Overgangen fra studentlivet til jobblivet

Etter en veldig lang og fin sommerferie uten jobbing var det endelig min tur til å begynne å jobbe og bli voksen! Det var mye jeg grua meg til og det var mange tanker om hvordan livet skulle bli. For hvordan er det egentlig å gå fra å være student til å begynne å jobbe 100%?

Etter fem fantastiske år i Trondheim var det (dessverre) på tid å flytte hjemover til Østlandet. Jeg har studert grunnskolelærer (5.-10.trinn) med fordypning i norsk, KRLE og spesialpedagogikk. Nå jobber jeg som spesialpedagog og faglærer på 6.-og 7.trinn. Det er fantastisk! Som jeg skrev over så gikk sommerferien til å gruglede seg til å starte et nytt kapittel i livet. Jeg grua meg til å ikke få den samme friheten som man har som student, ikke være i Trondheim lenger og selvfølgelig; hvordan vil det egentlig gå?

De første ukene i jobb

Nå har jeg jobbet i tre uker og jeg stortrives! Det er ikke noe vits å legge skjul på at det er slitsomt, men det er ikke så rart når det er så mye som skjer hele tiden og utrolig mye informasjon. Det er mange å bli kjent med, kollegaer og elever. Vi var så heldige som fikk dra på seminar, noe som gjorde at vi ble bedre kjent med kollegaene.

Får jeg bruk for noe av det jeg har lært? Ja, så absolutt! Men jeg er langt ifra ferdig utlært! Det er vel nå den virkelige eksamen begynner 😉 Det er mye nytt som jeg ikke har lært mens jeg har studert, men heldigvis har jeg så hjelpsomme kollegaer. Heldigvis har jeg vært i praksis og jobbet som lærervikar, så jeg har jo noe erfaring fra før. Notater og bøker fra studietiden har jeg fått bruk for – så et tips: ta vare på notater og pensumbøker! Det er også stas å være yngst på arbeidsplassen, endelig få mer inn på konto enn studielån og stipend og selvfølgelig, rutiner i hverdagen.

Fra skolen

En typisk hverdag for meg nå starter 07.45. Da er det bare å hive i seg frokost og gjøre seg klar for undervisning. Disse ukene har det bestått av lange dager, men nå som jeg begynner å komme inn i det slipper jeg vel å jobbe til rundt 17-18 hver dag! Det er jo en stor overgang fra studentlivet.

Ellers er jeg veldig glad for at jeg slipper innleveringer og å øve til eksamen. Ser virkelig frem til desember – endelig en førjulstid uten stress og eksamenstid! Selvfølgelig er det mye rapportskriving, osv. som lærer, men det blir noe helt annet. Det er så herlig å våkne opp hver dag med et smil og glede seg til å møte alle de fantastiske elevene hver dag – da vet man at man har valgt riktig yrke! Til slutt vil jeg si; nyt årene dine som student! Det går fort over, og plutselig er det du som skal ut i arbeidslivet.

-Silya, tidligere lærerstudent (5.-10.trinn).

Leave a Reply