Hvilken PC skal jeg velge?

Er du en av dem som lurer på hvilken datamaskin du skal skaffe deg før du begynner på universitet? Da er kanskje dette innlegget for deg!

Vi har fått mange spørsmål om hvilken datamaskin en bør kjøpe før studiestart, om det er best med Mac eller en pc med Windows operativsystem. Eller kanskje du fortsatt har datamaskinen fra VGS? Den kan nok brukes!

Har du ikke en PC? Frykt ikke, det er en av grunnene til at vi får mer stipend i august, nettopp for å kjøpe nødvendig utstyr som PC, bøker og mye annet. Det er alltid greit med egen datamaskin, da det ofte er innleveringer av rapporter, semesteroppgaver, osv. Som NTNU-student har du alltid tilgang til datasalene på campusene, om det skulle være krise.

Hva skal jeg se etter?

Det første du kan gjøre er å søke opp studiet ditt på nettsidene til NTNU. Noen studier krever at en har PC som kan kjøre ulike programmer og krever god lagringsplass, andre ikke.

Eksempel på hvordan det ser ut på forsiden til studieprogrammet. Dette studiet har kommet med en anbefaling av hvordan PC en burde ha.

Finner du ingen informasjon om krav til PC på hjemmesiden? Da er det bare å lese videre i dette innlegget!

Hva anbefaler studentene?

Har du kanskje ikke en PC fra før og er usikker på hvilken du skal velge og hva du skal se etter? Videre i innlegget kan du få lese mine og andre studenters anbefalinger, kanskje det blir enklere for deg å velge.

Jeg har spurt noen studenter om hva de anbefaler:

  • Tora som studerer datateknologi hadde først en Lenovo, men var misfornøyd fordi den var tung og treg. For henne var det viktig med en PC som var lett, rask og noe som varer ut studietiden. Hun endte opp med å kjøpe Mac.
  • Sondre som studerer musikkvitenskap anbefaler alle som skal studere film-eller musikkstudier Mac på grunn av industristandard på programvaren. Men legger til at det ikke er et must, da det går an å bruke datasaler på campus.
  • Ane som studerer bioingeniør så etter en PC med lite vekt og bra batteritid. Hun trenger ingen spesielle dataprogrammer og bruker den mest til å notere på. Hun har en HP Probook, og er fornøyd med den!
  • Ragna som studerer fysikk og matematikk må derimot bruke ulike dataprogrammer på studiet sitt. Hun anbefaler en PC som tåler høy kapasitet (minst 8 RAM).

Mine anbefalinger

Jeg har en MacBook Air og er veldig fornøyd med valget. Her er mine anbefalinger når du skal kjøpe PC:

  • Velg en PC som er lett! Husk at du skal drasse med deg PC, bøker, matpakke(r) og kanskje til og med treningstøy/jobbtøy på skolen.
  • Bra batteritid er viktig! Jeg har alltid notert på PC, og da er det viktig å ha en PC som klarer å overleve forelesningen😉 Det er ikke alltid det er lett tilgjengelig med stikkontakter i auditoriet/forelesningssalen.
  • Husk forsikring. Det er kjipe penger der og da, men det er verdt det. Plutselig skjer det… Kaffe/juice over tastaturet er ikke gøy. Det skjedde med meg en gang, rett før innlevering (typisk). Derfor er det greit å vite at man kan bruke datasalen på skolen om det er nødvendig.
  • Søk på nettet. Kjøp når det er tilbud! Det er ofte salg rundt studiestart.
  • Du trenger ikke å kjøpe med Office-pakken. Som NTNU-student får du tilgang på ulike programmer! Les mer om dette her.

Håper dette innlegget var til hjelp. Ta gjerne kontakt med oss på Facebook, Instagram eller i kommentarfeltet om du lurer på noe😃 Lykke til med PC-valget og med studiestart!

-Silya, 4.året, grunnskolelærer 5.-10.trinn

Leave a Reply