Trondheims festivalguide

Trondheim er uten tvil en av Norges mest interessante kulturbyer. Ikke bare er det aktive kunst-, musikk- og teatermiljø i alle kriker og kroker, men byen huser også festivaler året rundt. Her kommer et lite utvalg av de mest interessante å få med seg i løpet av studieåret.

Festivaler er ikke bare en fantastisk mulighet til å se favorittbandet ditt live, men også en fin arena for å oppleve ny mat, musikk og annen kultur. På grunn av mangfoldet har jeg delt inn i noen kategorier, og fokusert på musikkfestivaler for å begrense litt.

“Sommerfestivalene”

Dette er kanskje det de fleste forbinder med festival. Sommer, verdenskjente band og et variert vær som hører norsk sommer til. I Trondheim finnes det hovedsakelig to årlige sommerfestivaler, og begge skjer i begynnelsen av studieåret. På den måten kan du ta med deg godstemningen fra festivalsommeren inn i studieåret.

Først ut har vi Pstereo. Den første helgen etter immatrikuleringen fylles marinen (historisk parkområde nede ved Nidelven) med et variert konsertprogram, Pop up-boder og lokal mat og drikke. Hvert år trekker de en god blanding av legendariske rockeband, yngre popstjerner og spennende nykommere fra alt i mellom. En perfekt avslutning på festivalsommeren.

To uker etter Pstereo er det tid for OBOS//Festningen. Festivalen er bare inne i sitt andre år, men har i år sikkret artister som Karpe, Zara Larson og David Guetta på plakaten. Målgruppa her er definitivt yngre enn på Pstereo, så om du liker festivalen din høy i både tempo og volum, er kanskje dette din go-to.

Kulturfestivaler

Med kulturfestival mener jeg de festivalene hvor musikken bare er en liten bit av pakka. Her er fester, foredrag, seminar og teater minst like viktig som hvem som er headliner. To av de mest spennende eksemplene på dette Trondheims to verdenskjente studentfestivaler.

Den første, og kanskje mest kjente i Norge, er UKA. Selvom den bare dukker opp annenhver høst, så er den like velkommen hver gang. Verdenskjente headlinere (JAY Z, Martin Garrix og Muse, for å nevne noen få), Oktoberfest og Norges største studentrevy er bare noe av det som fyller samfundet gjennom oktober i oddetallsår.

Begynner du på NTNU en høst uten UKA? Frykt ikke! Verdens største internasjonale studentfestival, ISFiT, arrangeres nemlig i februar skoleårene det ikke er UKA. Her får du både kjente og mindre kjente artister, spennende debatter, annen scenekunst og et Trondheim fylt med 500 studenter fra hele verden.

Utover disse to studentfestivalene, arrangeres det også hver vår Transform. Dette er en internasjonal festival med fokus på både spennende musikk og faglige seminarer om problematikk som angår hele verden. I tillegg arrangerte NTNU i samarbeid med Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune den internasjonale vitenskapsfestivalen The Big Challenge for første gang i juni 2019, med en miks av faglige arrangementer og et stjernespekket konsertprogram. Målet for festivalen var å skape begeistring for vitenskap og forskning, både i Norge og utlandet. Gjentar denne seg i 2020, er det absolutt verdt å bli igjen litt byen etter at eksamenene er unnagjort!

Sondre Justad, photo: Zoe Strimbeck Bazilchuk/NTNU, The Big Challenge Science

Rachel Bottsman, photo: Thor Nielsen/NTNU, The Big Challenge Science Festival

Konsertfestivaler

Jeg var litt usikker på hva jeg skulle kalle denne festivaltypen, men landet på konsertfestival. Dette er de festivalene du ikke nødvendigvis trenger å forberede deg så mye på, og de består som regel av en samling konserter som heller er et midlertidig alternativ til utelivet enn et stort event. Det fine med disse festivalene er at du kan velge om du bare vil se enkeltkonserter, eller om du vil gå helt ut med festivalpass.

Den første av disse er Trondheim Calling. Den kommer i månedskiftet januar/februar, og er pakket full med nykommere så vel som noen kjente headlinere. Med formål om å være en bransjefestival, med seminarer på dagtid, er dette likevel en utrolig kul festival å dra på hvis du ønsker å utvide horisonten eller finne et nytt favorittband.

De fleste festivalene jeg har sett på har vært rettet mot pop og rock, men det finnes utrolig mye spennende innenfor andre sjangere og. Jazzfest og Trondheim Kammmermusikkfestival (Kamfest) er to eksempler på dette. Jazzfest sier seg i stor grad selv, og havner som regel i begynnelsen av vårens eksamenstid. Det er altså det perfekte avbrekket fra en lang dag på lesesal, med en blanding av både sære, eksperimentelle ting og allmenne stjerner fra inn- og utland.

Det samme får du på Kamfest, hvor målet er å gjøre klassisk musikk og annen kammermusikk mer tilgjengelig for Trondheims befolkning. Hvis du ikke tror klassisk er helt din greie, må du ta deg en tur hit i september. Dette var den første festivalen jeg selv opplevde i Trondheim. Det er også her jeg fikk en av mine beste kulturelle opplevelser med Michael van der Aa sin 3D-opera Blank Out, som kombinerer opera, electronica og film. Utrolig kult!

Det var noen av de musikkfestivalene Trondheim har å by på. Det er i tillegg flere mindre festivaler som jeg ikke hadde plass til her, så vel som andre type festivaler (filmfestivalen Kosmorama og bryggerifestivalen er blant mine personlige favoritter). Vil du se mer om kulturtilbudet i Trondheim, så kan du lese videre på bloggen vår her.

Sondre, musikkvitenskap, 4.år

Leave a Reply