Bo i studentbolig eller leie privat?

I virrvarret av informasjon kan det være vanskelig å vite hvor du burde bo. Skal du leie privat eller gjennom Sit, eller kanskje på Singsaker studenterhjem?

I dette innlegget skal jeg prøve å svare på dette og samtidig gi deg noen kjappe tips som er greie å vite om før du skriver kontrakt!

Sits studentbyer

Fordeler ved å leie gjennom Sit er at det er nokså rimelig leie og det er en pålitelig utleier med ordnede forhold. Flere av studenbyene ligger sentralt i forhold til ulike campus. Du velger ikke selv hvem du skal flytte inn i kollektiv med, men det er likevel mulig å søke om å få inn venner om det blir ledig plass. Moholt er Sits største studentby, og denne ligger mellom Gløshaugen og Dragvoll.

Singsaker studenterhjem

Foto: Singsaker studenterhjem

En annen mulighet er å leie ved Singsaker studenterhjem, som ikke er en del av Sit. Singsaker er den eneste studentboligen med matservering. Det serveres frokost, du lager matpakke til lunsj, og så er det middag og brødmat igjen til kvelds og utover natten. Her har du et eget rom (mellom 10-22 kvadratmeter) med felles eller eget bad. Det finnes også hybler for par. Det er mange fasiliteter, som badestamp, badstue, treningsrom, bodega, vinkjeller og peisestue. Studenterhjemmet driftes i stor grad av studentene selv, og du jobber 48 timer i løpet av semesteret. Til gjengeld betaler du kun 6300 kr i måneden, inkludert all mat. Du betaler heller ikke leie om sommeren, for huset gjøres om til hotell om sommeren. Her er det veldig sosialt å bo!

Leie privat

Å leie privat kan føles noe mer hjemmekoselig. Private leiligheter er ofte noe dyrere enn å leie gjennom Sit. I Trondheim ligger leien som regel mellom 4500 og 6000 + strøm og internett, men det kommer også selvfølgelig an på størrelsen på rommet, og beliggenheten. Jeg opplever at de kollektivene som har en felles stue er de absolutt hyggeligste og mest sosiale. Tips om område å bo i Trondheim finner du på vår Youtube-kanal!

Nelly sin leilighet på Bakklandet

Noen tips før du skriver leiekontrakt for studentbolig

  • Er det felles stue i leiligheten? Stua er et viktig møtested for å skape et sosialt kollektiv.
  • Er kontrakten inkludert strøm og oppvarming? Gamle bygninger gir ofte høyere regning, og lavere etasjer krever ofte mer oppvarming enn høyere etasjer.
  • Er kontrakten inkludert internett?
  • Er det mulig å si opp kontrakten før sommeren, eller er dato fastsatt? Dette med tanke på mulighet til å slippe leie om sommeren om du skal flytte.
  • Er det lov å henge opp ting på veggene der du skal flytte?

Noen kjappe tips når du flytter inn

  • Studbud kan hjelpe deg med flytting
  • Det er veldig lurt å lage noen felles regler og dele inn ansvar for vasking. Chatbotten BeeTidy er nyttig hjelp til å holde orden på vaskeukene i kollektivet
  • Gå inn på vår nye Youtube-kanal for å se videoer fra NTNU-studenters studentboliger!

-Stine, Eiendomsutvikling- og forvaltning, 4. år

One thought on “Bo i studentbolig eller leie privat?

Leave a Reply