Ukas student: Vernepleie

Ukas student er Hanna som studerer Vernepleie i Trondheim. Lurer du på hvordan studiehverdagen til en vernepleier er, og hva som egentlig er forskjellen på en vernepleier og en sykepleier? Les videre!

Tidligere denne uka kunne du følge Hanna på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Heihei! Jeg heter Hanna Wahl Seem, er 20 år og kommer fra Norgest flotteste by; Trondheim! Jeg har bodd her hele livet og er da såklart ganske patriotisk ovenfor byen, hehe. På videregående gikk jeg medier- og kommunikasjon, som jeg elsket, men følte meg litt ferdig med det etter jeg var uteksaminert. Nå går jeg andreåret på vernepleien i favorittbyen min!

Hva gjør du på fritiden?

Jeg er tidligere håndballspiller og har holdt på med sporten i cirka 13 år. Jeg spilte ett år for NTNUI etter jeg begynte på universitetet og trivdes veldig godt, men bestemte meg for å gi meg etter en sesong, da det ble litt mye etter jeg fikk jobb i en omsorgsbolig for psykisk utviklingshemmede ved siden av studiet. Ellers på fritiden liker jeg å henge med venner, se på serier, høre på musikk, trene på treningsstudio og feste litt. 

Hvorfor valgte du å studere vernepleie?

Det er ikke så lett å finne ut hvilken karrierevei man vil gå. Jeg var veldig usikker da jeg skulle søke på et studie via Samordna opptak , men visste at jeg ville jobbe med mennesker. Jeg ønsker å kunne gjøre en forskjell i hverdagen til mennesker som har litt utfordringer og ville ha en uforutsigbar arbeidshverdag. Sykepleien var noe jeg vurderte først, da jeg ikke hadde hørt om vernepleie engang. Etter jeg hadde lest en del om det skjønte jeg at det var noe som kanskje passet litt bedre, da det er veldig tverrfaglig og man kan jobbe innen veldig mye forskjellig.

Hva er forskjellen på vernepleie og sykepleie?

Vernepleie og sykepleie er to yrker som blir sammenliknet mye, noe som er forståelig da det ofte kan gå litt i det samme. Begge er helse- og sosialrelaterte og på enkelte arbeidsplasser kan de ha mange av de samme arbeidsoppgavene. Hovedforskjellen er vel at sykepleien dreier seg mer om det medisinske og somatiske (sykdommer og behandling) enn det vernepleien gjør. Vernepleien har mer fokus på miljøterapi, kommunikasjon og pedagogikk. Tilrettelegging for mennesker med hverdagslige utfordringer er essensielt i faget, og målet er å øke menneskers livskvalitet.

På førsteåret handler det mye om psykisk og fysisk funksjonshemning, samt kommunikasjon og pedagogikk. Andreåret er det mer om anatomi, sykdom, medikamenter, rehabilitering og habilitering. I det tredje og siste året er det mye forskjellig man skal gjennom, blant annet lovverk og juridiske lover og regler innen faget, samt at man skal skrive bacheloroppgaven. Studentene skal ute i praksis hvert år.

Det er også forskjeller innen jobbmarkedet hos vernepleiere og sykepleiere. Sykepleiere jobber som oftest rettet mot sykdom og behandling, som for eksempel på sykehus, legekontor, behandlingssteder, sykehjem, hjemmetjenesten og liknende. Vernepleiere kan jobbe på mange av de samme stedene som sykepleiere. På sykehjem og i hjemmetjenesten har man mange av de samme oppgavene (medikamentansvar, stell og liknende), men sykepleierne har gjerne et større ansvar for medisiner og behandling. 


Derimot er det mange arbeidsplasser vernepleiere kan jobbe på, som ikke er så vanlig blant sykepleiere. For eksempel er det muligheter for vernepleiere å jobbe i skolesystemet, barnehage, dagtilbud og andre steder som krever miljøterapi og pedagogisk opplæring. Vernepleiere assosieres kanskje først og fremst med omsorgsboliger for psykisk utviklingshemmede, og her er det også et stort behov for oss. 

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Det varierer mye ut i fra hvilke fag vi har og om vi er i praksis eller ikke. Dersom vi ikke har praksisperiode er det vanlige forelesninger med en av foreleserne våre, eller eventuelt en gjesteforeleser. Forelesningene foregår på vanlige tidspunkt på dagen, alt fra klokken 08:15 til 16:00, og det er sjeldent fulle dager. Forelesningene er også stort sett spredt ut over uka, og vi kan ha enten ingen eller flere studiedager hver uke. Vi har også gruppearbeid av og til der vi kan arbeide med en case eller en oppgave. I eksamensperioden blir det en del lesing. Jeg leser stort sett hjemme, men man kan dra på en lesesal eller bibliotek om man ønsker det.

Hva har du lyst til å gjøre når du er ferdig med bacheloren? Videre studier eller rett i jobb?

Det er jeg litt usikker på, for å være ærlig. Jeg har vurdert å gå et årsstudium i pedagogikk, da det er relevant for mange arbeidsplasser og fint å ha på CV’en. Det er mange muligheter for videreutdanning, men de krever ofte at man har vært ett eller to år i 100% stilling først. Jeg trives veldig godt på min nåværende arbeidsplass (omsorgsbolig), men det er nok vanskelig å få 100% stilling der, da det er en relativt liten bolig. Derimot er jeg veldig ung enda, så det er ikke noe hast med å etablere seg da jeg forhåpentligvis blir ferdig utdannet vernepleier før jeg er 22.

Hvor kunne du tenke deg å jobbe når du er ferdig med studiene?

Psykiatrien er noe som virker veldig spennende synes jeg. Det er det også mange andre som synes, så det er nok ikke så veldig lett å få fast stilling der. Likevel er det noe jeg gjerne kunne tenkt meg. Ellers virker det interessant å jobbe i skolesystemet med barn som har litt utfordringer. Jeg liker godt å ha samtaler med mennesker, så en terapeutisk jobb hadde vært midt i blinken, som for eksempel på en helsestasjon eller liknende. Nå trives jeg veldig godt å jobbe med psykisk utviklingshemmede, og kunne også gjerne fortsatt med det.

Hva er dine beste tips til de som skal starte på vernepleie til høsten?

Det aller første tipset er at du bør delta i fadderuka. Jeg elsker fadderuka! Det er en kjempefin mulighet til å bli kjent med nye mennesker før studiehverdagen starter. Jeg hadde en skikkelig bra faddergruppe som gjorde mye sosialt, som rebusløp, fester, konkurranser osv. Det var virkelig gull verdt, og mange av mine nærmeste venner fant jeg i faddergruppa. 
Når hverdagen er et faktum og forelesningene er i gang er det veldig viktig å møte opp. Vernepleieren har få obligatoriske forelesninger, så det kan være lett for et B-menneske og heller ville sove lenge enn å dra på forelesning. Drar du på hver forelesning, slipper du å lese deg i hjel når eksamen kommer. 

Det er også en fordel å skaffe seg en deltidsjobb/ helgestilling som er relevant for studiet, både for økonomien og erfaringen. Jeg hadde selv null erfaring med å jobbe innen helsesektoren, men fikk fast stilling som assistent omtrent med en gang jeg søkte. Vernepleiestudenter er ettertraktet! Praksisperioden er også en fin mulighet til å få seg jobb, da mange av praksisplassene tilbyr studentene jobb etter perioden.

Til slutt vil jeg anbefale å melde seg inn i linjeforeningen vår, Viventibus. Særlig første semester er det mange sosiale ting som skjer, blant annet quiz og gøyale fester. Vi prøver også å få til flere arrangementer som ikke inneholder alkohol. En veldig fin mulighet til å være mer sosial. Ikke er det dyrt heller. Hver vinter drar vi til Åre, noe som virkelig er årets høydepunkt. Anbefaler virkelig å slenge seg med!

Det var alt for denne gang! Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Hanna her , eller følg linkene under for mer informasjon om vernepleie.

Signe, medievitenskap, 2. år

Leave a Reply