Ukas student: Ingrid fra radiografi

Ukas student er Ingrid på radiografi i Trondheim. Lurer du på hvordan studie er, eller hva en radiograf egentlig er? Les videre!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Jeg heter Ingrid Jacobsen, er 21 år og kommer fra Steinkjer. Jeg flyttet til Trondheim sommeren etter jeg fullførte videregående i 2016. Jeg går nå tredje og siste år på bachelor i radiografi. Jeg har gjennom de tre årene i Trondheim bodd både på Tyholt, Møllenberg og (nå) på Nedre Singsakerslette med to venninner. Vi trives definitivt best der vi bor nå. Vi bor rett ved Studentersamfundet, og de tre campusene Gløshaugen, St.Olavs og Kalvskinnet er i gåavstand.

Hva gjør du på fritiden?

Da jeg kom hit søkte jeg jobb på den nærmeste matbutikken i nabolaget. Denne jobben har jeg fortsatt (en fast dag i uka + annenhver helg ), men slutter til sommeren da jeg har fått meg sommerjobb ved Levanger sykehus.For meg var det helt nødvendig med en deltidsjobb, da jeg har jobbet ved siden av skolen helt siden førsteåret på videregående. Ellers trener jeg gjerne på 3T eller tilbringer tid sammen med vennene mine. I tillegg har Trondheim mange fine turmål, og nydelige utsiktspunkter! Nå på vinteren tilbringer jeg også en del tid i skiløypene i Bymarka. Man kan ta både trikk og buss helt fra sentrum til skiløypa, genialt!

Hvorfor valgte du å studere i Trondheim?

Det var flere faktorer som spilte inn da jeg skulle velge studieby. Trondheim var den nærmeste «storbyen», jeg var litt kjent her fra før, og hadde flere venner som skulle til samme by. Trondheim er en nydelig studentby, og jeg angrer absolutt ikke på at jeg flyttet hit! Størrelsen på byen passer meg utrolig bra, en liten storby! Dessuten er byen full av studenter, og studentmiljøet er utrolig bra! Det foregår ulike aktiviteter og arrangementer av alle typer stort sett hver dag.

Radiografi

Hva gjør egentlig en radiograf?

Som radiograf jobber du med blant annet røntgen, ultralyd, mammografi, CT og MR-maskiner. Enkelt forklart er radiografen den som «tar bildene». Radiografen gjennomfører undersøkelsen, altså klargjører pasienten og styrer maskinene. De ulike maskinene gjør at man kan undersøke kroppens innside med ulike teknikker. Fysikken bak er veldig ulik, og dette er noe vi lærer mye av på studiet. Det er en fin kombinasjon av teknologi og helse. Fagene omhandler både teknisk hvordan maskinene er bygd opp, hvordan de fungerer og hvordan bilder blir til. Samtidig lærer vi mye om kroppen, sykdommer og medisiner.

Da jeg hadde instastory var det noen som spurte om man kan gå studiet hvis man har sprøyteskrekk. Jeg vet ikke hvordan det føles å ha sprøyteskrekk, men å sette venflon på pasienter er en stor del av hverdagen på både CT- og MR-lab.

Kan du beskrive en vanlig skoledag?

På radiografistudiet er skoledagene veldig ulike. En dag har vi kanskje obligatoriske forelesninger fra kl.8:15-15, andre dager har vi kun to forelesninger. Omtrent halvparten av studiet er praksis! Vi har heller ikke mange obligatoriske forelesninger, men jeg er stort sett i alle. Forelesningene foregår på St.Olavs hospital i klasserom, veldig likt videregående.

Hvorfor valgte du å studere radiografi?

Dette var litt tilfeldig, men syntes det hørtes veldig interessant ut da noen kjente fra samme by fortalte om studiet. Jeg var veldig usikker på hva jeg ville, og søkte over alt og leste om alle mulige yrker og utdanninger.

Hvordan er miljøet på studiet ditt?

Klassen består av ca. 50 studenter, altså veldig få sammenlignet med mange andre studier. Med en liten klasse får man naturligvis mye bedre kontakt med foreleserne, samt et tryggere miljø innad i klassen. Et lite studie vil si liten linjeforening, som heter Fraktur. Studiet er heller ikke spesielt gammelt, og det er dermed ikke så mange tradisjoner (sammenlignet med feks. byggingeniør). Det morsomme da er jo at det er lett å påvirke dette og skape nye tradisjoner!

Hvordan er det å skrive bachelor?

Nå er jeg kommet til tredje og siste år, og hverdagen går med til å skrive bacheloroppgave. Vi undersøker pasientenes tilbakemelding etter endt undersøkelse ved bildediagnostisk avdeling på St.Olavs Hospital. Vi er to som skriver sammen, og møtes hver dag på et grupperom. Vi styrer hverdagen selv, og det er veldig deilig! Samtidig er det litt utfordrende, da det kan være vanskelig å holde fokuset og konsentrasjonen på plass.

Hva skjer etter bacheloren?

Selv er jeg fortsatt litt usikker. Jeg har fått sommerjobb på Levanger sykehus, og hvis jeg ikke får tilbud om mer jobb etter sommeren, så flytter jeg til Oslo for å ta master i Nukleærmedisin. Akkurat nå er det ikke veldig enkelt å få jobb, men mange sier at de har inntrykk av at hvis du virkelig vil, så ordner det seg. Dessuten er det lett å få seg jobb i Sverige, da de har mangel på radiografer flere steder!

Etter bachelor kan man ta videreutdanning/master i følgende emner:

 • CT
 • MR
 • Stråleterapi
 • Nukleærmedisin
 • Ultralyd
 • Beskrivende radiografi
 • Biomedisin


Er det mer du lurer på?

Legg igjen en kommentar, sjekk ut instastoryen om Ingrid eller gå inn på lenkene under:

Radiografi i både Trondheim og Gjøvik

Sjekk også ut utdanning.no sine sider med masse informasjon, blant annet om lønn.

-Ragna, fysikk og matematikk, 2. år

4 thoughts on “Ukas student: Ingrid fra radiografi

  1. Tusen takk for kommentar, jeg skal få oppdatert linken i blogginnlegget!
   – Martha, industriell kjemi og bioteknologi, 4.år

Leave a Reply