eller faktisk hodet mitt mer konkret, til andre bedrifter. Det er ikke slik at alle store bedrifter eller små foretak nødvendigvis sitter på ressurser eller har kunnskap nok om IT, og dermed trenger de å leie inn eksterne “eksperter” på området. Som i dette tilfellet er meg.

IT-konsulenter kan bli leid inn av mange ulike grunner. F. eks. må en bank passe på at informasjon om kundenes bankkontoer, pålogging, betalingsmønstere osv. er sikret mot andre som kan ha interesse av å få tak i dette. Skoler kan ha behov for nye læringsplattformer på nett. Sykehusene kan trenge flere folk til å utvikle teknologi som gjør at man kan oppdage sykdommer raskere, kanskje gjennom programmer som lærer seg å kjenne igjen tegn på spesifikke lidelser og kan varsle. Dette er bare noen få eksempler på hva man som IT-konsulent kan bli dratt inn i, og her vil blant annet konsulenter med ekspertise innenfor sikkerhet, programmering, grafisk design eller maskinlæring være nyttig. IT-konsulenter jobber rett og slett med å finne smarte måter å løse ting på og jobber innenfor et enorm spekter av fagområder. 

Er du interessert i kommunikasjonsteknologi? Les mer om studiet HER 👩‍💻

Bygg-konsulent

Marie skal begynne som byggkonsulent

Mitt navn er Marie og jeg er i mitt siste semester av en 5-årig master i bygg- og miljøteknikk. Når jeg blir ferdig er jeg utdannet til sivilingeniør innenfor konstruksjonsteknikk, med hovedvekt på dimensjonering av betongkonstruksjoner og betongteknologi.

Som konsulent innenfor bygg fungerer man som en rådgiver, og hjelper kunden med å sørge for at konstruksjonen overholder lover og regler, og beregner at konstruksjonen tåler belastningene den blir utsatt for. I tillegg produserer man tegninger og digitale modeller som brukes under planlegging og bygging av konstruksjonen.

I januar starter jeg i et rådgivende ingeniørfirma der jeg skal jobbe med å prosjektere kaier og havneanlegg. Her har jeg hatt sommerjobb i 2 år, og har fått en forsmak på hvordan det er å jobbe der. En av oppgavene jeg jobbet mest med og synes var veldig spennende, var å dimensjonere nødvendig tykkelse på et betongdekke som skulle støpes på en kai. Da fikk jeg virkelig brukt det jeg har lært på NTNU om betong, og læreboken om betongkonstruksjoner var god å ha.

Er du interessert i bygg- og miljøteknikk? Les mer om studiet HER 👷‍♀️

Samfunnsøkonomisk-konsulent

Jeg har gått master i samfunnsøkonomi på Dragvoll, og har nå jobbet i konsulentbransjen i et år. Jeg er ansatt i det som hovedsakelig er et teknologifirma, og jobber med digitalisering i offentlig sektor.

Akkurat nå jobber jeg på et IT-prosjekt hos en stor aktør innen pensjon. Selv om jeg ikke har en teknisk utdannelse finnes det nok av oppgaver for meg som har en mer samfunnsvitenskapelig utdannelse. For eksempel tolker jeg pensjonsregler og beskriver dem på en slik måte at utviklerne forstår hvordan de skal programmere pensjonsberegningene. Jeg jobber hele tiden svært tett med mennesker fra kunden for å sikre at vi skaper løsninger som er til det beste for selskapet i fremtiden.

Problemstillingene vi møter er gjerne komplekse, og jeg føler virkelig jeg får bruke de analytiske evnene jeg har opparbeidet meg gjennom utdannelsen. Ofte er det ingen som har «fasiten» på hvordan vi skal løse problemer, og vi jobber hele tiden interaktivt for å forme det beste sluttproduktet. Jeg trives svært godt i denne varierte hverdagen, hvor jeg får jobbe i et mangfoldig miljø hver dag.

Er du interessert i samfunnsøkonomi? Les mer om studiet HER 💸


Som du sikkert skjønner er det altså utrolig mye forskjellig man kan gjøre som konsulent, og disse jentene er bare eksempel på noe av det 🤓 Flere ulike studier kan også jobbe som samme type konsulent, så det er mange muligheter å velge mellom!

Har du noen spørsmål er det bare å legge igjen en kommentar, sende oss en DM på instagram @ntnustudent eller kontakte oss på facebook NTNU Neste Stopp 😃

-Tora, 5.klasse, datateknologi

One thought on “Konsulent, hva er det?

Leave a Reply