Ordbok for studentlivet

Hva er en gjeng på samfundet? Hvor lenge varer UKA? Er ISFiT et treningssenter? Studentlivet rundt NTNU har utallige ord og fraser, som kan virke mystiske utenfra. Jeg har derfor samlet noen sentrale ord og uttrykk som kan være greit å vite før du skal begynne å studere.

Denne lista fokuserer på ord relatert til aktiviteter utenfor campus. Sjekk også ut videoene våre om NTNU-språket og dette blogginnlegget for flere ord og uttrykk.

Generelle ord og uttrykk

Studentbevis: Bevis på studierett, som du kan laste ned en app for. Dette er dette din billett til rabatter på både kaffe, klær og reise. Bruk det!
Verv: Et av de kanskje vanligste ordene, som rett og slett betyr det samme som stilling i arbeidslivet. Eksempel: “Hvilket verv har du i linjeforeningen?”
Linjeforening: Det sosiale “organet” på et studie. Disse foreningene, under ledelse av et styre, ordner med alt fra sosiale festligheter til aktiviteter som studentidrett eller kor. Mer om dette finner du her og her.
NTNUI: NTNU-idrett. Samlet idrettstilbud for studenter på tvers av studier. Les blogginnlegget vårt fra i vinter, eller videoene fra da vi testet ulike idretter for mer om NTNUI.
Daljer: Forkortelse av medaljer. Man får daljer for å være med i forskjellige studentaktiviteter, spesielt gjennom linjeforening og samfundet.
Studentergalla: “Det fineste du har i klesskapet”. Dette vil som regel være kleskoden for arrangementer som ball, julebord og andre fester hvor man tar på finstasen.

Geografiske begrep

Samfundet: Studentersamfundet i Trondheim. Refererer til både bygningen, med utesteder og kulturscener, og til medlemmene som utgjør “Studentersamfundet”. Også kjent som samf eller huset.
Huset: Gjøviks studenthus. Her finner du konserter, bar og sosiale arrangementer for en hver smak.
Banken: Studenthuset i Ålesund. I likhet med de to øvrige finner du her alle slags sosiale og faglige arrangement du trenger for å fylle kveldene som student. Se mer om Banken her.

Partygata: Slik navnet antyder er dette en samling utesteder i Midtbyen. Utesteder som Studio 26, Downtown, Lille London, Cirkus og Raus er noen av de som befinner seg innenfor et par kvartaler helt nord i Midtbyen.
Solsiden: Skal du nyte en solfylt sommerkveld ute med gode venner (eller alene) er dette stedet. Ofte kalt “Trondheims Aker Brygge”, med en samling restauranter og utesteder på rekke og rad med solskinn døgnet rundt på sommeren.

Samfundets mystiske vokabular

Medlem av samfundet: Som student kan du bli medlem av studentersamfundet. Dette gir deg mulighet til å bli med i gjenger, stemme i valg ved samfundet og rabatter på konserter, mat og drikke.
Gjeng: Studentersamfundet drives av frivillige studenter, som er inndelt i gjenger. Disse gjengene har forskjellige oppgaver som å drifte barene (Kafé- og serveringsgjengen), arrangere konserter (Klubbstyret, Lørdagskomitéen og Kulturutvalget) eller medieproduksjon (Studentmediene og markedsføringsgjengen) for å nevne noen.

UKA: En gigantisk kulturfestival som arrangeres annenhver høst. I løpet av oktober i oddetallsår tar UKAs frivillige over driften av samfundet med konserter, gallaer, events og andre morsomheter av høy kvalitet.
UKA-sjefen for 2019 var månedens student hos oss, og intervjuet med han kan du lese her.
ISFiT: Ofte omtalt som Samfundets moralske kompass, og med god grunn. Den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim har siden Berlinmurens fall invitert 500 studenter fra hele verden til 10 dager med kultur, dialog og debatt om samfunnsaktuelle tema. Foregår i februar i UKA-år.
Les her for intervju med presidenten under ISFiT 2019

Sondre, musikkvitenskap, 4.år

Leave a Reply