Ukas student: Matteknologi

Ukas student er Hedda som studerer Matteknologi. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Hedda på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg er en 21 år gammel jente fra Sandnes som går 2. året på Matteknologi. Etter 6 år på Kypros, kom jeg tilbake til Norge i 2. klasse på studiespesialiserende videregående. Etter videregående dro jeg inn i Luftforsvaret i september og hadde et fantastisk år som vaktsoldat på Ørlandet til jeg førtidsdimmiterte for å begynne på NTNU i august.

Jeg fikk meg en kjempegod gjeng med venner, og innen det andre semesteret hadde jeg to spennende 1-årige verv; Institutt tillitsvalgt i Studentrådet NV (det Naturvitenskapelig fakultet) og styremedlem som bedriftsansvarlig i linjeforeningen vår Cibus. På fritiden er jeg mye med venner, jobber deltid i klesbutikk, trener, og er selvfølgelig med på linjeforeningens festiviteter!

Hvorfor valgte du å studere Matteknologi?

Jeg har alltid elsket realfag og er opptatt av miljøproblematikken. Når jeg først så på studier så jeg mye på studier som for eksempel Fornybar energi og Geofag. Men, etter å ha blitt briefet av min vegetarianske tvillingsøster om kjøttindustrien, så fikk jeg stor interesse for matbransjen og problematikken som kommer med. I tillegg syns jeg at den kulinariske verden er utrolig spennende!

Matteknologi traff derfor midt i blinken for meg med den varierte og brede kunnskapen man får innenfor blant annet prosessteknologi, emballasjeteknologi, produktutvikling, osv. Matteknologi har også et integrert semester i praksis, som gir oss et godt innblikk i matbransjen. Det er også mulig, og lett, å ta praksis som utveksling. Dette syns jeg var veldig attraktivt, så heldige meg skal til Leeuwarden i Nederland neste semester!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En typisk studieuke varierer veldig fra semester til semester, men vi begynner ofte kl. 08:15 eller 10:15, og slutter gjerne kl. 14 eller 16. Disse dagene er fylt med spennende forelesninger og øvingstimer. Noen semester, spesielt det første året, er det lab ca. 1 gang i uka. Dette semesteret, altså 3. semester, har vi kun lab i ett fag: produktutvikling og sensorisk analyse – brygging av håndverksøl. 

Hvis du vil lese mer om studiets oppbygning kan du gjøre det her.

Hvor mange er dere per kull?

Vi er ca. 30-50 stk per kull, så vi har relativt små klasser og får dermed et kjempefint miljø!

Hvordan liker du Trondheim som studieby? Hvordan er studentmiljøet?

Jeg syns Trondheim er en fantastisk studieby, hvor alt er nært og lett å komme seg til. Du har alt du trenger og det er masse medstudenter her! Vi har et skikkelig godt studiemiljø her, og det virker som det er noe som skjer som passer oss studenter hver eneste dag. Jeg føler at jeg også må nevne Studentersamfundet som er en «hub» for studenter, og er en plass hvor vi møtes, drar på konserter og debatter, spiser og mye mer. 

Hvilke realfag kreves og hva var poenggrensene for i år?

Det er realfagskrav fra og med dette året, dvs. at man må ha Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og ett av følgende krav:

  • Matematikk R2 eller
  • Fysikk 1 og 2 eller
  • Kjemi 1 og 2 eller
  • Biologi 1 og 2 eller
  • Informasjonsteknologi 1 og 2 eller
  • Geofag 1 og 2 eller
  • Teknologi og forskningslære 1 og 2.

Dette kan du lese mer om på studiets hjemmeside. I og med det var første gang med reafagskrav i år, var det heller ingen grense i år.

Hvis man kan komme inn på studier pga. 23/5 regelen, er det da vanskelig å gå Matteknologi uten realfag i ryggen? 

23/5 regelen er en måte å oppnå generell studiekompetanse på. Regelen er at: Du fyller minst 23 år i opptaksåret, har fullført og bestått studiekompetansefagene og har minst 5 års utdanning eller yrkespraksis. 23/5 regelen kan du lese mer om her.

Om det er vanskelig å gå matteknologi kommer an på hvor hardtarbeidende man er, men jeg vil si at det ville vært ganske krevende. Vi har mye kjemi, fysikk og biologi i emnene våre, så jeg ville anbefalt å tatt et grunnleggende realfagskurs før man begynner på Matteknologi.

Kan man gå Matteknologi og så ta en master i ernæring? Og bli ernæringsfysiolog?

Det er mulig å ta master i ernæring etter en bachelor Matteknologi, ja, men jeg er usikker på om man får tittel som ernæringsfysiolog. Angående saker som dette er det lett å ta kontakt med studieveileder som kan forklare hvordan dette gjøres!

Hvordan er det å få jobb etter studiene? Hva er en typisk arbeidsplass?

Siden vi har praksis, og matteknologer trengs i de aller fleste matproduserende selskap, så er det veldig greit å få seg jobb etter studiene! Vi har mange samarbeidspartnere på Matteknologi, og det er flere som får seg jobb der de hadde praksis. Det er vanskelig å si hva en typisk arbeidsplass er, fordi det er så mye man kan gjøre! Noen eksempler er å jobbe i Mattilsynet, som kvalitetsinspektør på produksjonslokaler, produktutvikler, og mye mer.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Forskning på bærekraftige muligheter innenfor mat, om det er prosessanlegg eller å se nærmere på kjemien av produkter for å finne mer bærekraftige løsninger!

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Hedda her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, medievitenskap, 3. år

Leave a Reply