Ordbok for studentlivet

Hva er en gjeng på Samfundet? Hvor lenge varer UKA? Er ISFiT et treningssenter? Studentlivet rundt NTNU har utallige ord og uttrykk som kan virke mystiske utenfra. Jeg har derfor samlet noen sentrale ord og uttrykk som kan være greit å vite før du skal begynne å studere.

Denne lista fokuserer på ord relatert til aktiviteter utenfor campus. Sjekk også ut videoene våre om NTNU-språket og dette blogginnlegget for flere ord og uttrykk.

(Revidert av Anusha, biologi, 2.året)

Generelle ord og uttrykk

Sit: En velferdsorganisasjon for studentene i Trondheim, Ålesund og Gjøvik. De tilbyr bolig, trening, kursing, helsetjenester, kantiner på skolen, barnehageplasser og økonomisk hjelp til studentfrivilligheten. Hvis du vil lese mer om hva sit tilbyr, kan du sjekke ut deres nettside her!

Adgangskort: Eller studentkort om du vil! Dette kortet gir deg adgang til ulike rom og bygg på skolen også når det er stengt.

Et eksempel på et adgangskort ved NTNU.

Lesesal: Også kalt for “sal”. Det er et rom med sitteplasser forbeholdt til de som vil lese i fred. Mange linjer har også egne lesesaler, der noen også gir studentene egne, faste plasser!

Studentbevis: Beviset på at du er student, som du kan laste ned en app for. Dette er din billett til rabatter på kaffe, klær og reise. Bruk det for alt det er verdt!

Et knippe apper jeg finner nyttige som student, deriblant studentbevis-appen.

Verv: Kanskje et av de vanligste ordene som rett og slett betyr det samme som stilling i arbeidslivet, bare at dette gjelder frivillig arbeid. Eksempel: “Hvilket verv har du i linjeforeningen?” Hvis du vil lese mer om verv, hvorfor det er så gøy, og hvilke verv man kan ha som student, sjekk ut dette blogginnlegget!

Linjeforening: Det sosiale “organet” på et studie. Disse foreningene, under ledelse av et styre, ordner med alt fra sosiale festligheter til aktiviteter som studentidrett eller kor. Her kan du lese om alt en linjeforening kan tilby, med linjeforeningen til fysikk og matematikk som eksempel! Du kan også lese et intervju med Sanna som sitter i linjeforeningsstyret sitt her.

NTNUI: NTNU-idrett. Samlet idrettstilbud for studenter på tvers av studier i NTNU-byene. Hvis du er nysgjerrig på idretter NTNUI tilbyr kan du sjekke ut dette blogginnlegget, nettsiden deres, eller YouTube-videoene våre der vi tester ut ulike idretter hos NTNUI.

Studentergalla: “Det fineste du har i klesskapet”. Dette vil som regel være kleskoden for arrangementer som ball, julebord og andre fester hvor man tar på finstasen.

Daljer: Forkortelse for medaljer. Man får daljer for å være med i forskjellige studentaktiviteter, spesielt gjennom linjeforening og Samfundet. Bildet under viser et eksempel på hvordan en dalje kan se ut, der denne er UKEdaljen fra UKA-13 i Trondheim.

Foto: foto.samfundet.no

Geografiske begrep

Samfundet: Studentersamfundet i Trondheim. Refererer til både bygningen, med utesteder og kulturscener, men også til medlemmene som utgjør “Studentersamfundet”. Også kjent som samf eller huset. (Bildet til venstre. Foto: foto.samfundet.no)

Huset: Gjøviks studenthus. Her finner du konserter, bar og sosiale arrangementer for en hver smak. (Bildet i midten)

Banken: Studenthuset i Ålesund. I likhet med de to øvrige finner du alle slags sosiale og faglige arrangement du trenger for å fylle kveldene som student. Se mer om Banken her. (Bildet til høyre)

Partygata: Slik navnet antyder er dette en samling utesteder i Midtbyen (Trondheim sentrum). Utesteder som Studio 26, Downtown, Lille London, Cirkus og Raus er noen av de som befinner seg innenfor et par kvartaler helt nord i Midtbyen.

Solsiden: Skal du nyte en solfylt sommerkveld ute med gode venner (eller alene) er dette stedet. Ofte kalt “Trondheims Aker Brygge”, med en samling restauranter og utesteder på rekke og rad med solskinn døgnet rundt på sommeren.

Samfundets mystiske vokabular

Medlem av Samfundet: Som student i Trondheim kan du bli medlem av Studentersamfundet. Dette gir deg mulighet til å bli med i gjenger, stemme i valg ved Samfundet og få rabatter på konserter, mat og drikke.

Gjeng: Studentersamfundet drives av frivillige studenter som er inndelt i gjenger. De frivillige kalles også for “interne”. Gjengene har forskjellige oppgaver som å drifte barene (Kafé- og serveringsgjengen), arrangere konserter og andre typer arrangementer (Klubbstyret, Lørdagskomitéen og Kulturutvalget) eller medieproduksjon (Studentmediene og Markedsføringsgjengen) for å nevne noen. Hvis du lurer på hvordan det er å jobbe som frivillig på Samfundet kan du sjekke ut dette blogginnlegget om vervet som bartender, eller dette blogginnlegget om verv i Strindens Promenade Orchester!

Foto: foto.samfundet.no
Bilder fra UKA-19 i Trondheim (til venstre) og ISFiT-19 (til høyre)

UKA (i Trondheim): En gigantisk kulturfestival som arrangeres annenhver høst i Trondheim. I løpet av oktober i oddetallsår tar UKAs frivillige over driften av Samfundet med konserter, gallaer, events og andre morsomheter av høy kvalitet. I løpet av UKA-21 kommer blant annet Musti og Astrid S!

U.KA: UKA i Ålesund! Festivalen drives av frivillige studenter i regi av Ålesund Studentersamfunn. Hvis du vil lese mer om U.KA kan du sjekke ut deres nettside her.

UKA (i Gjøvik): Hvis du trodde du ikke finner en studentdrevet festival i Gjøvik også må du tro om igjen! Sjekk gjerne ut instagrammen deres, @uka.gjovik, for mer informasjon.

ISFiT: Ofte omtalt som Samfundets moralske kompass, og med god grunn. Den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim har siden Berlinmurens fall invitert 500 studenter fra hele verden til 10 dager med kultur, dialog og debatt om samfunnsaktuelle tema. Foregår i februar i oddetallsår. For mer informasjon kan du sjekke ut deres egen nettside her!

Sondre, musikkvitenskap, 4.år

Leave a Reply