Hjemmeeksamen – hva er det?

Ikke alle universitetseksamener innebærer intens skriving på papir over noen få timer i en gymsal på slutten av semesteret. Noen av eksamenene du skal ha i løpet av studietiden kan det godt hende at du skriver hjemme på din egen hybel!

Ja, tro det eller ei. Det er faktisk helt vanlig å ha hjemmeeksamen. Dette var helt nytt for meg da jeg begynte å studere, og jeg ble både glad og bekymret da jeg oppdaget at jeg skulle ha min første hjemmeeksamen. Hva ville det egentlig si å ha eksamen hjemme? Hvordan vil eksamenen se ut? Og vil det være strengere krav fordi jeg ikke har samme tidspress som på en skoleeksamen? Det skal jeg snakke litt om i dette blogginnlegget, så kanskje du føler deg bittelitt tryggere når du skal ha din første hjemmeeksamen.

Hva er egentlig hjemmeeksamen?

På NTNU kan du altså oppleve å gjennomføre ulike eksamensformer. Avhengig av hva du studerer kan det hende at du skal gjennomføre alt fra prosjektoppgaver, til muntlige fremføringer og vanlige skoleeksamener. Et sted i dette spekteret av ulike eksamensformer finnes altså hjemmeeksamen, og som bachelorstudent i medievitenskap har jeg hatt en del av dem. De fungerer på den måten at du får tildelt en oppgave på nett og har tidsfrist for hvor lang tid du har lov til å bruke på å besvare oppgaven. Tidsfristen varierer veldig, og for min del har de vært på alt fra syv dager til tre uker. Selve oppgaven og hva du blir bedt om å gjøre kommer selvfølgelig helt an på faget, men hvis du har fulgt med på forelesninger, seminarer og lest pensum gjennom semesteret, kommer du til å klare deg veldig fint!

Dette burde du vite før eksamenen begynner

Som du kanskje skjønner, er dette en veldig ålreit eksamensform. Du kan sitte hjemme og skrive, jobbe i ditt eget tempo, ta lange gode pauser og ta deg tid til å skrive en bra oppgave. Men – det er en eksamen som skal teste hva du har lært i løpet av semesteret, så det krever en del av deg som student. Og siden jeg er erfaren med eksamensformen, tenkte jeg å gi deg noen tips du kan ta med deg inn i studietiden.

Fem enkle tips til å komme seg å komme seg helskinnet gjennom hjemmeeksamen:

  • Les pensum på forhånd: Uansett hvor avslappende det kan høres ut å ha hjemmeeksamen, så er det alltid nyttig å lese pensum på forhånd. Jo bedre forberedt du stiller før du får utdelt oppgaven, jo lettere blir det å gjennomføre eksamenen.
  • Les oppgaven nøye: Dette har du sikkert hørt før, men det kan ikke bli sagt nok! Ingenting er kjedeligere enn å få dårlig resultat på eksamen fordi du ikke leste oppgaveteksten godt nok… Tro meg, det er verdt å lese oppgaven et par ganger ekstra.
  • Disponer dagene dine godt: Når du har fått og lest oppgaven burde du lage en plan på hvordan du har tenkt til å løse den. Jeg pleier å bruke de første dagene på å lese meg opp på relevant pensum, så lage en disposisjon for oppgaven, og etter det begynner jeg å skrive. Uansett burde du dele opp tiden på den måten som fungerer best for deg.
  • Ha tilgang på koffein: Hvis du ikke liker kaffe før du begynner å studere, er det nesten garantert at du kommer til å gjøre det i løpet av studietiden. Og når du først skjønner hvor mye du trenger det, vil du ikke leve uten. 
  • Ta lange gode pauser: Ikke sitt hele dager i strekk uten å løfte nesa ut av bøkene. Da blir hodet utslitt før du rekker å skrive ferdig. Ta deg tid til å for eksempel gå en tur, lage god mat eller henge med venner. Da kan heller de timene i løpet av dagen hvor du jobber med eksamen være effektive, i stedet for at du sliter deg gjennom hele dager uten pause.

Eksamensperioden kan være slitsom uansett hva slags eksamensform du har. Men det som er så fint er at vi er mange som går gjennom det samme! Jeg håper dette innlegget har gjort at du tenker at universitetseksamen virker litt mindre skummelt, og husk, du kan alltids kontakte oss på i NTNU Neste Stopp på Facebook, kommetere her på bloggen eller på Instagram (@ntnustudent) hvis det er noe du lurer på.

– Ingrid, medievitenskap, 3. år

One thought on “Hjemmeeksamen – hva er det?

Leave a Reply