Hvordan få deltidsjobb og tjene penger som student?

Begrepet “fattig student” brukes nok til å være en klisjé! Og med snaue 8000 kr i måneden, blir det fort en sannhet ut av det. Men det trenger ikke å blir trange kår i studietiden!

Her kommer noen tips om hvordan du som ny student enkelt kan finne en deltidsjobb, slik at du slipper å leve på havregrøt etter å ha betalt husleie. Deltidsjobb er ikke bare en god mulighet til å skaffe litt ekstra lommepenger, men også en fantastisk måte å bli kjent med arbeidslivet og de forskjellige bransjene som finnes. Her kommer noen av mine erfaringer og tips:

Internett er din beste venn

Nei, jeg tenker ikke på Netflix eller Snapchat. Gjennom studietiden har jeg hatt flere deltidsjobber, og den første av de fant jeg gjennom finn.no. Her kan du filtrere jobber basert på interesse, sted eller stillingstype for å enkelt finne noe som passer deg. I tillegg til Finn.no, så er Facebook en veldig fin ressurs. Ikke bare gjennom venner som deler utlysninger, men det finnes også åpne grupper med jobbmuligheter for de fleste byer og tettsteder. Flere bedrifter, organisasjoner og rekrutteringsfirma bruker også sosiale medier for å utlyse aktuelle stillinger.

Mitt tips er å ikke være for kresen hvis dette er din første eller andre jobb. Samtidig er det fint å lete litt utenfor de klassiske kafé- og butikkjobbene. Jeg jobbet for eksempel med utdeling av smaksprøver. Dette var en ny og ukjent opplevelse, men ga meg erfaring i både salg- og kommunikasjonsbransjen. Jobben hadde lav terskel for ansettelse, men har gitt meg en fordel i jobber jeg senere har hatt.

Smørblid og bartefin i første studentjobb!

Apropos venn, spør en!

Internett er en flott plattform for jobbsøking, men den gode gammeldagse jungeltelegrafen lever og det å finne en jobb gjennom venner eller bekjente er fortsatt meget vanlig. Min første studierelevante jobb var å vikariere på kulturskolen i Trondheim. Dette kom da gitarlæreren min trengte en vikar på kort varsel, og jeg tok utfordringen. Jeg har også fått jobb gjennom venner som har tipset meg om stillinger hos arbeidsgiveren deres.

Universitetet som arbeidsgiver

Som student har du en unik mulighet til å få nyttig arbeidserfaring. NTNU har flere stillinger rettet spesifikt mot studenter, med både studentambassadører som møter kommende studenter på messer og læringsassistenter som bindeledd mellom student og foreleser i seminarbaserte fag. Disse stillingene utlyses gjerne på semesterbasis, så mulighetene for å få disse er store og jevnlige.

Det finnes også flere studenter som jobber i bedrifter på campus. Sit sine treningssenter, kiosker og kaféer er noen eksempler på dette, men også bibliotekene og bokhandlene har flere ansatte studenter. Det finnes med andre ord flere måter å tjene penger mens du likevel er på campus.

Alltid beredt med feriejobb

Et studentproblem er tid. Det er ikke nødvendigvis slik at noen studier er vanskeligere enn andre, men noen krever ofte en strammere timeplan med obligatorisk aktivitet enn andre. Derfor velger mange studenter å jobbe ekstra mye i feriene for å lage seg et buffer til studieåret. Så det kan være lurt å holde på jobben i kaféen hjemme til sommerferiene. Jobber du i en kjede er det også mulig at de har butikker i NTNUs studiebyer også.

Noen studier gir gjerne gode muligheter for sommerjobber. På flere sivilingeniørstudier er det blant annet et krav at man skal ha relevant sommerjobb som en del av utdannelsen. Sykepleie- og medisinstudenter for seg gjerne en deltids- eller feriejobb gjennom praksis relatert til studiet, som igjen kan gi en inngangsbillett til arbeidslivet når du er ferdig

3 tips på tampen

  • Hold øynene åpne! Du vet aldri når drømmejobben din plutselig dukker opp, så sjekk kanaler for jobbannonser jevnlig.
  • Frivillige verv lønner seg! Den jobben jeg gjør i skrivende stund kom gjennom et verv, og denne historien gjelder for mange frivillige både under og etter studietiden.
  • Ikke vær kresen! “Du vet ikke at du ikke liker det, før du har smakt” pleide moren min å si. Jeg er fortsatt ikke så glad i brokkoli, men ordene har gitt meg flere spennende jobber og erfaringer.

Sondre, musikkvitenskap, 4.år

Leave a Reply