Ukas student er Susanne som studerer Psykologi profesjon i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen til en psykologistudent er? Da er dette blogginnlegget for deg!
Tidligere i uka kunne du følge Susanne på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.
Kan du fortelle litt om deg selv?
Jeg heter Susanne, er 22 år og kommer fra Kristiansand! Jeg flyttet opp til Trondheim rett etter videregående, høsten 2015, for å starte på profesjonsstudiet i psykologi. Jeg har nå to år igjen av det seksårige studiet og bodde første året i Trondheim på Voll studentby. Like etter at jeg startet på studiet fikk jeg meg kjæreste som jeg flyttet inn i en parleilighet på Moholt studentby sammen med året etter. Nå har vi faktisk nettopp giftet oss og bor i en leilighet rett ved skolen min, Dragvoll, sammen med våre to katter!

Hva gjør du på fritiden?
Jeg jobber tredje hver helg og tar en del ekstravakter på psykiatrisk akuttmottak her i Trondheim, en veldig lærerik og relevant jobb for studiet jeg går på. Tidligere har jeg vært aktiv i profesjonsstudiets linjeforening, psykolosjen og i psykologirevyen. Dette har vært frivillige verv hvor jeg har blitt kjent med masse flotte folk og hatt det supergøy! Ut over dette er det alltid noe spennende som skjer for studentene i Trondheim, det kan være konserter, teater eller fester, tilbud jeg syntes det er gøy å dra på sammen med venner fra studiet. Jeg er også veldig glad i å lage mat, og inviterer gjerne masse venner over på middag!

Hvorfor valgte du å studere Psykolgi?
Jeg har alltid tenkt at jeg ønsker å jobbe med mennesker, og syntes psykologi virket som et spennende felt. I tillegg hadde jeg hørt at det finnes så utrolig mange muligheter etter studiet, noe jeg syntes var et stort pluss. Dette har virkelig vist seg å stemme! For selv om man er psykolog betyr det ikke at man nødvendigvis sitter i samtaler en til en hele dagen. Man kan jobbe med barn, voksne, ungdommer, i spesialisthelsetjenesten, i kommunen, i utredningstilbud, i akkuttpsykiatri, på institusjoner, i skole og utdanning +++ Det finnes noe for alle!
Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?
Dette varierer mye fra år til år. De første årene har man som regel fag hvor det er forelesninger to timer i uken, også må man disponere tiden ut over dette til å lese pensum i de ulike fagene. Vi har to uker praksis i 2. klasse, men bortsett fra dette er det en del teori i starten. I 4. klasse får vi endelig prøve oss som psykologer, når vi studentene får en pasient vi skal følge opp på NTNUs internklinikk. Dette har jeg gjort i vår, og da bruker de fleste studentene mer tid på skolen enn ved tidligere semestre.
Hvor krevende er studiet?
Den største jobben for profesjonsstudiet vil jeg si er den du gjør før du kommer inn på studiet. Det er høyt snitt for å komme inn, men når du først er kommet inn er det ikke lengre så viktig hva man får som resultat på eksamener, ettersom de fleste arbeidsgivere ikke etterspør karakterkortet når man er ferdig psykolog. På grunn av dette er veldig mange av eksamenen våre gjort om til godkjent/ikke godkjent istedenfor bokstavkarakterer, ettersom det tenkes at man må inneha en viss kunnskap for å kunne jobbe som psykolog, men likevel trenger man ikke kunne hele pensumboka på rams. Det er jo likevel en del pensum man skal igjennom i løpet av seks år, og dette har man ansvaret for å lese på egenhånd. Det er veldig kjekt å alliere seg med noen på studiet slik at man kan lese litt sammen eller dele opp pensum, i tillegg har vi mange gode forelesere som hjelper oss med å forstå hva man burde fokusere på i pensum og hva som kanskje ikke er like viktig.

Hvordan fungerer eksamen? Hva slags innleveringer har dere i løpet av året?
Dette har jeg jo skrevet litt om i spørsmålet over, men når det gjelder eksamensform er det de første årene flest skoleeksamener, hvor man må pugge en del pensum og svare på spørsmål i løpet av en 5-timers eksamen. Utover i studiet blir det viktigere med forståelse og drøfting, og da har vi flere hjemmeeksamener som varer over 1 uke, hvor vi har pensum tilgjengelig. Noen fag har også en større oppgave som skal leveres inn i slutten av semesteret, i stedet for eksamen. I noen av fagene har vi også en obligatorisk oppgave i løpet av semesteret som vi må ha godkjent for å kunne gå opp til eksamen i faget, men dette gjelder ikke veldig mange av fagene.
Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?
Det er jeg fortsatt veldig usikker på, ettersom det finnes så sinnsykt mange muligheter! Jeg hadde barne-delen av intenklinisk opplæring nå i vår og syntes det var veldig spennende å jobbe med barn, men jeg har jo enda ikke fått prøvd meg så mye på voksne, så det blir spennende å få prøve meg på dette til høsten! Jeg har også veldig lyst til å jobbe med forebyggende arbeid, kanskje på kommunalt nivå, men heldigvis har jeg enda noen år igjen på å bestemme meg.

Hva er dine beste tips til de som skal starte på Psykologi til høsten?
Først vil jeg bare si GRATULERER! Som jeg skrev over her så vil jeg si at mesteparten av jobben nå er gjort, så nå gjelder det bare å jobbe jevnt og trutt for å få en oversikt over pensum i de ulike fagene. Jeg vil også anbefale deg å engasjere deg i noe frivillig, om det er UKA19, studentersamfundet, i linjeforeningen, studentrevy eller noe av det andre Trondheim har å by på! Psykolosjen arrangerer også en fantastisk fadderuke som jeg anbefaler alle å delta så mye de får til på, da denne legger grunnlaget for de seks neste årene på psykologistudiet. LYKKE TIL!
Det var alt for denne gang! Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Susanne her , eller følg linkene under for mer informasjon om psykologi:
Signe, medievitenskap, 2. år
One thought on “Ukas student: Psykologi profesjon”