Hvordan skape vennskap som student

(Foto: Elin Iversen)

Helt ny by, helt nytt bosted, helt nytt studie. Overgangen fra trygge omgivelser hjemme og vennskap som har vart siden barnehagen, kan være tøff. Her følger noen gode tips til hvordan du kan knytte nye bånd i Gjøvik, Trondheim eller Ålesund.

Bruk fadderukene

Den første dagen på et nytt studium er alle i samme båt. Ingen kjenner noen, så dermed er fadderukene en god mulighet til å skape bånd for livet. Ta initiativ til å starte samtaler, og finn ut hvem studiekameratene dine er. Både faddere og fadderbarn har et like stort ønske som deg om å ha størst mulig nettverk innad på studiet. Sørg derfor for å bli med på mest mulig av det som skjer i fadderukene. Selv om det kanskje ikke frister med Trønderfest utendørs i øs pøs regnvær, er det akkurat de opplevelsene som skaper bånd. Det kan være nettopp denne festen dere fortsatt snakker om og minnes når dere senere feirer siste eksamen!

Fadderukene over – jeg har fortsatt ikke “bondet” med noen!

Kanskje føles det litt tomt når fadderukene er forbi, og du selv må fylle hverdagen med opplegg. Mye løsner om du viser initiativ og er et ja-menneske. De fleste studier har innleveringer gjennom semesteret – spør sidemannen i klasserommet om dere ikke kan gjøre en av dem sammen. I hver eneste forelesningstime er det dessuten en pause midtveis – hev blikket og snakk med folk, heller enn å la deg synke ned i mobilen din.

Det startet med eksamenslesing, men utartet seg til vennskap!

Selv om fadderukene er over, arrangeres det stadig sosiale arrangementer for studenter fra samme linje. Alt fra småting som «Stammtisch» og quiz for tyskstudentene, til børsfest og ball for studentene på industriell økonomi. Hvert eneste studium har sine sosiale arrangementer, hvor du kan møte og bli kjent med folk som studerer det samme. Snakk med folk, lær deg navnene deres. Plutselig er du på hils med noen som du kan ta en kaffe med når du trenger en lesepause.

Når du ikke trives med folka fra studiet

Heldigvis er NTNU-byene mangfoldige, med flere tusener av studenter og massevis av muligheter. Flere av NTNUI-gruppene er åpne for idrettsglade studenter uansett sportslig nivå. Blant annet har rumpeldunkgruppa hatt stor suksess med å sette det sosiale fokuset jevnhøyt med det sportslige. Folk gleder seg til trening, både fordi selve sporten er gøy, men også fordi du blir sett og akseptert som den du er.

NTNUI Rumpeldunk – norgesmestre flere ganger og et så fantastisk sosialt miljø at to av spillerne på bildet endte med å gifte seg! (Foto: Balder Bryn Morsund)

Mangfoldige muligheter for å få seg venner er også bare en e-post eller en mini-søknad unna. Du kan for eksempel melde deg som frivillig for studenthuset i din studieby. Samfundet i Trondheim, Banken i Ålesund eller Huset på Gjøvik trenger alle engasjerte folk til å opprettholde fritidstilbudet sitt for studentene. Her kan du jobbe i team med arrangementer, foto, IT og mye mer – og sånn sett«bonde» med folk som har samme interesser som deg.

Helt til slutt, en ekstremt kort versjon av hvordan du får deg venner som student:

  • Bli med på fadderukene
  • Still opp på sosiale arrangementer
  • Si ja – ta initiativ
  • Skaff deg en hobby

Gaute, Industriell Økonomi og Teknologiledelse, 2.år

One thought on “Hvordan skape vennskap som student

Leave a Reply