Europastudier – et tverrfaglig studie

Synes du europeisk historie og politikk er spennende? Bachelorprogrammet i europastudier gjør deg i stand til å forstå de store endringene Europa har gått gjennom etter andre verdenskrig og det omfattende samarbeidet vi har gjennom EU i dag. 

Europastudier er et tverrfaglig, treårig bachelorprogram, hvor det inngår europaemner, fellesemner og statsvitenskap, i tillegg til språkemner for de som velger studieløp med engelsk, fransk, tysk eller spansk. Lurer du på hvordan det er å studere Europastudier med tysk? Vi har snakket med Mira. Hun forteller om valget av studiet og hennes hverdag som student. Du kan lese mer om Europstudier her.

Om studenten

Navn: Mira G. Gullichen

Alder: 22

Valg av studiet

Hvorfor valgte du å studere ved NTNU?
Det var egentlig ganske tilfeldig at det ble NTNU for min del. Jeg hadde nettopp bodd et år i Berlin og ønsket å fortsette med tysken som jeg hadde lært der og NTNU var et av få universiteter som tilbydde tysk som studie i Norge. Fra før av hadde jeg også hørt mye bra om universitetet og jeg visste at det var lagt opp for utveksling som en del av studiet, noe jeg gleder meg veldig til!

Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?
Jeg valgte Europastudier med tysk fordi jeg ønsket å få en bred kompetanse innenfor europeisk politikk og samarbeid, men også i stor grad for å videreutvikle tysken min og mulighetene mine for jobb i en tysktalende bransje. Etter året i Berlin var jeg redd for at tysken jeg hadde lært skulle forsvinne og at jeg etter få år satt igjen med å bare kunne bestille på restaurant. Studiet ble derfor også en løsning på det å holde språket levende og faktisk ha en mulighet til å bli så god som overhode mulig når det kommer til et fremmedspråk. Jeg hadde også utrolig lyst til å få et innblikk i tysk kultur og litteratur og faktisk kunne oppleve dette på originalspråket.


Hvordan foregår undervisningen? Fortell litt om studiet!
Studiet er en kombinasjon av emner som omhandler EU og tysk. I den tyske delen av studiet forgår alt av undervisning på tysk og alle oppgaver, presentasjoner og eksamener leveres også på tysk. Selv om det kan være krevende til tider å uttrykke seg på et fremmedspråk er det også utrolig gøy. Alle foreleserne snakker også norsk og man kan alltid stille spørsmål hvis noe er uklart. Klassene i tysk er heller ikke spesielt store, noe som gjør at det er lett å holde diskusjoner og samtaler i klasserommet. Når det kommer til språknivået er det veldig variert. Noen har kun hatt tysk på VGS, mens andre har det som morsmål. Selv hadde jeg fransk både på ungdomsskolen og videregående, men valgte å flytte et år til Berlin for å lære tysk og ønsket dermed å videreutvikle språkkunnskapen min etter dette året! I andre semester har man også et emne som kalles «språkferdighet» der poenget er at man skal øve seg på å uttrykke seg på tysk, slik at det skal bli lettere i de andre emnene. Mitt inntrykk er at det som regel handler om motivasjon. Hvis du har en interesse for språk, litteratur og kultur så har ikke nødvendigvis forkunnskapene så mye å si.

Studenthverdagen

Hvordan er studiehverdagen din på NTNU?
Studiehverdagen min er først og fremst veldig variert. Noen dager har jeg flere forelesninger på en dag, mens andre dager har jeg ingen. Dette gjør at jeg får muligheten til å bestemme over min egen hverdag og dermed også bestemme arbeidsmengden. Det er klart at det blir noen dager som er lengre enn andre, men heldigvis er det mange gode tilbud på Dragvoll som gjør at det blir litt lettere å sitte lengre på skolen, spesielt når matpakka ikke frister.

Hvordan er fritiden din som student på NTNU?
Ettersom jeg har en veldig fleksibel studiehverdag så er fritiden min også veldig fleksibel. Jeg prøver å skille mellom ukedager og helger, selv om det noen ganger kan være litt utfordrende. Jeg bor ikke så langt fra bymarka og på sommeren er det utrolig fint å ta seg en tur der for et lite bad eller bare en hyggelig gåtur. Personlig er jeg ikke så glad i å gå på ski, men har hørt mye bra om skiløypene der på vinteren også. Ellers på fritiden har jeg dette semesteret også hatt tid til å gå på et arabiskkurs. Dette er et språk jeg alltid har hatt lyst til å få litt mer innsikt i og ettersom det er noe helt annet enn tysk så er det et morsomt avbrekk i hverdagen. Trondheim har utrolig mange fritidstilbud som det er lett å være med på! Terskelen er lav og det er som regel bare å møte opp.

Lurer du på noe mer? Legg igjen en kommentar under her eller kontakt oss på Instagram (@NTNUnestestopp) eller på Facebook!

– Silya, grunnskolelærer 5.-10.trinn, 4.året

Leave a Reply