Min studieuke – Sosiologi

Hva gjør egentlig en student? Har man mye fritid? Blir det sene kvelder på skolen? Og hva er forskjell på øvingstimer og forelesninger? Studentlivet er ikke alltid så lett å forstå, men her får du et lite innblikk i min uke som student ved NTNU!

Hei! Mitt navn er Lina, jeg er 22 år gammel og går tredjeåret på en bachelor i allmenn litteraturvitenskap. Dette året har jeg et breddeår og tar et årsstudium i sosiologi. Instituttet for sosiologi og statsvitenskap holder til på Dragvoll i Trondheim. Sosiologi handler om menneskelig samspill og hvordan mennesker oppfører seg og former samfunnet rundt seg. Dette semesteret har jeg to fag, som begge har to forelesninger hver i uka, og et seminar i hvert fag. Fagene heter sosiologi og samfunn og innføring i sosiologi.

Her kan du lese mer om sosiologi!

Sånn ser timeplanen min ut dette semesteret

Mandag:
Mandagen starter tidlig med seminar allerede kvart over 8. Dette seminaret er obligatorisk, og det hjelper veldig på motivasjonen til å komme seg på skolen så tidlig. I et seminar er man færre personer enn i forelesning og det er lagt opp til gruppearbeid og diskusjoner. Dette faget har vi mappeeksamen i, noe som betyr at det er flere innleveringer gjennom semesteret. To av disse er et blogginnlegg og en podkast som leveres i grupper man får på seminaret. Etter seminaret har vi forelesning som betyr at foreleser går gjennom pensum!

Tirsdag:
Denne tirsdagen var det faktisk sosiologifestival i Trondheim! Her var det forskjellige sosiologer som var med i paneler og diskuterte ulike sosiologiske temaer. Det var også flere musikkinnslag og mulighet for sosialisering og kos. Festivalen pågikk fra morgen til kveld og det var derfor ingen forelesninger eller seminar den dagen.  En litt annerledes skoledag, men veldig lærerikt og gøy! 😄

Onsdag:
Første forelesning på onsdager er klokken 10 og denne uka klarte jeg faktisk å komme meg opp såpass tidlig at jeg fikk lagd en ordentlig god frokost før første forelesning. Vanligvis rekker jeg bare å hive i meg to knekkebrød før jeg løper til bussen 🤭.

To forelesninger rett etter hverandre kan være en prøvelse, men vi får pauser underveis og mellom forelesningene. Disse bruker jeg ofte til å strekke på beina og kjøpe noe godt å drikke for å holde energinivået oppe.

På kvelden dro samboeren og jeg på fotballkamp. Når fotballaget fra hjembyen min kommer på cupbesøk til Trondheim måtte vi selvfølgelig støtte! I Trondheim er det heldigvis mye å gjøre på fritiden, så man slipper å tenke på skolen hele døgnet hvert fall.

Torsdag:
Torsdager har jeg hverken forelesninger eller seminar dette semesteret. På universitetet er det lagt opp til at man skal lese mye mer selv og at mye av læringen skjer på egenhånd. Jeg hadde egentlig satt av dagen fra klokken 10 til 16 til studering av pensum, men jeg kom meg ikke i gang før 12, og holdt kun ut en time, hehe 😅. Jeg nøt heller en lang frokost og endte opp med å vaske leiligheten istedenfor, så følte det var en produktiv dag likevel.

Pensum for dette semesteret

Fredag:
Fredagen er jo også fri for forelesninger og denne dagen valgte jeg å ta helt fri. Jeg startet faktisk dagen med en joggetur med ei venninne, noe som skjer litt for sjeldent. Brukte deretter formiddagen på å lese bok med en kopp te, og bare tok det veldig rolig.

Perfekte omgivelser for en joggetur

Selv om jeg ikke fikk brukt torsdagen og fredagen så veldig fornuftig denne uken, er det veldig deilig å ha hele dager man kan bruke som man vil. Når jeg har vært på forelesning er det veldig deilig å komme hjem å kunne bruke tiden på andre ting enn skole. Etter hvert når det nærmer seg frister for de ulike eksamensdelene og semesteroppgaven er det greit å ha litt ekstra tid i hverdagen til å kunne jobbe med skole. Forhåpentligvis litt mer produktivt enn den uka her. Når eksamensperioden nærmer seg pleier også heldigvis jeg å bli litt mer effektiv og ha enda mer motivasjon til å studere også på egenhånd.

Hvor mye man velger å lese eller jobbe med studiet på egenhånd varierer fra student til student. Noen trenger å lese mye og vil ha full kontroll gjennom hele semesteret, mens andre (som meg 🙃) er mer skippertaksstudenter. Hvor mye jobb det er varierer også fra studie til studie og fra semester til semester.

Dette var et lite innblikk i mitt liv som sosiologistudent, er det noe du lurer på er det bare å legge igjen en kommentar!

Lina, sosiologi/allmenn litteraturvitenskap 3.år

One thought on “Min studieuke – Sosiologi

Leave a Reply