Ukas student: Nautikk

Ukas student er Thorbjørn som studerer Nautikk i Ålesund. Lurer du på hvordan studiehverdagen til en nautikkstudent er? Da er dette blogginnlegget for deg

Tidligere i uka kunne du følge Thorbjørn på vår Instastory hvor han viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Han sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hans studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Thorbjørn Thomas Hansen, er 22 år og kommer fra Askøy. Jeg har yrkesfaglig bakgrunn fra Bergen maritime, Skoleskipet Gann og læretid i Eidesvik Offshore. Jeg skal begynne på tredje og siste året på nautikk ved NTNU i Ålesund. Jeg bor midt i sentrum med 2 kompiser, og vi trives veldig godt her. Ålesund er et godt sted for å studere, og er spesielt kjent for sine maritime linjer. Naturen rundt Ålesund er nydelig, og det er ikke langt å dra for å stå på ski, toppturer eller fjellturer. 

Hva gjør du på fritiden?

På fritiden bruker jeg mye tid i Ålesunds seilforeningen hvor jeg seiler J70, hvor det er fire til fem personer om bord. Jeg er også seiltrener for de andre unge seilerne i foreningen som seiler optimistjolle og laser. 

Jeg er frivillig i redningsskøyten DNV II, der vi er ute på sjøen for å hjelpe de i nød. Som frivillig er det ofte mye øvelser, for å være parat når en reel situasjon oppstår. Vi har oppsatte vakter, der vi må være tilgjengelig og på basen innen 30 minutter. Det er en veldig god følelse å hjelpe folk som trenger det, og i tillegg er dette en super måte for meg å få enda mer erfaring innen det maritime yrket. Når jeg ikke er i seilforeningen eller på vakt i redningsskøyten, så prøver jeg å utforske under vannoverflaten ved både fridykking og flaskedykking, det er utrolig mange fine steder rundt Ålesund. 

Hvorfor valgte du å studere Nautikk?

Jeg har faktisk hatt denne planen en stund, jeg var en av de få som visste tidlig hva jeg ville. Men jeg ville ikke bare ha en teoretisk tilnærming til yrket, så derfor valgte jeg å utdanne meg til matros først, før jeg tok steget videre til offisersutdannelsen. Jeg har alltid visst at jeg skulle jobbe med noe innen den maritime klyngen, helt siden jeg ble satt ut i en seiljolle i en alder av 4. 

Jeg er altfor glad i sjøluft, saltvann i håret, og å bli vugget i seng hver eneste dag. Det er ingenting som slår en soloppgang/nedgang ved åpent hav. Om du ikke har opplevd det enda, anbefaler jeg det på det sterkeste!

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En typisk studieuke for meg har vært å dra på alle forelesninger jeg har hatt mulighet til. Ellers så jobber jeg også som læringsassistent i navigasjonsfagene, derfor mister jeg en del av forelesningene mine, da de som regel overlapper med jobben. Vi har alt fra tradisjonelle forelesninger, til teambasert læring, og en del simulatortimer. Variasjonen gjør at jeg ikke blir så lei av forelesningene, og har motivasjon til å dra på skolen dag etter dag. På kveldstid blir det som sagt seiling eller jobb, så en vanlig uke pleier å være ganske hektisk, noe som passer meg veldig godt fordi jeg hater virkelig å ikke ha noe å gjøre. 

Hvordan er studentmiljøet i Ålesund?

Jeg syntes studentmiljøet i Ålesund er veldig bra, jeg har dessverre ikke noe spesielt å måle det opp mot, men jeg er veldig fornøyd. Byen er av den mindre typen, og det gjør at studentene er veldig synlig og det er vanskelig å «gjemme» seg vekk blant andre folk. Det er også begrenset med uteplasser som er verdt å dra på, så man møter alltid kjentfolk på byen. 

På nautikk har vi et veldig sammensveiset sosialt miljø, vi har nesten alle forelesninger på NMK (norsk maritimt kompetansesenter), i samme bygg som flere store maritime bedrifter. Bygget ligger på andre siden av veien fra resten av universitetet, og dette gjør at vi blir litt isolert fra de andre studieretningene, men resultatet av dette er at vi får et veldig godt miljø innad i studieretningen. 

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Når jeg er ferdig med studiene må jeg ut i en kadettperiode, og først etter endt kadettid, får jeg søke ut papirer for å seile som styrmann. Jeg er faktisk ikke helt sikker på hvor jeg ønsker å ende, men jeg kan godt tenke meg å ende på et forskningsskip, gjerne havforskningsinstituttet sine båter. Det er det veldig mange som ønsker, og veldig få jobber å få. Realistisk for min del er å begynne med en styrmannsjobb offshore eller i kystnær fart. Jeg har også tenkt mye på redningsfart, som redningsskøyte eller ambulansebåt, jeg har blitt mer og mer glad i å kunne hjelpe folk som trenger hjelp. Jeg har også prøvd ut yachtmarkedet, som også er veldig spennende og utfordrende, så har ikke lagt det helt fra meg heller. 

Hva er dine beste tips til de som skal starte på Nautikk til høsten?

1) Møt opp i forelesninger. Det er utrolig mye gratis lærdom å få bare ved å møte opp. Oppmøte på nautikk har faktisk vært veldig bra i mitt kull, og det viser veldig tydelig på eksamener. 

2) Engasjer deg i studentmiljøet, meld deg inn i organisasjoner, meld deg til verv, delta på sosiale arrangementer. Det finnes noe for alle!

3) Bruk fadderuken til det den er verdt – møt opp! Fadderuken min la virkelig grunnlaget for det sosiale jeg har hatt resten av studiet.

Det var alt for denne gang! Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Thorbjørn her , eller følg linkene under for mer informasjon om nautikk:

Signe, medievitenskap, 2. år

 

One thought on “Ukas student: Nautikk

Leave a Reply