Q&A – studiehverdag

Hva spiser egentlig en student? Bare nudler? Hvor mye koster studentlivet? Hvordan skal jeg få meg venner? Hvordan er Trondheim som studentby? Dette er noe av det som blir tatt opp i månedens Q&A!

På mandag fikk dere stille oss spørsmål på vår instastory (@ntnustudent) om studenthverdagen. Her kommer svar på noen av spørsmålene <3 Psst: fikk du ikke svar på spørsmålet ditt – send oss en DM!!!

Studentmat og økonomi

Har du noen middagstips?

Det evige dilemmaet: Hva skal jeg ha til middag?? Dette sliter jeg med hver uke! Jeg skal innrømme at jeg som student spiser veldig mye taco. Hvis jeg mekker taco på fredag, blir det fort taco fire dager i strekk, hehe.

Kan ikke skryte av ekstrem kreativitet på matlagingsfronten, og hvis jeg først skal lage noe fancy er det alltid et par ingredienser som sløyfes for å spare et par kroner 😛

Hvis jeg skal komme med tre enkle middagsretter som jeg pleier å lage (utenom taco), så blir det disse:

  1. Laks med blomkålpurè (fisk er bra for oss).
  2. Blomkålsuppe (du kan bruke halve blomkålen fra purèen = økonomisk 😉 )
  3. Pannekaker! Veldig billig å lage, og er litt som å ha dessert til middag. WIN.

Her er noen av mine middager det siste året:

Ellers vil jeg anbefale å følge matbloggere som disse tre på instagram! Da kan du få masse gratis inspirasjon når du ikke aaaaner hva du har lyst på.

Hvor mye koster det å leve som student?

Dette er utrolig vanskelig spørsmål å svare helt konkret på – det er nemlig veldig forskjellig fra student til student. Noen studenter har jobb ved siden av studiet, mange har sommerjobb og andre overlever fint på stipendet fra lånekassen.

Noen har høy husleie, andre har lav husleie. Noen har strøm, internett og vann inkludert i leien, andre betaler dette i tillegg.

Jeg kan jo bruke meg som eksempel for å vise hvor mye en studenttilværelse kan koste. Hver måned får jeg 8265 kr fra lånekassen i lån og stipend. Dette gjelder de fleste studenter. I tillegg jobber jeg hele sommeren og litt ved siden av studiet. Dette gjør at jeg kan bruke litt mer enn det som kommer inn fra lånekassen 😀 Her er en ish oversikt over en typisk måned:

Studieby

Hvordan skiller Trondheim seg ut fra andre studiebyer?

Trondheim er nok på mange måter ganske lik andre studentbyer, men det er selvfølgelig også store forskjeller. Det er veldig mange studenter i Trondheim, vi utgjør en stor del av befolkningen. Dette gjør at studentene på en måte har “tatt over” store deler av byen, og om sommeren (når en stor andel av studentene er hjemme) blir Trondheim beskrevet som en spøkelsesby. Dette er noe av det jeg elsker med å være student i Trondheim.

Trondheim<3

Ellers vil jeg si at fordelene med Trondheim er mange, bare se her:

  • Det er alltid noe som skjer her i Trondheim – enten det er arrangert av studenter eller “vanlige folk”. Quiz, bingo og konserter på studentersamfundet, arrangementer med linjeforeningen, julemarked osv. osv. osv. Du kjeder deg sjelden i Trondheim!
  • UKA! Norges største kulturfestival arrangeres av og for studenter annethvert år i Trondheim. Dette er et arrangement som varer i nesten 1 mnd, hvor det skjer masse gøy hver dag! Vi snakker revy, konserter, trønderfest, oktoberfest, stand up, forskjellige show +++. I år arrangeres UKA! fra 3. – 27. oktober!
  • Nærhet til både skog og sjø! I Trondheim har vi kjempefine turmuligheter i bymarka, med gåavstand fra sentrum. Det er også mange fine steder langs sjøen. Liker du å gå på tur, løpe i skogen eller sove i hengekøye er det bare å komme seg ut!
  • Byen er akkurat passe stor! Man kan være litt anonym, samtidig som man gjerne møter bekjente rundt omkring.

Er det vanskelig å få seg venner?

Mennesker er forskjellige. Noen er veldig utadvendte og får seg venner overalt, andre er litt mer beskjedne og syns tanken på å få “skaffe seg venner” kan være skummel. Jeg selv er nok litt type nr. 2.

Mitt beste tips til å bli kjent med andre og få seg venner er å være med på ting som skjer. Join fadderuka, bli med på linjeforeningens arrangementer og si ja hvis noen spør om du vil være med på noe sosialt!

Å skape gode vennskap tar selvfølgelig litt tid, men det skjer ingenting hvis du blir hjemme i sofaen <3

PS. her har Gaute skrevet et helt innlegg om det å få seg venner😉

Disse to møtte jeg på studiet for snart 3 år siden <3

Eksamen

Når begynner du å forberede deg til eksamen?

Dette er nok veldig individuelt og varierer fra person til person. Jeg for min del elsker å være ute i god tid, og er ikke en typisk “skippertaksperson”. Jeg liker å jobbe jevnt gjennom semesteret, sånn at jeg ikke må lære meg alt i eksamensperioden! Dette betyr på ingen måte at jeg leser til eksamen hele semesteret, men ved å jobbe jevnt med pensum er jeg bedre rusta når eksamensperioden setter i gang.

De fleste studier har siste forelesning/undervisning noen dager før første eksamen, slik at man får noen dager til å forberede seg. Jeg pleier å begynne litt før dette, men når undervisningen er overstått starter eksamensforberedelsene for fullt!

Andre studenter jobber best under press og begynner først lesingen når eksamensperioden er i gang 🙂 Man må rett og slett kjenne litt på hva man har behov for selv.

Håper du likte månedens Q&A, og at du ble litt klokere på studenthverdagen <3

Kommenter under eller kontakt oss på instagram (@ntnustudent) eller facebook (NTNU Neste Stopp) hvis du har spørsmål eller kommentarer 🙂 Vi svarer gjerne!

-Ane, bioingeniør, 3. år

Leave a Reply