Hvordan komme seg rundt i studiebyene?

“Hva heter busselskapet? Hvilken buss skal jeg ta? Kan jeg ta tog til skolen?” var noen av spørsmålene som vi tenkte på når vi flyttet til ny by. I dette innlegget har vi prøvd å samle sammen ulike måter å komme seg rundt på i studiebyene; Trondheim, Gjøvik og Ålesund.

Trondheim

 • Buss: Jeg må si jeg er fornøyd med det kollektive tilbudet i Trondheim. Det er innimellom forsinkelser (som mange andre plasser), men det går ofte busser. Busselskapet i Trondheim heter AtB. Du kan få kjøpt studentbillett (månedskort) om du trenger det. Husk å laste ned “Studentbevis”appen, uten den vil ikke busskortet ditt være gyldig. Inne på hjemmesiden kan du sjekke ut hvilke busser du kan ta fra A til B, som f.eks. fra skolen til byen. Husk å laste ned appene: AtB Mobilbillett og AtB Reise.
 • Trikk: Det er ikke så mange som vet at det finnes trikk i Trondheim. Den går fra Midtbyen til Lian. Anbefaler deg å ta den i løpet av studietiden! Det er gode turmuligheter på Lian. Finn rutetabellen her.
 • Tog: Jeg tok ikke så mye tog selv, men det er veldig greit å vite at tilbudet finnes! Når jeg var i praksis det ene året var det veldig kjekt, da bussen tok lenger tid. Den går fra mange plasser i Trondheim. Også veldig kjekt å ta tog til/fra Værnes (flyplassen). Du sparer noen kroner om du tar toget enn å ta flybussen.
 • Bysykkel: Er du glad i å sykle, men kanskje ikke har egen sykkel i byen? Da anbefaler jeg deg å kjøpe abonnement slik at du kan bruke Trondheim Bysykkel. Det finnes mange stasjoner nær campusene!

Gjøvik

 • Skysstasjonen: Gjøvik Skysstasjon er samlepunktet til buss, taxi og tog. Herfra går det buss og tog til innad i Gjøvikområdet, nærliggende byer og Oslo.
 • Tog: Hver andre time går det tog til Oslo, og det tar bare et par timer å komme frem. Her får man en liten studentrabatt hvis man er tidlig ute og kjøper billettene på Vy.no.
 • Buss: I Gjøvik arbeides det stadig med å forbedre busstilbudet. Bare i løpet av de få siste årene har det kommet nye ruter og nye busser. De aller fleste bussrutene i Gjøvik-området går nå innom NTNU, slik at det skal være enkelt å komme seg til campus fra hvor enn man bor. Billettene kan man kjøpe i bussen eller i mobilappen Opplandstrafikk Billett. Rutetidene der i mot kan man finne på www.ruter.no

  Ikke nok med at kommunen har tatt i bruk nye busser og bussruter, nå får nye studenter som melder flytting gratis busskort i et helt skoleår. Dette kan du lese mer om her.
Gjøvik Skysstasjon
 • Sykkel og gange: I det siste er det mange hoverboards, e-boards og el-sparkesykler å se i Gjøviks gater. Hele Gjøvik-området består av både bratte og slake bakker, og små elektriske fremkomstmidler passer midt i blinken. Dessverre er det ingen utleie av slikt i byen. Når det er sagt så er det ikke langt å gå mellom de viktigste destinasjonene i Gjøvik. Så man kan lett komme seg rundt kun med kun bena fatt.
 • Taxi: Gjøvik Taxi har 10% studentrabatt ved fremvisning av  gyldig studentbevis. Taxien kan du nå ved å ringe 04711 eller online via deres hjemmesider.

Ålesund

 • Gratis tilbud: I år (2019) ble det i Ålesund testet er ordning hvor alle studenter som melder flytting utenfor Sunnmøre til Ålesund kommune fikk gratis busskort hele skoleåret. Om dette blir noe av til neste år vet vi ikke helt enda, men vi krysser fingrene! Mer informasjon finner du her.
 • Buss: Selskapet som har ansvar for kollektivtransporten i Ålesund heter FRAM. Du kan både betale på bussen (kort og kontant) eller betale gjennom appen deres FRAM. Appen tilbyr ruteplanlegging med gps for å finne ditt nærmeste busstopp, månedskort og enkeltbillett salg. Prisen for en periodebillett (1mnd) for en student koster 395kr. De fleste studenter bor i sentrum, enten nærme NTNU eller i nærheten av moa. Ålesund har to hovedretninger med trafikk som gjør det lettere å velge riktig buss, spesielt siden nesten alle disse bussene går gjennom sentrum, NTNU og moa. Det går busser ca. hvert 12 min helt fram til 18:00. Enten så går den inn mot sentrum eller mot moa, noe som er praktisk som nyinnflyttet student. Sjansen for å ta feil buss og komme for seint til første forelesning blir altså mye mindre.
 • appen:
 • Sykkel: Det finnes dessverre ingen bysykler i Ålesund enda, men sykkel er alikevel et flott fremkomstmiddel om du har privat! På kun 20 min kan du sykle fra sentrum til NTNU og avstandene i byen er enda kortere .

Da håper vi du har litt bedre oversikt over kollektivtrafikken i NTNU sine studiebyer! Og lurer du på noe mer er det bare å sende oss en melding! Vi er tilgjengelige på FacebookInstagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen.

Silya, Viktor og Linn

Leave a Reply