Utveksling i Italia

Hvordan er egentlig livet i Italias studentby nr. 1?

I slutten av januar pakket jeg sakene mine, flyttet fra Trondheim og satte kursen mot Italia. To mellomlandinger og vipps stod jeg der i snøføyken(!!) og prøvde å kommunisere med en taxisjåfør på min svært begrensede italiensk. Engelskkunnskapene hans var nemlig ikke-eksisterende, og jeg skjønte kjapt at det bare var å komme seg på språkkurset, som begynte allerede dagen etter.

VARM VELKOMST? Slik så det ut når jeg landet i Bologna – ikke helt slik jeg hadde sett for meg.

Språkskole og oppstart

Før undervisning begynte i slutten av februar, skulle jeg nemlig gå hele fire uker på språkkurs. De tre første av disse ukene bodde jeg hos en italiensk familie, noe språkskolen fikset for meg, og jeg fikk dermed praktisert mine raskt økende italienskkunnskaper omtrent døgnet rundt. Til slutt fant jeg meg imidlertid et eget sted å bo, selv om det kostet skjorta.

MULTITASKING: Rommet mitt var kanskje ikke billig, men i eksamensperioden var det helt genialt med balkong, hvor man kunne kombinere lesing og taning.

Som Italias studentby nummer én, med hele 90 000 studenter i byen, blir det nemlig voldsom rift om rom og hybler, og prisene i Bologna har derfor blitt svært høye etter italiensk standard. Jeg betalte 630 euro i måneden, altså mer(!) enn jeg gjør i Trondheim. I tillegg kommer det en del andre gebyrer og avgifter som kreves når man skal signere leiekontrakt i Italia. De høye prisene gjør at mange italienere deler rom med en annen student, men det slapp jeg heldigvis å gjøre.

Gunstig økonomisk

Heldigvis er det likevel svært økonomisk gunstig for oss nordmenn å dra på utveksling til Italia. Som norsk student i Italia får du nemlig Erasmus+ stipend, som er på ca. 4000 kroner per måned. I tillegg får man også rett over 20 000 kroner i støtte fra Lånekassen om man går på fireukers språkkurs og tar fag på italiensk. Ta fag på italiensk sier du? Er ikke det umulig?

-Nei det er det ikke, men dette handler i stor grad om motivasjon. Jeg dro ned til Italia med en klar ambisjon om at jeg ville lære meg språket, og med det i bakhodet er det lettere å ta valgene som skal til for å lære.

Generelt er engelskkunnskapene i Bologna helt midt på treet. De unge kan kommunisere, men etter fire uker på språkkurs var jeg bedre i italiensk enn de fleste av dem er i engelsk, og da var jeg likevel ikke særlig god. De eldre kan som regel niks og nada, med mindre de har tilknytning til universitetet eller jobber med turisme. Du overlever uten problemer så lenge du kan et par gloser på italiensk, men for deg som vil lære deg språket skikkelig har jeg følgende fem tips:

  • Gå på språkkurs! Dette er veldig nyttig, jeg gikk på «Academya Lingua» og var veldig fornøyd med det. Om du i tillegg tar fag på italiensk får du språkstipend fra Lånekassen! =€€€
  • Bo med Italienere! Selv om de ofte er dårlige til å rydde etter seg er det liten tvil om at det aller mest effektive for å lære seg språket er å snakke hjemme hver dag.
  • Hør på italiensk musikk! Dette gjorde jeg mye av før jeg dro ned til Italia, og selv om jeg ikke skjønte et kvekk hjelper det å høre språket. Selv liker jeg Capo Plaza, Sfera Ebbasta og Side Baby, men det er naturligvis mye annet å velge i også.
  • Sjekk opp alle ord du ikke kan! De første ukene gikk jeg kontinuerlig rundt og slo opp ord på google translate på mobilen, slik at jeg hele tiden fikk utvidet vokabularet mitt med ord jeg trengte i dagligtalen.
  • Ikke vær redd for å prøve! Dette er det aller viktigste, og grunnen til at jeg lærte meg språket ganske raskt og godt. Jeg brukte hver eneste sjanse til å snakke litt italiensk, om det så bare er ti sekunder med bussjåføren eller personen i kassen i matbutikken. Italienere digger utlendinger som prøver å snakke italiensk, og gjør alt de kan for å forstå deg når du snakker til dem. Flere ganger fikk jeg faktisk gratis ting i butikker og på kaféer fordi de syntes det var så kult med en nordmann som snakket italiensk (så får det heller være at halvparten av dem ikke aner hvor Norge ligger).

Greit, nok info! For hvordan er egentlig livet på utveksling i Italia? – Tja, det kommer egentlig helt an på hva du selv ønsker!

Ukedagene er egentlig ganske like, med skole, trening og ikke minst mat! Der vi nordmenn gjerne bare måker sammen en kjapp middag, bruker nemlig italienerne timevis på både tilberedning og å spise maten. En god kaffepause elle tre i løpet av dagen er også obligatorisk!

OBLIGATORISK: Kaffepause er et must i løpet av en vanlig dag i Italia, jo flere jo bedre.

Et tiltak jeg må anbefale på det sterkeste, er siden «dinehome.it» som er en plattform hvor utvekslingsstudenter får en italiensk vertsfamilie. Formålet er utveksling av kultur og språk, noe som skjer gjennom ukentlige middager. Jeg ble tildelt en fantastisk hyggelig familie, hvor jeg fikk spist meg gjennom hele det italienske kjøkkenet i løpet av ti herlige middager. Det beste av alt er at hele opplegget er helt gratis!

LA MIA FAMIGLIA ITALIANA: Denne gjengen tok meg imot med åpne armer og inviterte meg på gratis middag og trivelig samvær hver eneste uke!

Utenom dette ble det generelt utrolig mye god mat, og da jeg forlot Bologna var jeg på hils med flere servitører på forskjellige caféer og restauranter. Nå er det egentlig streng nulltoleranse for alkohol på denne bloggen, men jeg kan faktisk ikke skrive et innlegg om utveksling i Italia uten å nevne vinen! Vin har nemlig en viktig posisjon i det italienske samfunnet, og finnes i store mengder overalt. Så er det selvsagt opp til den enkelte hvor mye man ønsker å konsumere.

NAM! Bologna byr på fantastiske kulinariske opplevelser, blant annet denne pastaretten med pistasj og en himmelsk ostesaus. Tror jeg spiste dette minst syv ganger.

I helgene var vi ofte på fotballkamp og så «Bologna FC» spille noen helt sinnssyke kamper, eller på piknik i en av byens mange flott parker! Ellers er det også gode muligheter for å slå seg løs på diverse diskoteker og fester rundt omkring hvis man ønsker det. Ofte har ESN (Exchange Students Network) og Erasmus egne arrangementer for utvekslingsstudenter!

TRØKK!: Med opptil 30 000 tilskuere på kamp blir det bra lydnivå når Bologna FC spiller! Første gang skvetter man litt ekstra, når den ivrigste fansen kaster sine hjemmelagde bomber(!!) ned på banen før kampstart.

Bologna ligger veldig sentralt til i Italia, med gode togforbindelser til resten av landet. Selv om italienerne generelt har rykte på seg for å være late og treige, og det med god grunn, fungerer tog veldig bra som fremkomstmiddel. De fleste av oss som var i Bologna benyttet tiden vår på utveksling til å reise mye rundt omkring, for Italia er et fantastisk land å være turist i. I påsken var vi blant annet en stor norsk gjeng fra Bologna som dro sammen til Sicilia!

Nå skal jeg skyndte meg å avslutte før jeg begynner å savne Bologna alt for mye, men sleng inn et spørsmål i kommentarfeltet under her, så skal jeg svare etter beste evne! Ciao!

– Peter, 5. år, Industriell Økonomi og teknologiledelse

Leave a Reply