Q&A – Fersk student

Studiestart er rett rundt hjørnet, og nervene begynner kanskje å titte frem? For hvordan betaler jeg egentlig semesteravgiften? Når begynner forelesningene? Og hva skjer om jeg går meg vill på campus?

La oss ta en titt på spørsmålene dere sendte oss på Instastory (@ntnustudent) 😃

Fadderuken

Er fadderuken to uker lang?

Det er den! Kanskje rart å kalle det fadderUKEN når det er to uker, men men, vi er litt gærne her på NTNU! Fadderuken i år varer fra 12.-23. august.

Er det noe spesielt man må ha klart før fadderuken?

Før fadderuken er det ikke så mye som skal gjøres! Du skal ha kommet deg til studiebyen og flyttet inn i ditt nye hjem, så klart, og når du har fått velkomst-epost fra NTNU i uke 32/33 kan du registrere deg som ny student. Hvordan du gjør det kan du lese mer om her. Ellers er det bare å glede seg!

Usikker på hva du skal pakke til studiestart? Sjekk ut vår pakkeliste for nye studenter her!

De praktiske tingene

Er pensum klart for de fleste ved studiestart?

Pensumliste er noe hver enkelt emneansvarlig/forleser organiserer, så når pensum er klart avhenger av når de deler lista med sine studenter. Min erfaring er at pensumlista blir delt ut enten i første forelesning, eller via Blackboard (NTNU sin versjon av Fronter/itslearning) ca. i løpet av den første uka.

Hvor bør jeg kjøpe pensum?

Om du har mulighet kan du spare masse penger på å kjøpe brukt. Sjekk ut Facebook-sider for salg av pensum, finn.no og ibok.no, ibok er en sikker og enkel side for kjøp og salg av pensum. Hvis boka har flere versjoner må du passe på at du kjøper samme versjon som pensumlista spesifiserer.

Hvis en bok på pensumlista er veldig ny er det ikke sikkert du finner den brukt, da selges den på Akademika, bokhandelen på campus.

Når får man velkomstbrevet på mail?

Velkomstbrevet fra NTNU kommer i løpet av uke 32/33. Det er først når du har fått dette at du kan registrere deg som student og betale semesteravgift.

Usikker på hvordan du registrerer deg? Klikk her for en guide!

Når og hvordan betaler jeg semesteravgift?

Informasjon om semesteravgiften får du i velkomstbrevet fra NTNU, og det er veldig enkelt og greit å gjøre. Når du får innlogging til Studentweb kan du gå inn der og opprette en faktura som du betaler i nettbanken din.

Fristen for å betale semesteravgift er 15. september, men husk at du ikke får stipendet utbetalt av Lånekassa før dette er gjort!

Når forelesningene er i gang

Når begynner “skolen”? Altså forelesninger og lesing på egenhånd.

Normal studiestart på NTNU er 19. august. Det betyr at det er den datoene semesteret “offisielt” er i gang, og din første forelesning vil være i løpet av den uka, litt avhengig av når forelesningene blir plassert i timeplanen. Men det kan hende du skal delta på Teknostart eller på oppstartsmøter med ditt fakultet og institutt før dette, sjekk dermed ditt studieprogram for å være sikker.

Vil du vite mer om hvor du finner timeplanen din kan du klikke her.

Her finner du studiekalenderen for NTNU hvor du for eksempel kan sjekke når normal undervisningsslutt er og når eksamensperioden er i gang.

Er så sykt nervøs for første dag på universitetet! Noen tips?

Det skjønner jeg godt! Nytt universitet, nytt miljø, nytt alt. Jeg var også utrolig nervøs første dag på campus. Mitt tips er å puste dypt og huske på at du har TID. Jeg la stoooort press på meg selv i studiestarten (det var jo på tide å finne den nye bestevenninna!), men ikke alt må skje med en gang. Hvis ting føles hektisk og stressende nå er det lov å ta en ting av gangen og fokusere på å finne ut hvilken bok det nå var man skulle kjøpe til det emnet igjen.

Og husk: Alle andre er like nervøse som deg, dette fikser du!

Skal vi ta med sekk med pc og skrivebøker til første dag/uke?

På immatrikuleringen og fadderuke-arrangementene er det ikke nødvendig å ha med seg PC eller skrivesaker, men på dine første forelesninger kan det være lurt å ha med seg noe å ta notater på. På velkomstdager, vrimledager og kom-i-gang dager kan det også være lurt å ha med seg noe å notere på. Her kommer det ofte gode tips om det å være student, studentforeninger, hvilke apper man bør laste ned, og hvilke butikker som har gode studentpriser.

Når det kommer til pensumbøker er det sjeldent nødvendig å ha med seg disse i forelesning. Jeg har kun hatt bruk for pensum på campus når vi jobbet i grupper på seminar eller hvis jeg tok en dag på lesesalen. Men dette er individuelt, finn ut hva som fungerer best for deg.

Hva gjør man om man ikke finner frem til riktig forelesningssal?

Campus kan føles stort og forvirrende til tider! Som Dragvoll-student kan jeg fortsatt slite med å finne frem på Gløshaugen de gangene jeg skal ned der, så heldigvis har NTNU en kartapp som kan vise deg frem til riktig rom. Den heter Mazemap og er et must! Den gir deg oversikt over alle campus i Trondheim, Ålesund og Gjøvik.

Hvis man fortsatt sliter med å finne frem til riktig rom er det bare å spørre noen i gangen! Eller kanskje noen i faddergruppe skal på samme forelesning, slik at dere kan hjelpe hverandre?

Fortsatt usikker?

Vi lagde nylig en Q&A-video hvor vi pratet om hvordan vi syntes overgangen fra videregående til universitetet var, så er du fortsatt usikker anbefaler jeg at du sjekker ut den videoen under!

Da håper jeg du føler deg litt mer forberedt til studiestart. Og lurer du på noe mer er det bare å sende oss en melding! Vi er tilgjengelige på FacebookInstagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen.

Signe, medievitenskap, 3. år

Leave a Reply