Hva betyr de nye reglene til lånekassa for meg?

Fra og med høsten 2019 er reglene for omgjøring av lån til stipend endret. Men hva betyr egentlig omgjøring av lån? Får jeg ikke stipend hvis jeg tar et årsstudium? I dette innlegget forklarer jeg kort hvordan lån og stipend fungerer og hva de nye reglene vil bety for deg!

Dette innlegget er skrevet for kommende studenter. Det handler om regler for studenter ved høyere utdanning, slik som ved NTNU, ikke videregende skole. Det er et kort og forenklet blogginnlegg, mer informasjon er tilgjengelig på lånekassens nettsider.

Hva betyr studielån og stipend?

Når du har fått studieplass kan du søke om studielån. Da har du tre valg:

 • Stipend: Du får utbetalt 48 488 kr i løpet av et studieår som et lån som senere kan bli gjort om til stipend.
 • Stipend + maksimalt lån: du kan få opp til 121 220 kr iløpet av et studieår og 40 % (48 488 kr) av dette kan bli gjort om til stipend
 • Stipend + begrenset lån: Dette kan du velge om du ønsker å begrense hvor mye lån du får. 48 488 kr kan gjøres om til stipend

Tallene over er fra 2019.

Studielån

Studielån går ut på at du får penger hvert år mens du studerer, som du betaler tilbake først når du begynner å jobbe. Ikke alt på en gang selvfølgelig, men over flere år! Det kommer ikke renter på lånet før du er ferdig å studere. Studielån sies å være det beste lånet man kan ha, så selv om det høres ut som utrolig mye penger, trenger du ikke tenke alt for mye på dette enda.

Stipend

Stipend betyr at du slipper å betale tilbake. 40 % av (det maksimale) studielånet kan bli gjort om til stipend. Fra høsten 2019 er det to deler av lånet som kan bli omgjort til stipend: omgjøringslånet og gradsomgjøringslånet.

Bildet over er en skjermdump fra lånekassens støttekalkulator som er en nettside hvor du kan regne ut hvor mye lån du kan få. Til venstre ser du fordelingen av ordinært lån og de to delene som kan bli til stipend.

Omgjøringslånet: 25 %

Omgjøringslånet (25% av basisstøtten) kan gjøres om til stipend hvert år hvis:

 • Du består like mange studiepoeng som du har fått støtte til for å få full omgjøring. Kort sagt: bestå alle fagene du tar. Husk at du har flere forsøk, så selv om det ikke er å anbefale går det fint!
 • Du har inntekt, formue og trygdeinntekter under grensene.
 • Du er borteboer. Hvis du bor sammen med foreldrene dine, får du ikke gjort om lån til stipend.

Gradsomgjøringslånet: 15 %

Gradsomgjøringslånet (15% av basisstøtten) blir gjort om til stipend hvis:

 • Du har fullført en grad
 • Du har inntekt, formue og trygdeinntekter under grensene.
 • Du er borteboer.

Hva regnes som en grad?

Skjermdump fra lånekassens nettsider

VIKTIG: I tillegg til disse, er det noen utdanninger som gir gradsomgjøring selv om de ikke leder fram til en grad.

 • Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU)
 • Helsesykepleier (videreutdanning for sykepleiere)
 • Jordmor (videreutdanning for sykepleiere)
 • Anestesi-, barne-, intensiv-, operasjons- og kreftsykepleie

Hva om jeg tar et årsstudium/enkeltemner?

Hvis du søker om fullt lån vil du fortsatt motta like mye penger, men du har i utgangspunktet ikke rett til gradsomgjøring, med mindre fagene kan inngå i en grad som du fullfører senere. Dette gjelder også hvis du for eksempel bytter fra en sivilingeniørlinje til en annen (med mange like fag) da vil de fagene som kan inngå i den graden du fullfører være “gyldige”

Er dette med lån og stipend fortsatt uklart? Legg igjen en kommentar under eller send oss melding på facebook eller insta! Har du noen viktige spørsmål er det best å sende det direkte til lånekassen, da får du svar fra den sikreste kilden. Under har jeg lagt ved noen relevante linker hvis du vil lese mer.

Omgjøring av lån til stipend for utdanning bestått i 2018

Nye regler for omgjøring av lån til stipend

Omgjøring for studenter i høyere utdanning

-Ragna, 3. år, fysikk og matematikk

3 thoughts on “Hva betyr de nye reglene til lånekassa for meg?

  1. Det stemmer, du kan få studielån, men ingenting vil bli gjort om til stipend, ikke gradsomgjøringslånet heller.
   – Ragna, fysikk og matematikk, 3. år

Leave a Reply