Ukas student: Sosialantropologi

Ukas student er Maren som studerer Sosialantropologi. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Maren på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Heisann! Jeg heter Maren Sofie, og er 23 år. Jeg studerer sosialantropologi og går på tredjeåret på bachelor. I breddeåret mitt (som er andreåret i bachelorprogrammet hvor man kan velge emner selv) tok jeg et halvt år med samfunnsøkonomi og halvt år med enkeltemner på utveksling i Australia.

Før jeg starter på studiene hadde jeg et år på folkehøgskole der jeg gikk på linjen ekstremsport, og et år med reising, jobb og enkeltemner. På fritiden er jeg på trening, finner på festligheter med venner, holder på med verv, drar turer på fjellet og reiser mye.

Hvorfor valgte du å studere sosialantropologi?

En stor andel av livet mitt går til reising og det er noe jeg elsker! Jeg liker veldig godt å lære om andre kulturer, få nye perspektiver og en bedre forståelse. Da jeg leste om sosialantropologi studiet for første gang syntes jeg det virket spennende, og jobbmulighetene var så mange. Jeg er veldig engasjert i samfunnet og i mennesker. En annen grunn til at jeg valgte sosialantroplogi er fordi jeg syntes det er veldig bra at det ikke tar noen sider om at noen kulturer er bedre/mer rett enn andre.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Studieuken varierer fra semester til semester. Vi har gjennom alle semestrene hittil hatt skole 3-4 dager i uken, der dagene på skolen består av forelesninger og seminarer. De dagene jeg ikke har skole pleier jeg ta igjen det som må leses, eller noen ganger blir det tidligere helg. Ofte møtes vi i kollokviegruppen en gang i uken for å diskutere pensum. Etter jeg har jobbet med skole på dagtid pleier jeg enten trene, gjøre noe sosialt med venner, se på en serie med kollektivet eller kjæresten min.

Hvordan liker du Trondheim som studieby? Hvordan er studentmiljøet?

Jeg stortrives i Trondheim! Jeg har nå bodd her i 2 år, og er på mitt tredje og synes byen bare blir koseligere. Når jeg flyttet opp hit kjente jeg ikke så mange, men siden det er så lett å bli kjent med folk her så får man seg fort mange venner. Nå støter jeg på kjente ansikt stadig, og det er hyggelig å ha mennesker som man kjenner rundt seg.

Du har kanskje hørt det før, men å engasjere seg i verv er veldig gøy! Jeg hoppet i et verv som styremedlem i linjeforeningen på starten av studiet, selv om jeg var usikker på hva det gikk ut på. Men via linjeforeningen ble jeg kjent med mange fra samme studie og innad i styret ble vi også en god gjeng. Jeg fikk være med på planlegging av arrangementer av både det sosiale og faglige, som gjorde at jeg ble fort kjent med sosialantropologi faget og hva linjeforening gikk ut på. I dag er jeg leder for linjeforeningen og det er stas!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Det er flere jobber jeg syntes virker spennende, som for eksempel innen bistand, organisasjonsutvikling eller internasjonalisering. Jeg har tenkt på å ta en master, men usikker i hva enda, så den beslutningen vil være mer med på å avgrense hva jeg har tenkt til å jobbe med.

Hvilke jobbmuligheter har man med en grad i sosialantropologi?

En grad i sosialantropologi gir mange ulike jobbmuligheter. Man kan for eksempel arbeide med det flerkulturelle samfunnet (gjennom integrering av innvandrere og tilrettelegging for flyktninger og asylsøkere). Arbeide med bistand, miljø, og utviklingsspørsmål i store selskaper som Redd Barna og Regnskogfondet. Eller som forsker som jobber med å studere fremmedkulturer ute i felten.

Du kan lese mer om jobbmulighetene her.

Er deler av sosialantropologi på engelsk?

Ja, noen av foreleserne er engelske og derfor underviser på engelsk, men det er ikke mange- de fleste underviser på norsk. Vi har mye av pensum på engelsk (men ikke alt). Eksamen skjer på norsk, med mindre annet er ønskelig kan det være mulig.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Maren her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

Leave a Reply