Mine 10 beste eksamenstips!

Kanskje har du allerede hatt din første eksamen og/eller lei av eksamensperioden? Jeg synes hvert fall det kan være motiverende å få noen eksamenstips! I dette innlegget kan du få 10 eksamenstips som jeg bruker og synes fungerer godt. Kanskje du finner en favoritt?

Eksamensperioden kan være lang, den føles hvert fall slik. Jeg har studert i 5 år og har vært borti ulike studieteknikker, men kommer over noe nytt hvert år. Nedenfor skal jeg ramse opp noen gode tips som du kan få bruk for både i siste innspurt som elev på VGS og som kommende student (håper jeg)! ☺️

Kanskje noe for deg?

  • Hvert år er vi en liten gjeng som lager oss kollokviegruppe. En kollokviegruppe består av deg og medstudenter, og vi deler årets pensum mellom oss. Dette gjør vi allerede ved semesterstart slik at vi kan lese ferdig alt av pensum til en avtalt dato slik at vi slipper å stresse med dette før eksamen. Vi prøver å møtes jevnlig og deler notatene med hverandre. Det er viktig å snakke om notatene og gå gjennom temaene slik at man får mest mulig ut av notatene til de andre på gruppa. Ut ifra disse notatene lager jeg meg tankekart.
  • Lag deg en leseplan. Det gjør hvert fall jeg og da vet jeg hva jeg skal gjøre den dagen enn å bruke masse tid på lesesalen for å finne ut hva jeg må gjøre, og plutselig sitter man og surfer på nettet. Slik ser min leseplan ut:
Min leseplan
  • Husk å ta deg pauser! Ta korte og aktive pauser. 45min – 60min med skriving og lesing, uten å bruke mobil/gjøre andre ting, så ta deg en (mobil/do/surfe/)pause på 15 min. Fortsett sånn til du virkelig ikke orker mer eller føler at du har gjort en god jobb. Jeg anbefaler deg å laste ned “Hold”-appen. Der kan du få premier for at du ikke er aktiv på telefonen.
  • For meg funker det å sette seg et sted uten vinduer, slik at jeg slipper å se hvor fint vær det er og bli distrahert av at alle andre koser seg litt mer enn det jeg gjør.
  • Bruk presentasjonen og notater fra forelesning aktivt. Da får du blikk over hva foreleserne har lagt fokus på.
  • Diskuter i grupper i forkant av eksamen. Det er en metode som funker godt for meg. Noen ganger kan man bli stressa og ønsker kanskje ikke å bli med på et slikt opplegg fordi man føler at man ikke kan noe eller er klar for det, men skal love deg at det er da du lærer deg noe! Og kanskje du kan noe som ikke de andre på gruppa kan, det er en fin læring å kunne fortelle det til de andre slik at det setter seg ekstra godt.
  • Lag begrepsspill eller andre leker/spill ut av pensum. Bli enige om å notere dere viktige begreper underveis og ta vare på begrepene til noen dager før eksamen. Dette hjelper jo selvfølgelig veldig mye om man skal ha muntlig eksamen også! Diskuter og snakk om pensum.
  • Ta deg pausekveldstid. Dette er noe jeg må jobbe med. Ofte får jeg jeg dårlig samvittighet for at jeg drar hjem før kl. 16, men det er jo ikke vits å sitte og glo på PCen eller i boka om man ikke får noe ut av det. Finn på noe hyggelig, ta inititativ til å lage middag – for alle må jo middag 😉
  • Kanskje har du lyst til å nyte finværet med en tur ute i marka, men det stopper deg fordi du har så mye du gjøre? Hvorfor ikke bare ta med deg et ark med viktige begreper eller ting du lurer på med deg ut? Snakk sammen mens dere går, så har du plutselig to fluer i en smekk – pensum og nyte finværet samtidig!
  • Digg matpakke og lunsj. Det er viktig med mat som gir deg energi. Lag ekstra middag slik at du har digg lunsj dagen etter. Heldigvis er det mikro på campus!

Det var mine ti eksamenstips. Husk at alle lærer forskjellig, du må teste ut ulike studieteknikker og finne ut hva som er best for deg. Del de gjerne med en venn eller to! Om du har noen gode eksamenstips så skriv det gjerne i kommentarfeltet. Husk å ha TROA på deg selv og IKKE gi opp! Det går bedre enn man tror. Som jeg sier til elevene på ungdomstrinnet; karakterene definerer deg ikke som person! LYKKE TIL💙

Trenger du flere tips? Les gjerne dette innlegget og dette som er skrevet tidligere.

Silya, grunnskolelærer 5.-10.trinn, 4.året

Leave a Reply