I 1 av 3 år på bacheloren kan du gjøre nesten hva du vil!!


Vel – kanskje ikke helt, men du har mange muligheter! Ved noen av studiene på NTNU er det fokus på at du har bredde. Men hva menes det egentlig med bredde? Jo – at du har kunnskap enten utenfor det du studerer eller fordypning i det du synes er mest spennende!

Hva er egentlig et breddeår?

Breddeår er som ordet tilsier – et år hvor du skal få bredere kunnskap om noe. Noen studier ved NTNU legger opp til at du 3. og 4. semester får velge (nesten) fritt hvilke fag du vil ta og hvor du vil ta de. Et breddeår er 60 valgfrie studiepoeng, noe som vil si at du enten kan fordype deg innenfor samme type fag som du tar i bacheloren din, ta et helt år på utveksling eller bare prøve deg på noe helt annet!

Ikke alle studier har lagt opp til at du kan ha et breddeår. Det skal være opplyst om dette på studiets nettside under kategorien “studiets oppbygning”. Hvis du lurer på noe eller ikke finner den informasjonen du leter etter, kan du alltids kontakte oss, studiet direkte eller studieveileder.

Utveksling et helt år?

I ditt breddeår kan du velge å dra på utveksling! Dette er en perfekt mulighet for å lære språk, kultur og kanskje studere det du elsker i helt andre omgivelser? NTNU har avtaler med mange universiteter over nesten hele verden, noe som gjør at du har mange muligheter. Du kan velge å fordype deg innenfor det du studerer, eller ta helt andre fag. Det eneste du bør passe på dersom du skal på utveksling er at fagene du tar ikke overlapper eller er like de fagene du allerede har tatt eller skal ta ved NTNU.

På utveksling kan du ta forskjellige fag og få mange nye erfaringer!

Årsstudium som breddeår

Synes du det er vanskelig å velge hva du skal studere? Står du kanskje mellom to studier du synes høres spennende ut? I breddeåret ditt kan du velge å ta et årsstudium i akkurat det som interesserer deg. Kanskje vil du studere samfunns- og idrettsvitenskap, men du har også lyst til å bli lektor? Da kan du for eksempel velge å ta pedagogiske fag eller fag innenfor det du vil bli lektor i, i breddeåret ditt.

Har du et årsstudium fra før?

Har du gått et årsstudium allerede? Da kan det året i noen tilfeller bli brukt som et av årene i en bachelorgrad ved NTNU! Hvis du har gått et årsstudium i noe som ditt institutt godkjenner som breddeår har du mulighet til å få dette godkjent som et av årene i din bachelorgrad!

Hvorfor er breddeår så kult? Spør kanskje du.

Jo – breddeår er kult fordi:

  • Dersom du er usikker på hva du vil studere kan du i noen tilfeller gå første året på to studier før du bestemmer deg for hva du vil ha bachelor i!
  • Du kan fordype deg i det du synes er aller mest spennende
  • …eller teste ut noen fag som du kanskje synes høres litt interessante ut
I et breddeår kan du ta et årsstudium i det du synes er gøy!

Så dersom du er redd for å velge feil, eller sitter med følelsen av at du kunne tenke deg å prøve ut litt forskjellige ting – frykt ikke! Et breddeår kan være nyttig både for å få mer kunnskap og for å få erfaring.

Lurer du på noe angående breddeår eller andre ting om studier ved NTNU? Ta gjerne kontakt med oss på Facebook, Instagram eller legg igjen en kommentar her på bloggen!

-Stine, Europastudier med statsvitenskap, 2.år

12 thoughts on “I 1 av 3 år på bacheloren kan du gjøre nesten hva du vil!!

Leave a Reply