Fashionista på studentbudsjett?

Er du en student på budsjett, men ønsker å freshe opp garderoben? Hva skal du gjøre? Joda, fortvil ikke! Her kommer fire kjappe tips for hvordan du kan være fasjonabel på et stramt budsjett. Noen av disse tipsene høres kanskje selvfølgelig ut, men kanskje du får noen nye ideer!

1. Byttedag

I min vennegjeng pleier vi et par ganger i året å arrangere en såkalt “byttedag”. Her tar alle med seg plagg de ikke bruker lenger og bytter klær med hverandre. Dette er en fin måte å få litt variasjon i garderoben, samtidig som du får nye ting helt gratis! Jeg har en en huskeregel jeg pleier å følge: dersom plagget har hengt i skapet i over 1-2 sesonger uten å ha blitt brukt, så er det på tide å gi plagget nytt liv hos en ny eier. 

Større byttedager arrangeres også rundt omkring i ulike byer. Du kan finne slike arrangementer blant annet på Facebook eller i appen OBOS Nabohjelp (trenger ikke være OBOS-medlem for å bruke appen). 

2. Reparer plagg

Har favoritt jeans din fått et hull? Eller en jakke som mangler en knapp? Som student kan det være dyrt å kjøpe nytt, men heldigvis kan det meste fikses. Plaggene dine kan ha en lengre livstid om man reparerer det eller tar litt ekstra godt vare på de, her kommer to kjappe hacks: 

Skomakeren
Spør din nærmeste skomaker! Skomakere kan hjelpe deg med å så mye mer enn bare sko. De fikser alt fra ødelagte sømmer, pusser og reparerer sko, glidlåser og fikser remmer på ødelagte vesker m.m! Dersom du har sko av skinn holder disse mange sesonger om man behandler skoene med kremer gjennom sesonger og passer på å tørke av skitt og smører de på slutten av sesongen. 

Butikker som eksempelvis Prisløs i Trondheim arrangerer noen ganger gratis reparasjon av klær. Her gjelder det å holde øynene åpne i området rundt deg, og klink til for en gratis klesfiks! 

Kjøpte en veske med ødelagt hemp, og oppsøkte en lokal skomaker. Han fikset låsen til den nette sum av 20kr. Prisene kan variere, men de gjør often en grundig og god jobb!
En jevnlig vask og polering av skoene (spesielt sko av skinn) holder ofte i flere sesonger. Spør i skobutikken om produkter for dine sko 🙂

Jeans-hack
Jeans med stretch stoff mister gjerne fargen etter et par runder i vaskemaskinen. Selv om fargen falmer, betyr det ikke at man må kjøpe en ny for det. Et lurt triks er å kjøpe farge på Panduro, Jernia og andre nettsider/butikker. Du vasker jeansen med posens innhold, og vipps så ser jeansen splitter ny ut! Husk å kjøpe riktig farge og følg instruksen på esken.

Farge til tekstil kan kjøpes både på nett og i butikk. Dette er et eksempel på en fargeeske for rødlige plagg.

3. Loppis

Det er mange kule klær av god kvalitet som trenger nye eiere. På loppemarked kan du finne mange skjulte skatter. Her selges det ikke bare klær, men også turutstyr, interiør og andre ting du måtte trenge. På loppis kan finner du gjerne unike plagg som man ikke nødvendigvis selges i vanlige klesbutikker lengre, og dersom klærne er i stand til å kunne selges videre tyder det gjerne på at det er ting av god kvalitet. Samtidig er det også bra for miljøet å ta vare på det som allerede er produsert, enn å øke etterspørselen etter helt nye klær 🙂

Følg med på Facebook eller i kartet til OBOS Nabohjelp appen og Facebook. På Facebook kan du søke på «loppemarked», «loppis» etc. og se om det er noe som skjer i nærheten av deg. Tips: Du kan også søke etter område, grupper eller arrangementer. 


4. Selg eller kjøp brukt (Tise, Fretex, Finn.no)

Har du har noe som ikke passer lenger eller ikke bruker? Da kan du selge dette gjennom apper som Tise eller på Finn.no. Her kan du selge alt fra sportsutstyr, klær, sko, elektronikk etc. Om klærne du har er i god stand kan du tjene noen ekstra kroner på å selge de her.

En annen mulighet er å gi det til Fretex, de syr om klær eller andre plagg og lager det til nye produkter de selger i butikkene sine.

Sara, master i media, kommunikasjon og informasjonsteknologi, 2. år

Leave a Reply