Min studieuke – Bioingeniør

Hva gjør egentlig en student? Har man mye fritid? Blir det sene kvelder på skolen? Og hva er forskjell på øvingstimer og forelesninger? Studentlivet er ikke alltid så lett å forstå, men her får du et lite innblikk i min uke som student ved NTNU!

Hallais. Mitt navn er Ane! Jeg er 23 år gammel og har akkurat begynt på 3. (og siste) år på bioingeniørutdanningen – uææhh. Utdanningen min har base på campus Øya i Trondheim, hvor vi blant annet har superfine studentlaboratorier. Dette semesteret er litt annerledes oppbygd enn de forrige – vi har nemlig ett og ett fag (og første eksamen er allerede om 3 små uker..).

Faget jeg har nå heter laboratoriemedisin. Det er delt opp i fem forskjellige temaer:

  • Uke 1: Celleskade, celledød og betennelse
  • Uke 2: Vekstforstyrrelser og svulster
  • Uke 3: Sirkulasjonsforstyrrelser
  • Uke 4: Væske- og elektrolyttforstyrrelser, syre- og baseforstyrrelser
  • Uke 5: Hormonforstyrrelser
  • Uke 6: EKSAMEN, ææææ

Faget handler enkelt forklart om systemene i kroppen, og knyttes gjerne opp mot ulike pasientsituasjoner – så langt det mest spennende faget på studiet 😀

Timeplanen

I laboratoriemedisin er det lagt opp til forelesninger, problembasert læring (PBL) og teambasert læring (TBL). Forelesningene er frivillige, mens resten av opplegget er obligatorisk. Vi har ganske få forelesninger i denne perioden, og ingen laboratoriekurs. Det er lagt opp til mye selvstudie, så her gjelder det å ha litt selvdisiplin…

Sånn så forrige ukes timeplan ut:

Mandag

Mandag er som regel den lengste dagen. Vi starter dagen med det som heter problembasert læring. Dette er et opplegg hvor vi samles i faste grupper med en veileder (en av lærerne). Her får vi utdelt en pasientcase knyttet til ukens tema. Denne casen jobber vi med gjennom hele uken, både alene og i PBL-gruppa.

Etter PBL har vi første forelesning i ukens tema. Denne uken var det sirkulasjonsforstyrrelser på planen. Disse forelesningene pleier å være ganske lange.

Tirsdag

Ukas forelesningsdag. Antall timer varierer fra uke til uke, men ligger mellom 2 og 6.

Denne tirsdagen starta jeg ikke før 10, så jeg klarte faktisk å dra meg opp av senga og løpe en tur før skolen (*applaus*) Det skjer ikke hver dag altså! 🙂 🙂

Resten av skoledagen så sånn her ut:

  • 10.15-12.00: Forelesning i farmakologi (læren om legemidler)
  • 12.30-13.30: Referansegruppemøte (referansegruppe = en gruppe som evaluerer faget og gir tilbakemeldinger til foreleserne)
  • 13.30-16.00: Lesing i PBL-gruppa

Onsdag

Ukas første studiedag! For å være mest mulig effektiv, er det lureste jeg gjør å komme meg ut av leiligheten. Jeg liker egentlig å trene på morgenen, så denne dagen var jeg på gruppetimen “PulsStep” på SiT kl. 07.30. Litt tungt å stå opp (selv for et A-menneske), men verdens beste følelse etterpå 😀

Jeg hadde med meg både dusjsaker og skolesaker på trening, sånn at jeg kunne dra rett på biblioteket. Her leste jeg med min goooode venninne på studiet, Tonje <3 Det ble mye fjas og kanskje litt lite lesing, woops.

Torsdag

Enda en studiedag :O Fra 1. og 2. år på studiet, er jeg vant til lange skoledager med få studiedager. To studiedager på rad er altså ganske uvant (men veldig deilig).

Denne torsdagen valgte jeg faktisk å lese hjemme (mest fordi det pøsregna ute, hehe). Det er fint å variere litt hvor man sitter. Når jeg leser hjemme har jeg ubegrensa tilgang på kaffe, jeg kan tasse rundt i joggebuksa og ikke minst: se litt Netflix i pausene. Ikke så veldig effektivt, men veldig lux.

Fredag

Snaaaart tid for helg. Fredag har vi en tre timer lang økt med teambasert læring (TBL). Her samles hele klassen, og jobber med spørsmål knyttet til ukens tema og pasientcase. Veldig morsomt og lærerikt opplegg, hvor alle studentene deltar aktivt.

Når det gjelder hva jeg gjør av skole på kveldstid og i helgene, varierer dette veldig. Noen uker må jeg lese flere timer hver kveld, andre uker er det mindre pensum og mer tid til venner og morsomme ting (jippiii). Uansett prøver jeg å ta lesefri hver fredagskveld og store deler av lørdagen – da er jeg (kanskje) ekstra klar for å gi jernet på søndag 😀

Ukens plan 🙂

Som nevnt over, er dette semesteret (og faget jeg har nå) ganske ulikt fra de andre. Studentlivet er som regel ganske variert, hver uke og hvert år ser forskjellig ut.

Håper du fikk et liiiite innblikk i livet på bioingeniørstudiet! Legg gjerne igjen en kommentar om du lurer på noe <3

-Ane, bioingeniør, 3.år

2 thoughts on “Min studieuke – Bioingeniør

Leave a Reply